24.4.13

Δελτίο Τύπου με θέμα: «Επίσκεψη αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. στο Γ.Ν. Καλαμάτας »


                                                                                                         9/4/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Επίσκεψη αντιπροσωπείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. στο Γ.Ν. Καλαμάτας »



Αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., αποτελούμενη από τους βουλευτές Θανάση Πετράκο, Κώστα Ζαχαριά, μέλος του τμήματος υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. και μέλη της συντονιστικής γραμματείας της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Μεσσηνίας, επισκέφτηκε το Γ.Ν. Καλαμάτας και συζήτησε με τους εργαζόμενους, τους εκπροσώπους τους και τη διοίκηση τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.
Οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας και την  πρόεδρο του συλλόγου Νοσηλευτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα από την έλλειψη προσωπικού.
Ο Θανάσης Πετράκος ανέφερε ότι παρότι έχουμε ένα καινούριο νοσοκομείο με ιατρικό εξοπλισμό, δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει την υγεία στην απόλυτη καταστροφή. Και οι αρμόδιοι στο χώρο της υγείας όπως είναι και ο Διοικητής Υγείας της Περιφέρειας αναγκάστηκε σε συνέντευξη του ,να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τις ελλείψεις του προσωπικού.
Ο βουλευτής Αρκαδίας και μέλος του τμήματος υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Κώστας Ζαχαριάς σημείωσε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας βρίσκονται σε εκρηκτική κατάσταση. Πρέπει αρχικά να ειπωθεί ότι το πλέγμα καταστάσεων που δημιούργησε η μνημονιακή επιταγή στην χώρα μας έχει κυρίως πλήξει την υγεία και την παιδεία. Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή και από εκεί απορρέουν όλα είναι η υποχρηματοδότηση.
 Ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί σε χάρτες και καταγραφές παρόλα αυτά ξέρουμε ότι στην χώρα μας αυτό τον καιρό, έχουμε κατάρρευση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος. Από το 9,5% του ΑΕΠ έχουμε πάρει λιγότερο από το 6% και αυτό περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το 2014 αν δεν αναστραφούν οι όροι, θα πληρώνει ο πολίτης 25 ευρώ για να εισαχθεί στο νοσοκομείο.
Δεν μπορούν να πάνε πλέον στο Νοσοκομείο οι ανασφάλιστοι , αυτή την στιγμή πρέπει να είναι στην χώρα μας περίπου 1 εκ. ανασφάλιστοι συν οι οικογένειες τους. Εν των μεταξύ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ το 40% των μηχανικών και των δικηγόρων είναι ανασφάλιστοι. Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει σαφή καταγραφή στο  3ομνημόνιο σχετικό  παράρτημα   την επόμενη τριετία ,αποχωρήσεις 15.300 και προσλήψεις 2.250 , άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι στο θέμα των προσλήψεων. Κυρίως στο ιατρικό κομμάτι βλέπουμε ότι καταργείται η μονιμότητα δηλαδή , έχουμε τους επικουρικούς  γιατρούς οι οποίοι θα αποφεύγουν τα νοσοκομεία καθώς   στην ουσία είναι αντικίνητρο ο μισθός και οι συνθήκες.
Ο Κώστας Ζαχαριάς πρόσθεσε ότι πολλά τμήματα για την λειτουργία των νοσοκομείων έχουν περάσει στον ιδιωτικό τομέα όπως η σίτιση, η καθαριότητα και η φύλαξη. Ίσως στο μέλλον, τόνισε, και άλλες υπηρεσίες π.χ. ιατρικές να ιδιωτικοποιηθούν και αυτές.
Στη συζήτηση με τον διοικητή του νοσοκομείου αναφέρθηκε ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό και την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι σίγουρο ότι στο μέλλον δεν θα επαρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσει τον ιατρικό εξοπλισμό και να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.  


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάφραση