19.2.14

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου στην Bουλή για νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας »

19/02/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου  στην Bουλή για νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας »


Το βίντεο της ομιλίας: http://youtu.be/1z97MCmOlUM
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μιλώντας στην βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας » κατήγγειλε δριμύτατα την πολίτικη της κυβέρνησης η οποία  καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας. Αναφέρθηκε α) στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να παράγουν και β) στην αποβιομηχανοποίηση της χώρας και ιδιαίτερα στις απολύσεις στην Χαλυβουργική και στην Χαλυβουργία. Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ομιλία είναι το εξής:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, πράγματι η συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα.
 Όμως, κύριοι Υπουργοί, η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας από την Κυβέρνησή σας μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα,  διότι καταστρέφετε την ελληνική παραγωγή, οπότε το μόνο που μπορούμε να εξάγουμε είναι ανέργους.
Οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόζονται τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν καταστρέψει την ελληνική οικονομία και κοινωνία: Μείωση κατά 25% του ΑΕΠ, ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες άνεργοι, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο.
Σήμερα που συζητάμε το νομοσχέδιο, τα κατορθώματα της πολιτικής σας είναι πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο! Κλείνουν οι χαλυβουργίες και η βαριά βιομηχανία της χώρας. Χιλιάδες άνεργοι βιομηχανικοί εργάτες προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των ανέργων. Οι αγρότες που είναι αυτοί που παράγουν   για να έχει νόημα και ο Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας είναι εβδομάδες   στο δρόμο.   Ερχονται στην Αθήνα και διεκδικούν  : Πρώτον, την άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού-ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟΥ  νόμου που εφαρμόζεται από 1-1-2014. Δεύτερον, τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να μπορούν να έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα για να μπορούν να παράγουν. Τρίτον, την κατάργηση του χαρατσιού που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια. Τέταρτον, το πάγωμα των χρεών των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τρία χρόνια και τη χρηματοδότησή τους με χαμηλά επιτόκια, όπως και το πάγωμα των πλειστηριασμών για πέντε χρόνια.
Κύριοι Υπουργοί, χωρίς αγρότες πώς θα υπάρξει αγροτική παραγωγή για να εξάγουμε; Τι να τον κάνουμε το Φορέα Εξωστρέφειας αν δεν υπάρχουν αγρότες να παράγουν;
Η Κυβέρνησή  , καταστρέφει την ελληνική κτηνοτροφία, υιοθετώντας την έκθεση του ΟΟΣΑ που εισηγείται την κατάργηση της αναγραφής της χώρας προέλευσης για το γάλα. Συνεχίζετε την καταστροφική σας πολιτική με την απόφαση για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος για επτά έως δέκα ημέρες. Και δεν σταματάτε ούτε σε αυτό.
Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, με την οποία θα επιτρέπεται να παρασκευάζεται γιαούρτι από γάλα σκόνη.
 Με όλα αυτά, δίνετε τη χαριστική βολή στην ελληνική παραγωγή, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών. Και, βέβαια, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες και στα προϊόντα ΠΟΠ, που έχουμε, όπως είναι η φέτα. Βέβαια, την ελληνική φέτα και τις ελιές Καλαμάτας τις ξεπουλήσατε ως αντάλλαγμα για να εξάγουν οι Καναδοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λιγότερο βόειο κρέας προς όφελος, φυσικά, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Η απώλεια για την Ελλάδα της αποκλειστικής χρήσης και της ονομασίας «φέτα» και της ονομασίας «ελιές Καλαμάτας» στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, δεν ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή λανθασμένων χειρισμών. Ήταν εκ προμελέτης έγκλημα που θα έχει αρνητικές συνέπειες σε βάρος της ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και οικονομίας. Και ήταν εκ προμελέτης έγκλημα διότι πριν την παραχώρηση της φέτας ΠΟΠ και των ελιών Καλαμάτας, τα είχατε ήδη ξεπουλήσει και στη Σιγκαπούρη, όπως αποδεικνύεται από τη δεσμευτική επιστολή του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σιγκαπούρης προς την Κομισιόν, που έφερε στη δημοσιότητα ο Ευρωβουλευτής μας, ο Νίκος ο Χουντής.
 Η συμφωνία αυτή δίνει το δικαίωμα στην αγορά της Σιγκαπούρης και κατ’ επέκταση της Ασίας, να συνυπάρχει φέτα και άλλων προελεύσεων με την ελληνική φέτα ΠΟΠ. Το ίδιο και για τις ελιές Καλαμάτας. Αντίθετα, οι Ιταλοί προστάτευσαν τα συμφέροντά τους, καθότι το τυρί παρμεζάνα προστατεύεται ως ΠΟΠ.
Κύριοι, εάν δεν παλεύετε για την προστασία των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, ένας Φορέας Εξωστρέφειας δεν φέρνει την άνοιξη. Ο Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας σαφώς έχει σκοπούς και στόχους που είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Όμως, για ποια εξωστρέφεια μιλάμε και για ποιες εξαγωγές όταν με την πολιτική σας ουσιαστικά ενισχύετε τις εισαγωγές και καταστρέφετε την παραγωγική βάση της χώρας;
 Μετά τους αγρότες που βρίσκονται στο δρόμο και διεκδικούν το δικαίωμά τους να παράγουν και να εξάγουν, σήμερα βρίσκονται στους δρόμους της Ελευσίνας οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργική» και στην «Ελληνική Χαλυβουργία», οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία.
 Την ώρα που η Κυβέρνηση διαφημίζει την ανάπτυξη, η αποβιομηχανοποίηση της χώρας εντείνεται. Κλείνουν οι χαλυβουργίες με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και την καταστροφή παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.

Οι μνημονιακές σας πολιτικές έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση την οικοδομική δραστηριότητα, με συνέπεια τη μεγάλη μείωση της εγχώριας ζήτησης. Έχετε καταστρέψει την Αμυντική Βιομηχανία της χώρας.
Οι πολιτικές σας αυτές, σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, την οποία τόσο διαφημίζετε, έχουν εκτοξεύσει το κόστος ενέργειας. Συνεχίζετε, όμως, να ενισχύετε τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο.
Πόσες επιχειρήσεις, αλήθεια, χρειάζεται να κλείσουν για να καταλάβετε ότι πρέπει να σταματήσετε άμεσα να επιδοτείτε τους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο με το πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ποσό των 90.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, που σημαίνει μόνο για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και μαζί με τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους, 470 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο;
Και από τα κατορθώματα, βέβαια, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει ο λαός να ξεχάσει τον επόμενο παράγοντα της αύξησης του ενεργειακού κόστους, που είναι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Και όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο κ. Αλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή μας, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν κατά 43% ακριβότερα την τιμή του φυσικού αερίου από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλες , αυτές οι πολιτικές σας έχουν εκτοξεύσει το κόστος ενέργειας και σε συνδυασμό με την κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης, οδηγούν στο κλείσιμο όχι μόνο των μικρών επιχειρήσεων, αλλά σήμερα που μιλάμε και των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας. Δεν μένει τίποτα.
Θα ήθελα να μάθω ποιο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στη Χαλυβουργική, είπε: «Δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Φοβόμασταν ότι θα συνέβαινε. Ούτε θα μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.». Όλα αυτά ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, όπως λέει ο Τύπος. Είπε, επίσης, ότι η Κομισιόν πρέπει να ταρακουνηθεί.  Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ταρακουνηθείτε εσείς και να κάνετε το αυτονόητο: Να μειώσετε το κόστος της ενέργειας, να σταματήσετε τώρα τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος και τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους.
Κύριοι Υπουργοί, χωρίς πρωτογενή τομέα και χωρίς βαριά βιομηχανία ο Φορέας Εξωστρέφειας θα αφορά μόνο εργαζόμενους που γίνονται άνεργοι για να τους διευκολύνει να μεταναστεύσουν. Καταστρέφετε, κύριοι, τα πάντα! Τη μόνη, λοιπόν, υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε είναι να παραιτηθείτε αύριο το πρωί και να προκηρύξετε εδώ και τώρα εθνικές εκλογές!
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση