19.6.15

«Υποχρεωτική αναγραφή των εκπτώσεων και άλλων παροχών στα τιμολόγια αγοράς των super markets».


19/6/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος με θέμα «Υποχρεωτική αναγραφή των εκπτώσεων και άλλων παροχών στα τιμολόγια αγοράς των super markets». Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί την Δευτέρα στη Βουλή των Ελλήνων στις 29/6/2015. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 15 Ιουνίου 2015
Προς τον Υπουργό
·         ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Θέμα: «Υποχρεωτική αναγραφή των εκπτώσεων και άλλων παροχών στα τιμολόγια αγοράς των super markets».
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί πολλά προϊόντα στην Ελλάδα πωλούνται πιο ακριβά απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η εξήγηση είναι ότι τα super markets προσθέτουν το κέρδος τους στην τιμή κτήσης των προϊόντων χωρίς να υπολογίζουν τις εκπτώσεις που γίνονται από τους προμηθευτές. Αυτό είναι δυνατό διότι η έκπτωση των προμηθευτών δεν αναγράφεται πάνω στο τιμολόγιο αγοράς αλλά γίνεται αν 3μηνο, 6μηνο ή 12μηνο με τη μορφή πιστωτικών σημειωμάτων ή Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών. Αποτέλεσμα είναι τις εκπτώσεις να τις καρπώνεται ο ιδιοκτήτης του super market.
Επιπλέον πέραν των εκπτώσεων του βασικού κορμού της συμφωνίας, οι προμηθεύτριες εταιρείες πριμοδοτούν τα super markets με επιπλέον ποσοστά εκπτώσεων για συμφωνημένο, για τοποθέτηση προϊόντων σε συγκεκριμένο ράφι κ.α.

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.   Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα θεωρεί παράνομες όλες τις παροχές που δεν αναγράφονται στα τιμολόγια και που περιγράφονται στις συμβάσεις μεταξύ προμηθευτών και super markets;
2.   Θα νομοθετήσει το Υπουργείο την υποχρεωτική αναγραφή στα τιμολόγια των εκπτώσεων και άλλων πιθανών παροχών των προμηθευτών προς τα super markets;


Ο ερωτών Βουλευτής

Πετράκος Αθανάσιος


Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση