20.9.16

Οι θέσεις της ΛΑΕ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της Ηλείας

Οι θέσεις της  ΛΑΕ για την αποζημίωση των πληγέντων  παραγωγών της Ηλείας  
Μετά την ενημέρωση του κλιμάκιου της   ΛΑΕ Ηλείας με επικεφαλής το  Θανάση Πετράκο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ και υπεύθυνο Αγροτικής   Πολιτικής
από την Δημοτική αρχή του Δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης στο Δημαρχείο Λεχαινών και
το Δήμαρχο Πηνειού , κ. Αλέξη Καστρινό στο Δημαρχείο  Βαρθολομιού αλλά και τους πληγέντες παραγωγούς οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο  Βαρθολομιού,
 ο   Θανάσης  Πετράκος ,ανέπτυξε τις θέσεις και προτάσεις της ΛΑΕ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από την θεομηνία της 6ης Σεπτεμβρίου  (τυφώνα, πλημμύρα και ισχυρή χαλαζόπτωση).
Ο  Θανάσης Πετράκος μεταξύ των άλλων τόνισε
«Η διάλυση  και καταστροφή των 2000 στρεμμάτων   θερμοκηπίων , η ολική  καταστροφή της παραγωγής καλαμποκιού ,οι μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή αλλά και οι ζημιές σε κατοικίες και αγροτικές αποθήκες επιβάλλουν την άμεση οικονομική ενίσχυση και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν  .
Η κυβέρνηση οφείλει .

1. Να δώσει άμεσα μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς που καταστράφηκε ολόκληρη η παραγωγή τους για να μπορέσουν να ζήσουν
2.Να επεκτείνει την απόφαση της  για να ισχύσουν τα μέτρα ανακούφισης που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα (πάγωμα χρεών προς την εφορία για ένα εξάμηνο) και στους πολίτες του Δήμου Ανδραβίδας –Κυλλήνης
3.Να παγώσουν για ένα χρόνο  τουλάχιστον  τα  χρέη των πληγέντων   όχι  μόνο στην  σε Εφορία, (που αποφασίστηκε για ένα εξάμηνο) αλλά  και στα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ  ) , στον  ΕΛΓΑ    και στις   τράπεζες  χωρίς προσαυξήσεις και τόκους με  παράλληλη ρύθμιση  των χρεών  τους  με  δόσεις,   και   να σταματήσουν άμεσα οι   κατασχέσεις  στους  πληγέντες  και να απαλλαγούν οι πληγέντες από τον ΕΝΦΙΑ

4. Να απαλλαγούν οι πληγέντες για ένα χρόνο από τα δημοτικά τέλη  και τα τέλη ύδρευσης
5.Να να γίνει στελέχωση των υποκαταστημάτων Τρίπολης και Πάτρας, του ΕΛΓΑ  προκειμένου να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις άμεσα και να  καταθέσει τη τροπολογία για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ που ζητούν οι εκτιμητές  ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των καταστροφών.
6. Να δημιουργηθούν ειδικά κλιμάκια άμεσης εκτίμησης  ώστε να γίνει αμέσως η εξέταση των  καταστροφών στις θερμοκηπιακές μονάδες διότι τα κόστη της αποκατάστασης  των ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερα και η αποκατάσταση είναι επείγουσα.
7. Να γίνει άρση των περιορισμών του ΕΛΓΑ και να τύχουν αποζημίωσης όλοι οι παραγωγοί, ανεξάρτητα εάν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, με συμψηφισμό εισφορών και  αποζημιώσεων
8.Να αλλάξει άμεσα ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε  να αποζημιώνει άμεσα τους πληγέντες στο 100% για όλα τα προϊόντα
·         Διότι είναι γνωστό ότι εκτός από το ότι αφαιρείται απ’ τη ζημιά το γνωστό  15%, και το υπόλοιπο αποζημιώνεται( εναπομείναν ποσοστό  επί 0,89 ) ,προστέθηκε και δεύτερος  «κόφτης». Αν η ζημιά υπερβαίνει την ασφαλιζόμενη αξία, τότε παίρνει ο παθών το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας.
·         Επίσης τα αρδευτικά και τα λάστιχα πληρώνονται από τα ΠΣΕΑ μόνο με τιμολόγια περσινής χρονιάς, ενώ τα πηγάδια και τα μοτέρ έχουν απενταχθεί από  τα  ΠΣΕΑ.
9.) Να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους, η παραγωγή τους, το φυτικό κεφάλαιο, οι πάγιες εγκαταστάσεις και υποδομές των αγροτικών νοικοκυριών καθώς και ο μηχανολογικός εξοπλισμός -ανεξάρτητα αν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
10.) Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ μετά από ρύθμιση με ΚΥΑ η σταφίδα που ήταν στα αλώνια και καταστράφηκε.
11.) Να αποζημιωθούν για το σύνολο των καταστροφών στα αποθηκευμένα προϊόντα τους, σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές - γεωργικές εγκαταστάσεις κλπ.
12) Να εκδοθεί ΚΥΑ η οποία να ρυθμίζει όλα όσα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ η τα ΠΣΕΑ   , διότι αφού οι περιοχές κηρύχθηκαν θεομηνιόπληκτες -πλημμυρόπληκτες και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να υπάρχουν και διαφορετικές ρυθμίσεις.
13.Να τύχουν αναστολής υποχρεώσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων οι μεταποιητικές μονάδες και εμπορικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την θεομηνία.
 14.Να παρασχεθεί έκπτωση στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για τα επόμενα δύο χρόνια για τους  αγρότες των νομών που επλήγησαν (π.χ. δυνατότητα μείωσης ασφαλίστρου 20% χωρίς αντίστοιχη μείωση αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς).
15.Να τροποποιηθεί -επεκταθεί ο κανονισμός ασφάλισης με δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ του ΕΛΓΑ όσο το δυνατόν περισσότερων παγίων τα οποία χάθηκαν από τις πλημμύρες (αντλίες, παρελκόμενα κ.α.), όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.
16.Να δοθεί άμεσα προκαταβολή της  αποζημίωσης με βάση την καταρχήν γενική εκτίμηση της ζημιάς που   έχει  γίνει  διότι διαφορετικά θα χαθεί  η  καλλιεργητική  περίοδος.
17.Να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ από τον προϋπολογισμό για να μπορέσει να αποζημιώσει κατά 100% τις εκτεταμένες ζημιές που υπάρχουν από τις θεομηνίες σε όλη τη χώρα.
18. Να ζητήσει η κυβέρνηση τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αποζημιωθούν πλήρως και άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί που είδαν την παραγωγή και τις εκμεταλλεύσεις τους να καταστρέφονται ολοκληρωτικά
20/9/2016
ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ



Μετάφραση