10.9.14

Συνάντηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΗΕΦ) των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ)

10/9/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΗΕΦ) των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ)

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΗΕΦ) των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ), αποτελούμενη από τους Καμπούρη Αθανάσιο, Κουτράκη Ιωάννη, και Γιατράκο Γεώργιο.
Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΗΕΦ) των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) ενημέρωσε τον κο Πετράκο για τις αδικίες που νομοθετήθηκαν με το New Deal στα φωτοβολταϊκά. Τόνισαν ότι η περικοπή στις τιμές αποζημίωσης παραγωγών από φωτοβολταϊκά στις Μη Διασυνδεδεμένες Νήσους ήταν αδίκως μεγαλύτερη από αυτές που επιβλήθηκαν στις υπόλοιπες μονάδες. Αυτό συμβαίνει πρώτον, γιατί το κόστος εγκατάστασης του εξοπλισμού είναι μεγαλύτερο στις ΜΔΝ, δεύτερον, γιατί λόγω του μικρού μεγέθους εγκαταστάσεων επέλεξαν ακριβότερο εξοπλισμό ώστε να έχουν αυξημένη παραγωγή, και τέλος, γιατί στην απόφαση της κυβέρνησης έχει υπερεκτιμηθεί η ηλιοφάνεια των περιοχών ΜΔΝ. Επιπλέον τόνισαν ότι, με τις περικοπές στις αποζημιώσεις υπάρχει πλέον πρόβλημα σε πολλούς παραγωγούς, καθώς αυτοί που είχαν προβεί σε μεγάλο δανεισμό παρουσιάζουν ελλείμματα τα οποία καλούνται να χρηματοδοτήσουν από ίδια κεφάλαια. Τόνισαν επίσης ότι, οι περικοπές στις τιμές παραγωγών στις επενδύσεις με επιδότηση κατασκευής προκαλούν επιπλέον προβλήματα στους παραγωγούς. Τέλος επισήμαναν ότι οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν τα φ/β του μη διασυνδεδεμένου συστήματος είναι μικρότερες από το κέρδος που επιτυγχάνεται από την μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου στην νησιωτική Ελλάδα, οπότε οι περικοπές είναι ακόμα πιο άδικες.
Ο βουλευτής από την πλευρά του, αφού τόνισε ότι θεωρεί απαράδεκτο και άδικο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε, διότι:
  1. Δεν έχει κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμα η κυβέρνηση να προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων.
  2. Έβγαλε  εκτός του κάδρου των ευθυνών και των συνεπειών τις τράπεζες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των προβλημάτων στις ΑΠΕ.
  3. Οι μειώσεις είναι μεγάλες και για ορισμένες κατηγορίες άδικες, καθώς υπήρξε πολύ μικρή παραμετροποίηση. Επιπλέον ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίες επένδυσαν σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.
  4. Το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ δεν μπορεί να το «φορτώνονται» αποκλειστικά οι παραγωγοί των ΑΠΕ διότι για την διόγκωσή του δεν ευθύνονται αυτοί αλλά οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής.
  5. Οι ιδιοκτήτες των μικρών Φ/Β δεν είναι επιχειρηματίες.
  6. Η κυβέρνηση κουρεύει τους μικρούς, την ίδια στιγμή που συνεχίζει τις προκλητικές επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες μεγαλο-παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο.
Τέλος, ο Θανάσης Πετράκος υπογράμμισε ότι συνέπεια της εφαρμογής του σχεδίου της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ θα είναι η καταστροφή των μικροπαραγωγών και η συγκέντρωση της παραγωγής των ΑΠΕ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προωθήσει την ιδιοκατανάλωση (Net Metering) και στην νησιωτική Ελλάδα.


Το Γραφείο Τύπου


Μετάφραση