2.2.16

Θ. Πετράκος: Η αγροτιά κλιμακώνει τον αγώνα για την επιβίωση της

Θ. Πετράκος: Η αγροτιά κλιμακώνει τον αγώνα για την επιβίωση της

Άρθρο του Θανάση Πετράκου, Υπεύθυνου Αγροτικής Πολιτικής του Π.Σ. της ΛΑΕ στο ypaithros.gr
Θ. Πετράκος: Η αγροτιά κλιμακώνει τον αγώνα για την επιβίωση της
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχώς κλιμακώνονται, δίνοντας στους αγροτικούς αγώνες τα χαρακτηριστικά γενικευμένης αγροτικής εξέγερσης. 
Η  κυβέρνηση  έντρομη  μπροστά  στο  τεράστιο  κύμα  των κινητοποιήσεων των αγροτών   προσπάθησε  με  προτάσεις δήθεν  διαλόγου να  διασπάσει τους  αγωνιζόμενους  αγρότες και  αγρότισσες   και να τους   εγκλωβίσει   σε αποπροσανατολιστικές  συζητήσεις. Το  αγροτικό κίνημα   απάντησε    ότι δεν  έχει κανένα  νόημα  η συνάντηση  με  τον  πρωθυπουργό αν  η  κυβέρνηση  δεν αποσύρει  το  αντιασφαλιστικό  νομοσχέδιο, δεν   δεσμευτεί ότι  δεν  θα  καταθέσει το  νέο  φορολογικό  για  τους  αγρότες και  δεν  ακυρώσει  τα  ψηφισμένα   αντιαγροτικά  μέτρα   του  3ου μνημονίου  αλλά  και  το  νόμο των Σαμαρά-Βενιζέλου για    φορολόγηση  από  το  1ο  ευρώ    με 13%
Η ΛΑ.Ε στηρίζει το μεγάλο αυτό κίνημα των αγροτών. Διότι η αγροτιά δίνει σήμερα αγώνα επιβίωσης.

Το 3ο Μνημόνιο που μαζί ψήφισαν στις 14 Αυγούστου ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ αφανίζει κυριολεκτικά τους αγρότες διότι οι εξαιρετικά υψηλές εισφορές, τόσο για την σύνταξη, όσο και για την υγειονομική περίθαλψη, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγηση, μαθηματικά οδηγούν τους αγρότες σε οικονομικό αφανισμό και την αγροτική παραγωγή της χώρας σε διάλυση. Οι    αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα   μνημόνια τους καταστρέφουν. 
Οι αγρότες θα καταστραφούν κυριολεκτικά με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους. Συγκεκριμένα το 2019 το 27,45% του εισοδήματος θα πηγαίνει σε ασφαλιστικές εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 μια αγροτική οικογένεια με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ Θα πληρώσει το 2019 για ασφάλιση 4.211 ευρώ (2.695 ο άνδρας και 1.516 η γυναίκα) συν 3.010 φόρο (10.000-4211=5789*0,26=1505 φορολογία και  άλλα 1505 η προκαταβολή φόρου). Δηλαδή σύνολο 7221 ευρώ.
Άρα θα της μείνουν 2799 ευρώ το χρόνο!!! (η 231 ευρώ το μήνα)!!!!
Εάν σε αυτά προσθέσουμε τα μέτρα της άγριας φοροεπιδρομής και αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και  τη  δραματική μείωση  των  επιδοτήσεων  λόγω  της νέας  ΚΑΠ καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές, οδηγούν σε εξαφάνιση τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μετά την  ψήφιση  του  3ου  μνημονίου έχει  ψηφίσει:
  • Την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και εν συνεχεία και εν συνεχεία αύξηση στο 75% για το 2016 και στο 100% για το 2017.
  • Την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια και υπηρεσίες, (φάρμακα, λιπάσματα, σπόρους, ζωοτροφές κλπ).
  • Την κατάργηση, επίσης, της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και την αύξηση του ΕΦΚ από  τα 66 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 200 ευρώ άμεσα και στη συνέχεια από 1/10/2016 στα 330 ευρώ.
  • Την μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά σπίτια και αγροτεμάχια
  • Την απελευθέρωση των ημερών φρέσκου γάλακτος που θα καθορίζονται από τον παρασκευαστή, σε βάρος των εγχώριων παραγωγών και καταναλωτών και υπέρ του εισαγόμενου γάλακτος από τις βόρειες χώρες της ΕΕ

Την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί και

Επίσης έχει  δεσμευτεί  με  το  3ο  μνημόνιο για  αύξηση του  συντελεστή φορολογίας, από 13% στο 20%  από 1/1/2016  και στο 26% από 1/1/2017   και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.
Αυτή η λαίλαπα των μέτρων, θα συνθλίψει ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο.
Άμεση προτεραιότητα σήμερα για τη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλα τα καταστροφικά αντιαγροτικα μνημονιακά μέτρα.
  1. Απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου
  2. Διατήρηση του ΟΓΑ ως φορέα ασφάλισης των αγροτών
  3. Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και  καμία  μείωση της κρατικής συμμετοχής στην  κοινωνική  ασφάλιση
  4. Ακύρωση και ανάκληση όλων των φορολογικών μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου.
  5. Αφορολόγητο  μέχρι  τα  12.000 ευρώ  και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.
  6. Απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει ετοιμασθεί στα πλαίσια εφαρμογής του 3ου μνημονίου.
  7. Μείωση του κόστους παραγωγής (φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο και χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια)
  8. Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ
  9. Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας
Η Λαϊκή Ενότητα  τονίζει ότι  το  αγροτικό  κίνημα  το  οποίο  αγωνίζεται  σκληρά  ενάντια στα κυβερνητικά ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα και απαιτεί την άμεση απόσυρση και κατάργησή τους  χρειάζεται να συνδεθεί με τον συνολικό αγώνα για την ακύρωση των μνημονίων, και να συνενωθεί με όλους τους κλάδους, οι οποίοι αγωνίζονται σήμερα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές.
Όμως  για να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση  με  ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης  προϋπόθεση είναι.
  • Η κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.
  • Η ανατροπή της λιτότητας.
  • Η άμεση παύση πληρωμών στο  δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.
  • Η εθνικοποίηση των τραπεζών και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
  • Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Η έξοδο από την Ευρωζώνη και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
  • Ναι η αγροτιά μπορεί  να νικήσει και  θα νικήσει. Είμαστε στο πλευρό της.
Καλούμε σε αγώνα  μέχρι  τη νίκη.
Καλούμε  τους  αγρότες  και  τις  αγρότισσες  να πυκνώσουν τα μπλόκα και να συντονιστούν με όλους τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες στο  παλλαϊκό  αγώνα  της Πέμπτης  4  Φλεβάρη.

Μετάφραση