16.11.24

51 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΛΑ'Ι'ΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

 51  ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ Η ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ 

ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΛΑ'Ι'ΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ 

ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ 

Στις 14  Νοέμβρη του 1973 πριν 51 χρόνια ξεκίνησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η κορυφαία πράξη του αντιδικτατορικού αγώνα .Είμαι τυχερός που ήμουν και εγώ εκεί από τη πρώτη στιγμή μέχρι τη τελευταία. 

Προσπάθησα 51 χρόνια τώρα να μην προδώσω το Νοέμβρη της γενιάς μας 

Σαν σήμερα ξεκίνησαν όλα. Ξεκίνησε δική μας έφοδος στον ουρανό. Ξεκίνησε η κορυφαία πράξη του αντιδικτατορικού αγώνα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου . Από το πρωί οι φοιτητές του Πολυτεχνείου συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο έκαναν Συνέλευση και αποφάσισαν τη κήρυξη αποχής από τα,  μαθήματα με αίτημα να γίνουν ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβρη και όχι μετά από ένα χρόνο που είχε ανακοινώσει η Χούντα. Συνελεύσεις έγιναν και στη Νομική στη Φυσικομαθηματική και στην Ιατρική. Το μεσημέρι 1500 περίπου φοιτητές της Νομικής και της Φυσικομαθηματικής ξεκίνησαν για το Πολυτεχνείο διότι κυκλοφόρησε η είδηση ότι στο Πολυτεχνείο πέφτει ξύλο .

Το απόγευμα σαν σήμερα πάρθηκε η απόφαση για την κατάληψη του Πολυτεχνείου. 

Θυμάμαι εκείνη την ημέρα δεν είχαμε πάει στην σχολή. Το απόγευμα νωρίς πήγαμε με τον συγκάτοικο μου τον Ηλία Σεργουνιώτη  στον κινηματογράφο "Αλεξάνδρα" Πατησίων και Λ. Αλεξάνδρας να δούμε το έργο του Σαρλώ τα " Φώτα της Πόλης " .Όταν τελείωσε γύρω στις 7μμ βγαίνοντας,  από την αίθουσα ακούσαμε συνθήματα στο Πολυτεχνείο. Πήγαμε εκεί να δούμε τι γίνεται και αποφασίσαμε να μείνουμε . Δεν βγήκα πάρα μόνο όταν μπήκε το τανκς... .

Βρήκα αμέσως όταν μπήκαμε τον κουμπάρο μου Ηλία Μπιτσάνη ο οποίος μας ενημέρωσε τι έχει γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή.. 

Η πρώτη μέρα της κατάληψης ήταν κύρια φοιτητική και σπουδαστική. Όμως τις επόμενες δύο μέρες το κατέβασμα πλήθους λαού στους δρόμους ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη  και τη  μετέτρεψε σε λαϊκή εξέγερση .

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 

Αφού γύρω στις 1 τα η νύχτα της Τετάρτης τελείωσαν οι Γενικές Συνελεύσεις και εκλέχτηκε η πρώτη Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή αναλάβαμε με το φίλο , σύντροφο και «αδερφό» και μετέπειτα και κουμπάρο μου τον Ηλία Μπιτσάνη   την περιφρούρηση της πόρτας που ήταν στη πλευρά της Τοσίτσα εφοδιασμένοι με κοντομάτσουκα .

Στις 5 το πρωί: Άνοιξαν οι πόρτες του Πολυτεχνείου και άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα συνθήματα της ημέρας. Στους γύρω δρόμους βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Γύρω στις 9 το πρωί: Η Συντονιστική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα. Κυκλοφόρησαν διάφορες πολυγραφημένες προκηρύξεις της Συντονιστικής Επιτροπής και χιλιάδες χειρόγραφες. Η είδηση ότι φοιτητές από την Πάτρα ήταν καθ’ οδόν προς το Πολυτεχνείο κι αγρότες από τα Μέγαρα ενίσχυσε την αγωνιστική διάθεση των συγκεντρωμένων.

Μπήκε σε λειτουργία ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου, μέσω του οποίου ο λαός καλείτο σε "ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ" και "ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ".

Το πρωί της Πέμπτης ο χώρος του Πολυτεχνείου ήταν σχεδόν άδειος από  εργάτες. Λιγοστά άτομα που είχαν μείνει, έγραφαν προκηρύξεις και έφτιαχναν πανό, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα της "Γενικής Απεργίας".

Οι διαδηλωτές μαζί με άλλους εργάτες απ το δρόμο μπήκαν ξανά στο Πολυτεχνείο και πήγαν στο κτίριο Γκίνη όπου άρχισε η εργατική  συνέλευση.

Στην αίθουσα είχαν μαζευτεί  πια πολλοί εργάτες.

Η Συντονιστική Επιτροπή δήλωσε ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα. Δημιουργήθηκαν παντού και για κάθε ζήτημα επιτροπές.

Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, χρήματα, ενώ πλήθος κόσμου έδινε τσιγάρα, χρήματα, ψωμιά και κάθε λογής είδη για την ενίσχυση της κατάληψης.

Στις 8 το πρωί η Σύγκλητος του Ε.Μ. Πολυτεχνείου σε έκτακτη συνεδρίαση στα κτίρια του Ζωγράφου αποφάσισε να στείλει έγγραφο στην κυβέρνηση και να ζητήσει να μη γίνει επέμβαση στο Πολυτεχνείο.

Στις 2 το μεσημέρι: Η κυβέρνηση απάντησε στη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου ότι θα σεβαστεί το άσυλο. Είχε προηγηθεί, στα κτίρια του Ζωγράφου, στις 8 το πρωί, έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που αποφάσισε να στείλει σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο κλοιός των αστυνομικών έσπασε: Έφτασαν 300 φοιτητές από την Πάτρα, που έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και μπήκαν στο Πολυτεχνείο. Μπήκαν επίσης πολλοί μαθητές Γυμνασίων, που είχαν σχολάσει από τα σχολεία τους. Μαθητές από τεχνικές σχολές έφτασαν κρατώντας ένα μεγάλο πανό.

Σε εκδηλώσεις συμπαράστασης κατέβηκαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, ενώ φοιτητές του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων κατέλαβαν το κτίριο της σχολής τους.

Η φοιτητική κινητοποίηση εξελίσσεται σε πρωτόγνωρο για το στρατιωτικό καθεστώς λαϊκό ξεσηκωμό. Ιδίως μετά το μεσημέρι χιλιάδες απλοί πολίτες, υπάλληλοι, εργάτες και μαθητές συγκεντρώνονταν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και συγκρούονταν άφοβα με την αστυνομία.

Το βράδυ: Εκλέχτηκε νέα 32μελής Συντονιστική Επιτροπή. Πλήθος κόσμου πρόσφερε τσιγάρα, χρήματα, τρόφιμα και κάθε λογής είδη για την ενίσχυση της κατάληψης. Τέθηκε σε λειτουργία ισχυρότερος ραδιοφωνικός πομπός, ώστε η φωνή «των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων φοιτητών, των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Ελλήνων» να ακούγεται πιο καθαρά και σε όσο γίνεται περισσότερα σημεία της Αττικής. «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία»

Γύρω στα μεσάνυχτα Στο κτίριο του Πολυτεχνείου είμαστε 4.000 με 5000 άτομα .

Ο σταθμός Ραδιοφωνικός καλούσε το λαό σε “ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ” και “ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ”. Απ’ έξω διαδήλωναν διάφορες ομάδες πολιτών. 

Ξημέρωσε η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ... 16 Νοέμβρη του 1973


Ημέρες μνήμης .Για αυτούς που έχουν αλλά και για εκείνους που θέλουν να έχουν μνήμη. Μνημόσυνα, παρελάσεις ,επαγγέλματα από εκείνους που προσπαθούν να φέρουν τη μνήμη στα μέτρα τους .

Η φοιτητική κινητοποίηση έχει πάρει πλέον τα χαρακτηριστικά της λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην Αμερικανοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών. 

Τα συνθήματα:

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ 

ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ 

ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΊΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ .ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 

ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ .

ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ .

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝΕ ΕΠΤΑ

Δονούν το Πολυτεχνείο

Είμαστε δύο νύχτες άυπνοι και δεν νιώθουμε καμία κούραση. Ο ενθουσιασμός και η πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τη Χούντα έχει γίνει πεποίθηση μας 

Ο λαός της Αθήνας συγκεντρώνεται γύρω από το Πολυτεχνείο. Γύρω στις 9  το πρωί  μπήκαν μέσα και οι οικοδόμοι. Στις 12 φτάνουν οι αγρότες από τα Μέγαρα .Ο ενθουσιασμός μας κορυφώνεται .

Οι αυτοσχέδιες προκηρύξεις και τα συνθήματα πάνω στα τρόλεϊ μεταφέρουν το μήνυμα της εξέγερσης σε όλη την Αθήνα.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πολυτεχνείου εκπέμπει πια σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά. Οι μαθητές μπαίνουν συνεχώς μέσα στο Πολυτεχνείο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Νοέμβρη 1973 

Η Συντονιστική Επιτροπή της Κατάληψης του Πολυτεχνείου παρουσία 25 δημοσιογράφων και Ελληνικών και ξένων ΜΜΕ δίνει Συνέντευξη Τύπου και διαβάζει την ιστορική Διακήρυξη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

"  "Οι φοιτητές από όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος, συνειδητοποιήσαμε, πως τα προβλήματά μας, σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του Εκπαιδευτικού συστήματος, δεν λύνονται χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής καταστάσεως.

Αρχίζοντας έτσι πολιτικό αγώνα οι φοιτητές και οι Έλληνες εργαζόμενοι, που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους και καλούν τον Ελληνικό λαό να συσπειρωθεί γύρω τους και να αγωνισθεί μαζί τους ως την τελική νίκη.

1. Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων θεωρούμε την άμεση παύση του τυραννικού καθεστώτος της χούντας και την παράλληλη εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας.

2. Η εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας συνδέεται αναπόσπαστα με την εθνική ανεξαρτησία από τα ξένα συμφέροντα, που χρόνια στήριζαν την τυραννία στη χώρα μας.

Η πλατιά κινητοποίηση του Ελληνικού λαού και η εκδήλωση συμπαράστασης από όλες τις γωνιές της γης της Ελλάδας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επεχείρησαν να μας δυσφημήσουν.

Ελληνικέ λαέ, ο αγώνας γύρω από τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία σήμερα συνίσταται στις άμεσες μαζικές διεκδικήσεις, στα οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά του προβλήματα με απεργιακούς αγώνες, με μαζικές κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια, με προοπτική τη γενική απεργία για την ανατροπή της Δικτατορίας.

Η παρουσία μας εδώ αποτελεί κέντρο συσπείρωσης, κινητοποίησης και μαζικοποίησης του λαϊκού αγώνα. Όλοι ενωμένοι στον αγώνα για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία".

Η μνήμη αυτές τις ώρες γυρίζει κάθε χρόνο πίσω στις τρεις ημέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τον κόσμο όλο. Γυρίζει στις μεγάλες εκείνες ώρες του Νοέμβρη του 1973. Το απόγευμα της Παρασκευής 16  Νοέμβρη η μεγάλη σύγκρουση είχε αρχίσει .Η αστυνομία χτυπούσε στο ψαχνό . Κανένας από όσους είμαστε μέσα δεν σκέφτηκε να φύγει παρότι είχαμε συνειδητοποιήσει ότι μόνο με τανκς θα μας έβγαζαν από μέσα .Νοιώθω τον εαυτό μου πολύ τυχερό που ήμουν παρών στη μεγάλη αυτή στιγμή της Νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδας. Το Πολυτεχνείο είναι μια από τις μεγάλες στιγμές του λαού μας .Το Πολυτεχνείο άνοιξε το δρόμο για την ελευθερία, και τη δημοκρατία. Αφήνει παρακαταθήκη αγώνα και συλλογικής δράσης για τους νεότερους. Αποτελεί μια πρόκληση στη σημερινή γενιά για τα δικά της “Πολυτεχνεία”. Για να πάει μπροστά η πατρίδα μας και η κοινωνία .


Μετάφραση