11.4.14

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα καταστροφής των Χημικών Όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου

11/04/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκου στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα καταστροφής των Χημικών Όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου  

Το βίντεο της ομιλίας: http://youtu.be/hy9bjCiSr-g
Παρατίθεται η ομιλία:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, στο δικό μου μυαλό είναι αδιανόητο το ότι δέχθηκε η Κυβέρνηση την καταστροφή των χημικών της Συρίας εντός της λεκάνης της Μεσογείου. Και είναι δυο φορές αδιανόητο διότι δεν αξιοποιήσατε ούτε τη συγκυρία ότι η Ελλάδα είναι Προεδρεύουσα χώρα και δεν θέσατε το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα.
Είναι απαράδεκτος ο ενδοτισμός που έδειξε η Κυβέρνηση, αφού δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που είχε αυτή την περίοδο. Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο ενδοτισμός που έδειξαν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, του κ. Παπαδήμου και του κ. Παπανδρέου, οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την καταστροφή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, με 1.700.000 ανέργους και με 40% μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων; Και έρχεστε, βέβαια, σήμερα και πανηγυρίζετε γιατί -με όλα αυτά που έχουμε υποστεί και φτάσει τους 1.700.000 ανέργους- δανειζόμαστε από τις αγορές με χειρότερους όρους απ’ ό,τι πριν.
Και λέω ότι ο ενδοτισμός που επιδείξατε είναι απαράδεκτος διότι δεν θεωρείτε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και συνέπειες; Και αν δεν το θεωρείτε πώς εξηγείται το γεγονός ότι άλλες χώρες, οι οποίες έχουν και τεχνογνωσία, αρνήθηκαν να γίνει η καταστροφή των χημικών στην επικράτειά τους;
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έθεσε το θέμα και με την επιστολή του Προέδρου και με την ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΑ, του Νίκου Χουντή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Είναι, όμως, άξιο απορίας το ότι δεχθήκατε την επιλογή η καταστροφή να γίνει σε μια κλειστή θάλασσα. Δηλαδή, να εξαρτάται το μέλλον της Μεσογείου από την επιτυχή έκβαση ενός πειράματος, το οποίο γίνεται για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο, για την καταστροφή δηλαδή των χημικών της Συρίας κάπου εν πλω στη Μεσόγειο.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κρήτη. Είναι προς τιμήν των πολιτών της Κρήτης και των οργανώσεών της το ότι έχουν ξεσηκωθεί σε όλη την Κρήτη και έχουν αναπτύξει μεγάλες κινητοποιήσεις. Το πρόβλημα αφορά όλη την Νότια Ελλάδα, αφού τα θαλάσσια ρεύματα μπορούν να μεταφέρουν την πιθανή μόλυνση σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς αυτό να μπορεί να ελεγχθεί.
Η Νότια Πελοπόννησος και ο Νομός Μεσσηνίας, αλλά και όλη η Δυτική Ελλάδα, είναι οι πρώτοι που θα υποστούν και αυτοί μαζί με την Κρήτη τις συνέπειες σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος, θα υποστούν δηλαδή ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες.
Και είναι ευθύνη μεγάλη του κ. Σαμαρά, ο οποίος πρέπει να θυμάται ότι είναι Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας, αφού η καταστροφή θα γίνει 42 χιλιόμετρα δίπλα στο ακρωτήριο Ακρίτα, το οποίο ανήκει στο Δήμο του κ. Σαμαρά.  Έχει, λοιπόν, τεράστια ευθύνη και ως Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας γι’ αυτό το ζήτημα. Τη βασική ευθύνη βέβαια, την έχει ως Πρωθυπουργός της χώρας.
Να είναι βέβαια, όμως, η Κυβέρνηση και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος απορεί γιατί δεν ξεσηκώνονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ότι ο αγώνας ενάντια στην υποκρισία των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και στην ενδοτικότητα της Κυβέρνησης θα πάρει πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Ο αγώνας θα ενταθεί και στη Μεσσηνία και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και σε όλα τα Ιόνια νησιά, με τη συμβολή της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής.
Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο, την ώρα που κλείνουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες της Συρίας, να ανοίγουμε τις πόρτες της Μεσογείου για την υποδοχή των τοξικών χημικών της χώρας αυτής, με ελάχιστες εγγυήσεις, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το Πολυτεχνείο της Κρήτης, οικολογικές οργανώσεις και μια σειρά ειδικοί επιστήμονες.   
Όσον αφορά τα χημικά όπλα της Συρίας, όπως προείπαν και άλλοι συνάδελφοί μου, θα έπρεπε να είχατε θέσει το θέμα να καταστραφούν στις χώρες οι οποίες τα παράγουν και τα πουλούν. 
Δεν κατάλαβα, δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν στη Διεθνή Κοινότητα ένα πλοίο τριάντα έξι ετών και μας κάνουν χάρη; Να βρουν τον τρόπο μία από αυτές τις χώρες, οι οποίες παράγουν και πωλούν όπλα και έχουν μεγάλη συμβολή για τον εμφύλιο πόλεμο που αναπτύχθηκε στη Συρία, να καταστραφούν στο έδαφός τους.
Γιατί, κύριε Υπουργέ, δεν θέσατε θέμα βέτο και δεν βάλατε το ζήτημα την ευθύνη του κόστους για την ασφαλή καταστροφή των όπλων, να την αναλάβουν αυτές οι χώρες και ανάμεσα σε αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;
Αυτό σας ζητάμε. Και σας ζητάμε, επίσης, να θέσετε βέτο στον ΟΗΕ να μην γίνει αυτό το οικολογικό έγκλημα στη Μεσόγειο.
Σας ευχαριστώ.


Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση