26.8.16

Το καθοριστικό για την ΕΠΟ βούλευμα

Του  Θανάση   Πετράκου πρώην Βουλευτή Μεσσηνίας 
26/8/2016
Πριν 3  χρόνια  είχα φέρει με ερώτηση  στη Βουλή μετά από πρόταση της   Αθλητικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και είχα καταγγείλει το  μέγα αυτό σκάνδαλο   μαζί με άλλους  11 τότε συναδέλφους  Βουλευτές .Σήμερα η απόφαση της Δικαιοσύνης μας δικαιώνει.


Επιμέλεια: Sport24Δημοσίευση: 16 Αυγ. 2016 15:49
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις εντός του Σεπτεμβρίου στην ΕΠΟ στην περίπτωση επιβεβαίωσης των πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες παραπέμπονται με βούλευμα σε δίκη για την υπόθεση της “κάρτας υγείας” ο Γιώργος Γκιρτζίκης και άλλα πέντε μέλη του ΔΣ.
Παραπέμπονται σε δίκη κατά πληροφορίες όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της “Κάρτας Υγείας” της ΕΠΟ, καθώς η πρόταση της αντεισαγγελέως Εφετών, Ευγενίας Κυβέλου, υιοθετήθηκε πλήρως και ο Δικαστής και Πρόεδρος του θερινού τμήματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, Αλέξανδρος Σάββας, παραπέμπει σε δίκη με βούλευμα πολλά νυν και πρώην στελέχη της ομοσπονδίας.
Μεταξύ αυτών τους: Γιώργο Γκιρτζίκη (πρόεδρος της ΕΠΟ), Βαγγέλη Τοπολιάτη (αναπληρωτής πρόεδρος), Βαγγέλη Μαζαράκη (β’ αντιπρόεδρος), Γιώργο Καραμελίδη (μέλος και πρόεδρος της ΚΕΔ), Γιάννη Οικονομίδη (μέλος), Νίκο Προύντζο (μέλος) και Σπύρο Καλογιάννη (μέλος και μέχρι πριν από δύο μήνες πρόεδρος της Football League).
Επίσης η πρόταση αφορά τους πρώην προέδρους της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτση, Σ. Πιλάβιο, Γ. Σαρρή και τα πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, Βασίλη Χατζηαποστόλου, Γιώργο Σιντόρη, Αριστείδη Σταθόπουλο, Νίκο Φύριο, Γιάννη Σιγάλα, Νίκο Ανασόπουλο, Σωκράτη Παπαδόπουλο, Θόδωρο Φωτίου, Γιάννη Δεσύλα, Γιάννη Καλύβα, Χρήστο Σάββα και Βαγγέλη Μάντζιο.
Τι γίνεται εφεξής αν όντως η απόφαση είναι ειλημμένη και αναμένεται πλέον μόνο να καθαρογραφεί και να παραδοθεί στους εμπλεκόμενους εντός των επόμενων ημερών;
Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, εντός 15 ημερών ο ΓΓΑ (Ιούλιος Συναδινός) πρέπει να κάνει διαπιστωτική πράξη διότι το άρθρο 3 του ν. 2725 του 1999 κάνει λόγο για “βούλευμα παραπομπής σε δίκη για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα”. Σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΠΟ, το βούλευμα πρέπει να είναι ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟ. Αν, δηλαδή, οι κατηγορούμενοι προσφύγουν στον 'Αρειο Πάγο, η υπόθεση της παραπομπής πρέπει να τελεσιδικήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο. Σ' αυτή την περίπτωση, όλοι οι κατηγορούμενοι εκπίπτουν των αξιωμάτων τους και αποχωρούν από την ΕΠΟ.
Σχετικά αναφέρεται στο καταστατικό της ΕΠΟ:
“Όποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικαστεί σε βαθμό πλημμελήματος αμετάκλητα με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον τριών (3) ετών είτε, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση ή διάθεση ουσιών ή μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεωκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων. Ειδικότερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. και των ενώσεων-μελών αυτής τα οποία καταδικάζονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τα αδικήματα που αναφέρονται στο ως άνω άρθρο εκπίπτουν αυτοδίκαια από την ιδιότητά τους και αντικαθίστανται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού και του Καταστατικού της αντίστοιχης ένωσης.
Σε περίπτωση παραπομπής με αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα των ως άνω προσώπων, η Εκτελεστική Επιτροπή υποχρεούται να αποφασίζει περί της αναστολής ή μη της συμμετοχής τους”.
Η προσφυγή των κατηγορούμενων στον Άρειο Πάγο είναι πολύ πιθανή, όμως σπανίως “αλλάζουν” τέτοιου είδους βουλεύματα. Ωστόσο, στην περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο ανώτατο δικαστήριο, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί (όχι μεγαλύτερο από δύο μήνες σύμφωνα με νομικούς κύκλους) προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση για τον αμετάκλητο ή μη χαρακτήρα του βουλεύματος. Συνεπώς, ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να πει αν και πότε θα εκπέσουν του αξιώματός τους ο Γιώργος Γκιρτζίκης και τα υπόλοιπα εν ενεργεία μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι από τη στιγμή που θα παραλάβουν το κατηγορητήριο, δεν θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΠΟ, οι οποίες θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο.
Το αδίκημα αφορά απιστία σε βάρος της ομοσπονδίας, ύψους περίπου 29 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της κάρτας υγείας. Δηλαδή για την καταβολή χρημάτων από την ΕΠΟ στην εταιρεία PC Systems για έλεγχο της υγείας των ποδοσφαιριστών και έκδοση της υποχρεωτικής κάρτας υγείας, το οποίο παρότι δεν εφαρμοζόταν σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, η ΕΠΟ συνέχισε να το χρηματοδοτεί.
Παραθέτω την Ερώτηση
01/08/2013
Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Μέγα σκάνδαλο στην ΕΠΟ με την κάρτα υγείας ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών
Προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Την 22-9-2005, η τότε διοίκηση της Ε.Π.Ο. υπέγραψε σύμβαση με την OPEDEK. A.E. για τη δημιουργία κέντρου συστήματος παρακολούθησης της υγείας των ποδοσφαιριστών Αθλητών, προκειμένου οι αγωνιζόμενοι να έχουν Κάρτα Υγείας Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή, χωρίς να υπάρχει ΘΕΣΜΙΚΟ πλαίσιο για την λειτουργία των Ιατρικών Κέντρων της Ε.Π.Ο. Το ΘΕΣΜΙΚΟ πλαίσιο δημιουργήθηκε το 2009 και η Ε.Π.Ο. μπορούσε μέσω ανώνυμης εταιρίας να κάνει έναρξη για τη λειτουργία κέντρου προληπτικής εξέτασης των ποδοσφαιριστών. Η OPEDEK A.E. απορροφήθηκε από την  PC SYSTEMS, με την οποία η Ε.Π.Ο. υπέγραψε καινούργια σύμβαση την 19-2-2010.
Το κεντρικό σύστημα θα έπρεπε να βρίσκεται στην ΕΠΟ, και τα περιφερειακά συστήματα ένα σε κάθε μία από τις 53 Ε.Π.Σ. Με αυτό τον τρόπο κάθε ένας από τους 250.000 αθλητές της ΕΠΟ θα έπρεπε κάθε χρόνο να κάνει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων, προκειμένου να εκδοθεί η «ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΗ». Τα δεδομένα θα συλλέγονταν, θα καταχωρούνταν στο κεντρικό σύστημα της ΕΠΟ μέσω των περιφερειακών ΕΠΣ.
Δυστυχώς από όλα αυτά δεν έγινε τίποτα και αυτό οδήγησε στο να υπάρξει καταγγελία του Προέδρου της Ε.Π.Ο. κ. Γ. Σαρρή στις εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων (Ε.Π.Σ.) μελών της Ε.Π.Ο. την 28-06-2013, μεταξύ των  άλλων είπε: «…Αποδείχθηκε στη πράξη, η μεγαλύτερη, ιστορική παγίδα στην οποία έπεσε η Ομοσπονδία. Τα νούμερα που χάθηκαν και είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να ανευρεθούν ποτέ, ζαλίζουν, όταν τα αναφέρει κάποιος. 13.000.000?…Το ίδιο ακριβώς, θα πράξει και με όσους ευθύνονται για την υπόθεση, είτε αυτό αρέσει, είτε όχι».
Επειδή εμμέσως πλην σαφώς, με την ομιλία του ο σημερινός Πρόεδρος της Ε.Π.Ο., αφήνει να εννοηθεί ότι κάποιοι ευθύνονται για την υπόθεση αυτή, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν ήταν και τόσο αθώες οι συμβάσεις αυτές και κάποιοι πρέπει να πληρώσουν.
Επειδή η υπόθεση αυτή για τη χώρα μας έχει διεθνώς αρνητικό αντίκτυπο, διότι η Ε.Π.Ο. επιχορηγήθηκε από την ΟΥΕΦΑ με το ποσό του 1.000.000?.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
•    Σε τι ενέργειες έχουν προβεί μετά και τις καταγγελίες του προέδρου της ΕΠΟ ώστε να διαλευκανθεί το συγκεκριμένο μεγάλο σκάνδαλο;
•    Έχουν δώσει το φάκελο στις Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ώστε να ελέγξουν: α) την Ε.Π.Ο., β)τις  53 Ε.Π.Σ. μέλη της Ε.Π.Ο και γ) την εταιρεία PC SYSTEMS; Σε ποία φάση βρίσκονται οι έρευνες των Οικονομικών Εισαγγελέων; Πότε αναμένονται τα πορίσματα τους;
•    Οι Οικονομικοί  Εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ έχουν εκδώσει πόρισμα για τις καταγγελίες; Ποια είναι το Πορίσματα του ΣΔΟΕ;
•    Τι μέτρα ελήφθησαν προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Πετράκος Αθανάσιος
Κουράκης Αναστάσιος
Αμανατίδης Ιωάννης
Γελαλής Δημήτριος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Μιχαλάκης Νικόλαος
Ουζουνίδου Ευγενία
Πάντζας Γεώργιος
Σαμοΐλης Στέφανος
Στρατούλης Δημήτριος

Σταθάς Ιωάννης

Μετάφραση