8.10.15

ι νέες προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα οκτώ μήνες μετά από τις πρώτες είναι οκτώ αιώνες πίσω από αυτές

Άρθρο του Θανάση Πετράκου μέλους του Πολιτικού  Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας και πρώην Βουλευτή Μεσσηνίας

Οι  νέες  προγραμματικές δηλώσεις του  Αλέξη  Τσίπρα οκτώ  μήνες μετά  από  τις  πρώτες    είναι οκτώ  αιώνες  πίσω  από αυτές
Αναρωτιέμαι πως  νοιώθουν οι  πρώην  συνάδελφοι  και  πρώην σύντροφοι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν  εκλεγεί και  το  Γενάρη  ακούγοντας τον    πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στις  δεύτερες  μέσα  στο  ίδιο έτος προγραμματικές  του  δηλώσεις. Γιατί  δυστυχώς  οι  νέες  προγραμματικές  δηλώσεις  του είναι  θλιβερές  σε  σχέση  με τις ελπιδοφόρες προγραμματικές δηλώσεις του μόλις προ οκταμήνου το  Φλεβάρη, ουσιαστικά γυρίζουν το  ρολόι  της  ιστορίας  οκτώ  αιώνες πίσω.
Τον  Φλεβάρη, ο Αλέξης Τσίπρας  είχε παρουσιάσει τις προεκλογικές  δεσμεύσεις του  ΣΥΡΙΖΑ και  είχε πει  ότι θα πρωτοτυπήσει και   θα  τις  τηρήσει. Δυστυχώς  βέβαια αντί να πρωτοτυπήσει  και να  καταργήσει τα  μνημόνια  έφερε  το  τρίτο  βαρύτατο  Μνημόνιο. Τώρα  είπε, οτι δεν θα πρωτοτυπήσει ,θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των Βρυξελλών και των δανειστών όπως αυτό περιγράφεται στο τρίτο μνημόνιο. Δυστυχώς   αυτή είναι η μόνη αλήθεια που είπε ο κος Τσίπρας στον ελληνικό λαό σε όλες τις προγραμματικές δηλώσεις του. Αυτή  όμως  η  μοναδική  αλήθεια εκφράζει    μια συνολική μετάλλαξη τόσο του κου Τσίπρα όσο και του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς οι πραγματικές προγραμματικές δηλώσεις δεν είναι αυτές οι αοριστίες που είπε ο κ. Τσίπρας. Οι πραγματικές έχουν γραφεί πριν τις εκλογές από τον Σόιμπλε και τους λοιπούς ευρωπαίους ηγέτες και το μόνο που έμενε, ήταν πως  και  ποιος   θα τις «σερβίριζε» στον ελληνικό λαό. Ο λαός επέλεξε η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου να γίνει από την κυβέρνηση του νέου  ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πολλοί ίδιοι υπουργοί  πρέπει  τώρα να υπερασπιστούν όλα εκείνα τα οποία απέρριπταν το Φλεβάρη και να απορρίψουν όσα  το Φλεβάρη υπερασπίζονταν.
Η  σκληρή  αλήθεια  είναι  ότι οι πραγματικές προγραμματικές δηλώσεις δεν ήταν αυτές που εκφώνησε ο κος Τσίπρας αλλά αυτές που παραδόθηκαν από τον κο Τσακαλώτο στον Ντάισλεμπλουμ καθ’  υπαγόρευση βέβαια των δανειστών,   ώστε και εγκριθούν από το Eurogroup. Είναι τα 48 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των τριών δισ. Αυτό το πακέτο, μαζί με τα επόμενα 216 συνολικά προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου που θα ακολουθήσουν, είναι οι πραγματικές προγραμματικές δηλώσεις, οι οποίες όμως απεκρύβησαν από τον κ. Τσίπρα.
Ισχυρίστηκε ο   κ . Τσίπρας και  οι  υπουργοί  του ότι ο λαός έκλεισε την πόρτα στο χρεοκοπημένο παρελθόν αλλά αυτό   δεν  είναι  αλήθεια καθότι όχι  μόνο  συνεχίζει  το  χρεοκοπημένο  παρελθόν  αλλά  φέρνει  και  ένα  χρεοκοπημένο μέλλον, διότι με αυτά που θα κληθούν να ψηφίζουν καταδικάζουν στην ανέχεια τις σημερινές γενεές αλλά καταδικάζουν και τις νεότερες γενιές σε περαιτέρω υποδούλωση, σε περαιτέρω εξαθλίωση, σε περαιτέρω ανεργία καθότι αυτούς πλήττουν πιο βάναυσα τα μέτρα.
Στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν συμπεριλήφθησαν τα πρώτα σύννεφα της νέας φορολογικής καταιγίδας που έρχεται.
«Ξέχασε» να πει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία και να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του νέου Μνημονίου
«Ξέχασε» να πει ότι :
-μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι αγρότες οι  ελεύθεροι  επαγγελματίες και όλες οι επιχειρήσεις θα λάβουν πρόσθετο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος αφού  αυξάνεται η  προκαταβολή  του  φόρου  και  μάλιστα  αναδρομικά στο   55% και 100%  αντίστοιχα 
-έως τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.
-έως το τέλος Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να αποδώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ.
-έρχεται έως τα μέσα Νοεμβρίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει νέα φοροκαταιγίδα, θα θεσπιστούν νέες φορολογικές κλίμακες και θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
-ότι έχει ήδη εγκαινιάσει μια αδίστακτη επιχείρηση σφαγιασμού των συντάξεων και φορολεηλασίας σε βάρος αγροτών και επαγγελματιών.
«Ξέχασε» οτι ο προϋπολογισμός τον οποίο κατέθεσε για το 2016 περιέχει νέα βάρη στο λαό ύψους 6,5 δις.
Επίσης  «ξέχασε» κάθε αναφορά στο κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές κατοχικές επανορθώσεις.
Τέλος,  «ξέχασε»  να αναφέρει ότι ξεπουλά το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα αεροδρόμια της χώρας και διαλύει τη ΔΕΗ, δωρίζοντας πελάτες και τη φτηνή παραγωγή της σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ υποθηκεύει δημόσια περιουσία ύψους δεκάδων δις.
Είπε όμως ο κ. Τσίπρας ότι οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν θα αλλάξουν διοικήσεις. Το μέτρο αυτό το εμφάνισε ως μέτρο ενάντια στους τραπεζίτες και μάλιστα χειροκροτήθηκε θερμά γι’ αυτό από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως αυτό είναι ένα τερατώδες ψέμα του κ. Τσίπρα και οι βουλευτές του ΖΥΡΙΖΑ «πιάστηκαν αδιάβαστοι» για όσα προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.  Γιατί αυτό που δρομολογεί, με άτεγκτη ακρίβεια, το τρίτο Μνημόνιο είναι μια ανακεφαλαιοποίηση - «εξυγίανση» που θα παραδώσει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό (κυρίως γαλλογερμανικό) χρηματιστικό κεφάλαιο. Δεδομένου δε ότι οι τράπεζες ελέγχουν τη ροή του χρήματος και των δανείων, ο έλεγχός τους από τους «εταίρους» σημαίνει ότι θα μπορέσουν να βάλουν στο χέρι σειρά στρατηγικής σημασίας ελληνικών επιχειρήσεων που εξαρτώνται άμεσα από τα τραπεζικά δάνεια για την επιβίωσή τους.
. Ιδού τι αναφέρει επί λέξει το τρίτο Μνημόνιο:
«Έως τα μέσα Οκτωβρίου 2015, ο νόμος περί του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα τροποποιηθεί έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία του από την κυβέρνηση και θα τροποποιηθεί το καταστατικό του ώστε... να συσταθεί επιτροπή επιλογής (των μελών του Δ.Σ. του ΤΧΣ) αποτελούμενη από έξι ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εκ των οποίων τρεις θα διοριστούν από θεσμικά όργανα της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, η ψήφος του οποίου θα υπερισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας». Δηλαδή, με απλά ελληνικά, οι Γαλλογερμανοί θα ελέγχουν απολύτως το «ελληνικό ΤΧΣ» και μέσω αυτού τις διοικήσεις και το management των τραπεζών.
-«Τα μέλη των Δ.Σ. και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών θα ορίζονται χωρίς κρατικές παρεμβάσεις... Έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, το ελληνικό (!) ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου, θα καθιερώσει πρόγραμμα «επισκόπησης» των Δ.Σ. των τραπεζών (ιδού η δέσμευση στους δανειστές, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε σαν δική του... σχεδόν αντικαπιταλιστική πρόταση!). 'Εως τα τέλη Ιουνίου του 2016, τα μέλη των Δ.Σ. μπορεί να αντικαθίστανται με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι τα Δ.Σ. των τραπεζών περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις διεθνείς εμπειρογνώμονες... Οι εμπειρογνώμονες αυτοί θα προεδρεύουν επίσης σε όλες τις επιτροπές των συμβουλίων». Με άλλα λόγια, πλήρης παράδοση της διοίκησης και του management σε εκπροσώπους του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, και
-«Η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στη διαχείριση, τη λήψη αποφάσεων και τις εμπορικές πράξεις των τραπεζών, που θα συνεχίσουν να λειτουργούν βάσει των αρχών της αγοράς». Ξεχάστε, δηλαδή, κάθε σκέψη για Σεισάχθεια υπέρ των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πάει λέγοντας. Νόμος είναι το κέρδος των ξένων «επενδυτών» και των Ελλήνων ολιγαρχών, που θα μετατραπούν σε ελάσσονες εταίρους τους.
Δυστυχώς με τα μνημόνια δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση αλλά βαδίζουμε στην καταστροφή.
Η ΛΑ.Ε. μπορεί να μην μπήκε στη Βουλή αλλά συγκροτείται και οργανώνεται για μια μεγάλη ανατρεπτική πολιτική αντεπίθεση'' για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων  μνημονιακών  πολιτικών.
.


Μετάφραση