23.10.16

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΦΕΤΑ

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΦΕΤΑ
                         Του Θανάση Πετράκου
Μετά την απαράδεκτα ενδοτική και καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα στάση της κυβέρνησης Τσίπρα στις οικονομικές εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε με τον Καναδά (συμφωνία CETA )  όπως και με τα 15 κράτη της Νοτίου Αφρικής (συμφωνία SADC), στις οποίες η κυβέρνηση αποδέχτηκε την σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από την δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα.
Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει το   συλλαλητήριο που διοργανώνει την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στη Λάρισα η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας  για να διαμαρτυρηθούν οι κτηνοτρόφοι επειδή η κυβέρνηση «ξεπούλησε» κυριολεκτικά   το πιο σημαντικό προϊόν ΠΟΠ της χώρας μας την «Φέτα» στις δυο αυτές σοβαρότατες   συμφωνίες  .
    
. Η καταστροφή  θα είναι  μεγάλη  διότι σήμερα για την παραγωγή των 100.000 τόνων φέτας, εργάζονται άμεσα και έμμεσα 300.000 άτομα, σε 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κατά βάση οικογενειακής μορφής. Σήμερα η χώρα εξάγει φέτα αξίας 250 εκατ. ευρώ σε 35 χώρες και στις 5 ηπείρους ενώ η  αξία των εξαγωγών   έχει αυξηθεί κατά 73% την τελευταία δεκαετία και αποτελεί το 86% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τυροκομικών προϊόντων.
 Αποτελούν πρόκληση όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους αλλά για όλο τον ελληνικό λαό οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας  κ. Σταθάκη ο οποίος δήλωσε:   «Ο Καναδάς δεσμεύτηκε ότι στην παραγωγή της εγχώριας φέτας θα αναγράφεται στο εξής «feta made in Canada» μόνο στην περίπτωση που η παρασκευή της γίνεται με αιγοπρόβειο γάλα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα αναγράφεται «style feta»».  Διότι αυτό σημαίνει ότι  και οι Νοτιοαφρικανοί   και οι Καναδοί θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τυρί-μαϊμού με αγελαδινό γάλα και χρωστικές λευκαντικές ουσίες και να το ονομάζουν φέτα... Είναι δηλαδή σαφέστατο  ότι η ονομασία «φέτα» παραμένει επί των συσκευασιών, ενώ οι «περιορισμοί» στην ουσία εξαλείφονται με τις γνωστές πρακτικές του marketing και των «τρυκ» επί των αναγραφομένων και των σημάνσεων στις συσκευασίες... Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη και μόνο, φέτας με δύο μέτρα και δύο σταθμά -εντός κι εκτός εισαγωγικών- ενώ είναι προϊόν ΠΟΠ, οδηγεί σε παραπλάνηση των καταναλωτών.
Επιπλέον  δημιουργείται προηγούμενο για ανάλογες αξιώσεις από άλλους διεκδικητές, όπως οι ΗΠΑ, στην εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. (TTIP).
Η κυβέρνηση απέδειξε για μια ακόμη  φορά  ότι είναι μια κυβέρνηση «πρόθυμων» μια κυβέρνηση που λέει «ναι σε όλα» στην Κομισιόν.   Ούτε   θέλει ούτε μπορεί  να  προστατεύσει τα συμφέροντα των αγροτών ,των κτηνοτρόφων, των τυποποιητών  των καταναλωτών   και της εθνικής  οικονομίας.  Είναι τραγικό όταν η μικρή Βαλονία του Βελγίου αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά η   κυβέρνηση Τσίπρα –Καμένου  να «ξεπουλά» χάρις ντροπή τα ελληνικά συμφέροντα.

Επειδή  η  κυβέρνηση  επέλεξε να μην  προστατεύσει  τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας και των παραγωγών και τυποποιητών της «φέτας», η «Λαϊκή Ενότητα» καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους,   τους τυποποιητές αλλά και όλο τον ελληνικό λαό σε συστράτευση και κινητοποίηση για να μην   χαθεί αυτό το εθνικό προϊόν που αποτελεί την προμετωπίδα της μεσογειακής διατροφής . Είναι χρέος όλων μας  να αντιδράσουμε ώστε να επαλειφθεί από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση  .
Τέλος, καλούμε όλους τους Έλληνες βουλευτές να ζητήσουν να έρθουν άμεσα  οι  συμφωνίες  με τον Καναδά και την Ν. Αφρική   προς κύρωση στη Βουλή  δηλαδή πριν δημιουργήσουν  έννομα αποτελέσματα και  να τις  καταψηφίσουν όλοι.
Αυτή  είναι η  μοναδική  δυνατότητα μετά την ενδοτική στάση της κυβέρνησης ώστε  , να σωθούν   και  η «φέτα» αλλά και οι « ελιές Καλαμάτας» , να προστατευτούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας και  να αποτραπεί  η  καταστροφή . 
Για το τι θα κάνει ο  καθένας  θα κριθεί από τον ελληνικό λαό.


  Ο Θανάσης Πετράκος είναι μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ και υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής 

Μετάφραση