17.2.17

Το πρόγραμμα της δακοκτονίας στον «αέρα» - Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή του 2017

ΔΗΛΩΣΗ
του Θανάση Πετράκου, μέλους της Π.Γ. της ΛΑΕ και υπεύθυνου Αγροτικής Πολιτικής της ΛΑΕ

Το πρόγραμμα της δακοκτονίας στον «αέρα» -
Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή του 2017

Η κυβέρνηση λειτουργώντας με πρωτοφανή ανευθυνότητα και ενώ Διευθύνσεις Γεωργίας (ΔΑΟΚ) περίμεναν να έρθει η κατανομή των κονδυλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την δακοπροστασία του 2017 πληροφορήθηκαν ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποποιείται αιφνιδίως την αρμοδιότητα, επικαλούμενο την εφαρμογή του Άρθρου 186 του νόμου του «Καλλικράτη» ,και «μεταβιβάζει» την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή στις Περιφέρειες.
Η «μεταβίβαση» της αρμοδιότητας γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη του προγράμματος δεν επιτρέπει τον έγκαιρο και αποτελεσματικό σχεδιασμό και υλοποίηση του εκ μέρους των Περιφερειών όταν μάλιστα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι διαδικασίες για το διαγωνισμό προμήθειας των φαρμάκων. Είναι αδύνατον οι Περιφέρειες αυτή τη στιγμή να μπορέσουν έγκαιρα να το εφαρμόσουν δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν απόθεμα των φαρμάκων για τη δακοπροστασία και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση των κονδυλίων . Συνεπώς η ενέργεια αυτή συνιστά εγκληματική ανευθυνότητα για το πρώτο εθνικό μας προϊόν το ελαιόλαδο.

12.2.17

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ  Ν.Ε. ΤΗΣ  ΛΑΙΚΗΣ  ΕΝΟΤΗΤΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ    ΓΙΑ ΤΙΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η Ν.Ε. της  Λαϊκής  Ενότητας  Μεσσηνίας   εκφράζει  την αλληλεγγύη  του στον αγώνα  των αγροτών του  νομού  μας   οι  οποίοι  αγωνίζονται για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών    νεοφιλελευθέρων  μνημονιακών  πολιτικών. 
Τα μνημόνια και ιδιαίτερα οι μνημονιακοί νομοι της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την  αύξηση  του  κόστους παραγωγής  , τη  φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και την ασφάλιση των αγροτών     έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και  ιδιαίτερα  τους  μικρομεσαίους  αγρότες . Επιπλέον  οι  Δασικοί  χάρτες έχουν δημιουργήσει  τεράστια  αναστάτωση.  Κτήματα κυρίως με ελαιόδεντρα εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία του Δημοσίου. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην εφορία στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται γι’ αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές. Συνεπώς αν προχωρήσει  η διαδικασία   κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις χιλιάδων  αγροτών, αν γίνει αντιπαραβολή   των δασικών χαρτών με αυτούς που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επιβάλλεται  να σταματήσει  να  κωφεύει  η  κυβέρνηση   και ανακληθούν οι δασικοί χάρτες στο νομό  μας  και στους νομούς όπου έχουν αναρτηθεί και να ανασταλεί η ανάρτηση στους υπολοίπους ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές. Διαφορετικά οι δασικοί χάρτες αντί να αποτελέσουν εργαλείο υποδομής  και ανάπτυξης της χώρας θα δημιουργήσουν  ακόμη  περισσότερα  προβλήματα  -στα ήδη συσσωρευμένα- στους αγρότες  και  τους κτηνοτρόφους αλλά και θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή και την οικονομία του νομού  μας.

6.2.17

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΤΟΥ 1ου  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ  Α.Ρ.  ΓΙΑ ΤΙΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Το 1ο Συνέδριο του  Αριστερού  Ρεύματος εκφράζει  την αλληλεγγύη  του στον αγώνα  των αγροτών  οι  οποίοι  αγωνίζονται για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών    νεοφιλελευθέρων  μνημονιακών  πολιτικών.  
Τα μνημόνια και ιδιαίτερα οι μνημονιακοί νομοι της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την  αύξηση  του  κόστους παραγωγής  , τη  φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και την ασφάλιση των αγροτών σε συνδυασμό  με τις αντιαγροτικές  ρυθμίσεις  της  νέας ΚΑΠ   έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και  ιδιαίτερα  τους  μικρομεσαίους  αγρότες .
Το  1ο Συνέδριο του  Αριστερού  Ρεύματος  τονίζει ότι     υπό καθεστώς μνημονίων και   περιορισμένης  λαϊκής  κυριαρχίας δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή – φιλοαγροτική πολιτική 

2.2.17

Ο κ. Τατούλης επικαλούμενος τον «τύπο» απέφυγε την συζήτηση για την ουσία

Δήλωση  του  Θανάση  Πετράκου

Ο κ. Τατούλης επικαλούμενος τον  «τύπο»  απέφυγε την συζήτηση για   την  ουσία


Ο κος  Τατούλης  αξιοποιώντας   μια  τυπική  παράλειψη της εγκλήσεως μου , η  οποία  κατετέθη το έτος 2012   δια πληρεξουσίου και κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται  σε παράβλεψη υπαλλήλου της  Εισαγγελίας  Πρωτοδικών  Αθήνας , κατάφερε να  μην γίνει η δίκη   χθες  (Τέταρτη 1/2/2017) για το  αδίκημα  της  συκοφαντικής  δυσφήμησης για  το ποίο ήταν κατηγορούμενος, αφού   ζήτησε  να παύσει οριστικά η  ποινική  δίωξη  γι΄  αυτό τον  τυπικό  λόγο και  έτσι  απέφυγε  την  βάσανο  της αποδεικτικής  διαδικασίας  και  της  αναζήτησης  της  ουσιαστικής αλήθειας  . Είναι  αυτονόητο  ότι  σέβομαι την απόφαση του  Δικαστηρίου . 
Η ουσία  όμως  από  πολιτική  και  ηθική  σκοπιά  είναι ότι κος Τατούλης  επικαλούμενος  τον «τύπο» απέφυγε την συζήτηση επί  της  ουσίας διότι  δεν μπορούσε  να  αντικρούσει την  αποδιδόμενη  σ΄ αυτόν κατηγορία  της συκοφαντικής  δυσφήμησης  για την οποία  είχε  παραπεμφθεί  να δικαστεί .

Μετάφραση