4.5.17

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος, στην ομιλία του μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Είμαστε πάλι εδώ, όπως ήμασταν και το 2014 όταν η κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου επιχείρησε να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ. Αλλά σήμερα είμαστε δύο φορές περισσότεροι από το 2014. Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, νόμισαν τα αρπακτικά της τρόικα ότι επειδή ο κ. Τσίπρας πρόδωσε όχι μόνο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ίδια τη λαϊκή εντολή, ο λαός θα απογοητευτεί και θα καθίσει σπίτι του και θα αφήσει ήσυχο τον κ. Τσίπρα και το μνημονιακό του συνέταιρο τον κ. Μητσοτάκη να ξεπουλήσουν τον ενεργειακό γίγαντα της χώρας, τη ΔΕΗ. Πλανώνται όμως πλάνη οικτρά. Ο λαός απάντησε με τη σημερινή του παρουσία και είπε «Όχι δεν πουλάμε τη ΔΕΗ».
Ο λαός δεν το βάζει κάτω επειδή αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ανδρεικέλων, μια κυβέρνηση που έχει βάλει πωλητήριο όχι μόνο στη ΔΕΗ, αλλά στην ίδια τη χώρα. Ούτε το βάζει κάτω επειδή η μνημονιακή αντιπολίτευση είναι και αυτοί ανδρείκελα της τρόικα και συναγωνίζονται ποιος θα ξεπουλήσει πιο γρήγορα και πιο πολλά από τα «ασημικά» της χώρας. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Τσίπρας, ο μεγαλύτερος προβοκάτορας της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος κυβερνά με συνεχή κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος είναι πιο μνημονιακός και από την τρόικα να ζητάει μεγαλύτερο ακόμα ξεπούλημα της ΔΕΗ και της χώρας. Τους το λέμε δυνατά για να το ακούσουν όλοι. Η ΔΕΗ δεν είναι προσωπική περιουσία ούτε του κ. Τσίπρα ούτε του κ. Μητσοτάκη ούτε της κ. Γεννηματά ούτε του κ. Σταύρου Θεοδωράκη ούτε του κ. Λεβέντη για να την διαλύσουν και να την εκποιήσουν. Δεν είναι περιουσία κανενός μνημονιακού υποτακτικού της τρόικα. Η ΔΕΗ είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, την οποία την έχτισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους οι εργαζόμενοι και όλος ο Ελληνικός λαός. Γι’ αυτό θα παραμείνει περιουσία του Ελληνικού λαού.
Ο κ. Τσίπρας λέει για ακόμη μια φορά ψέματα στον ελληνικό λαό. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν υποχρεώνει καμιά κυβέρνηση να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζει ότι οι ιδιώτες δικαιούνται να μπουν στα νέα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα.
Συγκεκριμένα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει ότι «Η πρόσβαση σε ποσοστό 40% για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αναφορά στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στην Ελλάδα και όχι με αναφορά στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της ΔΕΗ. Η Επιτροπή κατέληξε στο ποσοστό 40% λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η ΔΕΗ είχε ήδη και θα διατηρούσε προνομιακή πρόσβαση σε ποσοστό 60% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη». Συνεπώς, πρόκειται για μία παράνομη απαίτηση εκ μέρους της Κομισιόν.
Φίλες και φίλοι,
Μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, να μη ξεπουληθεί η ΔΕΗ, αρκεί να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός και ένα μεγάλο και πλατύ προοδευτικό αντιμνημονιακό μέτωπο.
Οι στιγμές είναι ιστορικές, γι’ αυτό είναι υποχρέωση ΤΩΡΑ όλων των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών και πατριωτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων να συγκροτήσουμε ένα πλατύ αντιμνημονιακό μέτωπο για να ανατραπούν όλοι οι μνημονιακοί, για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στο λαό, για να μην ξεπουληθεί και χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, για να μην ξεπουληθεί η ίδια η Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα και οφείλουμε όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες και να συμπορευτούμε, διαφορετικά, ανεξάρτητα από προθέσεις, αν γυρίζουμε τη πλάτη στην συνεργασία και φανούμε κατώτεροι των αναγκών και των περιστάσεων, η ιστορία θα μας κρίνει πολύ αυστηρά και θα μας χρεώσει, γιατί θα έχουμε επιτρέψει στο Τσίπρα στο Μητσοτάκη και στους λοιπούς μνημονιακούς να φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερο το λαό και να ξεπουλήσουν όχι μόνο τη ΔΕΗ αλλά και την Ελλάδα».

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση