16.1.14

«Αναστολή λειτουργίας του 7ου κλασικού νηπιαγωγείου Σπάρτης»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

·      ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: «Αναστολή λειτουργίας του 7ου κλασικού νηπιαγωγείου Σπάρτης»


Την Τετάρτη 8/1/2014 έγινε γνωστή η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του 7ου κλασικού νηπιαγωγείου Σπάρτης λόγω σύμπτυξης με το ολοήμερο τμήμα του ίδιου νηπιαγωγείου. Ο λόγος σύμπτυξης των δυο τμημάτων προκύπτει από την ανάγκη μετακίνησης μιας εκπαιδευτικού από το ολοήμερο τμήμα στο νηπιαγωγείο Σελλασίας  προκειμένου να καλυφθούν οι εκεί διδακτικές ανάγκες.
Η απόφαση της Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας είναι ακατανόητη διότι υπάρχουν δύο νηπιαγωγοί που για τις «ανάγκες της υπηρεσίας» με έγγραφη εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Π.Ε. & Δ.Ε Πελοποννήσου προσφέρουν διοικητικό έργο στη Διεύθυνση Π.Ε. Λακωνίας, επειδή ως τώρα, όπως δηλώνει η Διεύθυνση, δεν υπάρχουν λειτουργικά κενά στα Νηπιαγωγεία. Όμως η τοποθέτηση  αυτών των εκπαιδευτικών είναι προσωρινή στη Διεύθυνση σύμφωνα με απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ Πελοποννήσου  και αν προκύψουν διδακτικές ανάγκες ανακαλείται.
Επιπλέον η απόφαση δεν πάρθηκε από το συλλογικό όργανο δηλαδή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (Π.Υ.Σ.Π.Ε. Λακωνίας) αφού δε συνεδρίασε για ένα τόσο σοβαρό θέμα αλλά το εξέτασε μονοπρόσωπα ο ίδιος ο Διευθυντής Π.Ε. Λακωνίας και Πρόεδρος στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Λακωνίας.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Νόμο 4186/2013 άρθρο 28 ,παρ.15 ορίζεται ρητά και υποχρεωτικά η μείωση του αριθμού εφόσον υπάρχουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κλασικό τμήμα του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης έχει 8 μαθητές  εκ των οποίων ένας μαθητής με ειδικές ανάγκες και το Ολοήμερο Τμήμα έχει 17 μαθητές. Επομένως η σύμπτυξη θα δημιουργήσει ένα τμήμα με 25 μαθητές κάτι που ο Νόμος το απαγορεύει, διότι ρητά αναφέρει : «Στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και στα οποία έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε αναλογία, για κάθε μαθητή με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά τρεις μαθητές λιγότερους …».
Επειδή δεν υπάρχει γραπτή απόφαση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. για την μετακίνηση της νηπιαγωγού  στο νηπιαγωγείο Σελλασίας,
Επειδή η σύμπτυξη για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω είναι παράνομη,
Επειδή δεν νοείτε να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που να εκτελούν διοικητικό έργο τι στιγμή που υπάρχουν κενά στα σχολεία.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

·         Θα ζητήσει από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας να ανακαλέσει την προφορική εντολή για το κλείσιμο του κλασικού Τμήματος του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης;
·         Θα ζητήσει από τον Περιφερειακό Διευθυντή Π.Ε. & Δ.Ε. Πελοποννήσου να ανακαλέσει την προσωρινή τοποθέτηση των δύο νηπιαγωγών που προσφέρουν διοικητικό έργο στα γραφεία της Διεύθυνσης, ώστε να καλύψουν τις διδακτικές ανάγκες που έχουν προκύψει στο Νηπιαγωγείο της Σελλασίας;


Ο ερωτών βουλευτής


Πετράκος Αθανάσιος


Μετάφραση