18.6.20

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΤΑΡΣΟΥΛΗ -ΑΞΕΛΟΥ


ΔΗΛΩΣΗ
ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΤΑΡΣΟΥΛΗ -ΑΞΕΛΟΥ   

            Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την θετική ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα στις προτάσεις που καταθέσαμε με βάση την επερώτησή μας ώστε να χρηματοδοτηθεί  η μελέτη και η αποκατάσταση του σημαντικού παραδοσιακού κτιρίου «Ταρσούλη – Αξελού», στο πλαίσιο γενικότερης Προστασίας και ανάδειξης του κηρυγμένου ιστορικού τόπου της Κορώνης.

Όπως τονίσαμε το αρχοντικό Ταρσούλη-Αξελού είναι ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας διατηρητέο μνημείο. Έχει παραχωρηθεί από το 1991  στην Κοινότητα Κορώνης από τον Νίκο Ταρσούλη και την Άννα Αξελού – Κοντομάτη κόρη του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Μιχαήλ Αξελού. Έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο με ομόφωνη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων με Αρ. 1/31/3/88 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 11/7/88. Χαρακτηρίζεται «Ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50. Γιατί είναι αξιόλογο Νεοκλασικό κτίριο με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και πολλά μορφολογικά και τοπολογικά στοιχεία που έχουν Βενετσιάνικη προέλευση.
Παράλληλα για μια ακόμη φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΕΡΤ η οποία ανέδειξε την ανάγκη αποκατάστασης αυτού του σημαντικού μνημείου, όπως και του ιστορικότατου κάστρου της Κορώνης, μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3.

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος


Μετάφραση