9.9.16

Η ΛΑΕ και σήμερα σε πληγείσες περιοχές τωνΔήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας

Η  ΛΑΕ και σήμερα  σε  πληγείσες  περιοχές τωνΔήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας
Αντιπροσωπεία της  ΛΑΕ αποτελούμενη  από  το  Θανάση  Πετράκο μέλος της Π.Γ. και  πρώην βουλευτή Μεσσηνίας   ,την Έλενα Ψαρρέα πρώην βουλευτή Μεσσηνίας   και τη Μαρία  Μήτση μέλος της Ν.Ε. συνέχισε και σήμερα την επίσκεψη  της σε πληγείσες περιοχές    του  νόμου .Αρχικά επισκέφτηκε  τη συνοικία του Αγίου Δημήτρη στη Καλαμάτα και στη συνέχεια  τη Βαλύρα και τη Λάμπαινα. Η κατάσταση  στα χωριά και στις δημόσιες υποδομές  του Δήμου Μεσσήνης είναι τραγική .Ο δρόμος Μεσσήνη –Βαλύρα είναι επικίνδυνος σε τουλάχιστον πέντε σημεία και χρειάζεται άμεση παρέμβαση Οι αγροτικοί δρόμοι δεν υπάρχουν   πια ..Ιδιαίτερα στα κτήματα που είναι κοντά στο Γυφτόρεμα δεν υπάρχει καμία πρόσβαση να πάνε οι άνθρωποι στα κτήματα τους.   
ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ  ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Ο  Θανάσης  Πετράκος μετά την περιοδεία επικοινώνησε με τον Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας  Νίκο Χουντή και του ζήτησε να προχωρήσει στην κατάθεση ερώτησης  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ζητήσει την χρηματοδότηση για την αποζημίωση των πληγέντων και την ένταξη της Περιφέρειας στο Ταμείο   Αλληλεγγύης ώστε να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υποδομές που έχουν καταστραφεί 
Για το σκοπό αυτό  πρέπει  η Περιφέρεια Πελοποννήσου, , να υποβάλλει φάκελο-αίτημα προς την Επιτροπή.
Όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παρ.3 του 661/2014 (τροπ. 2012/2002)
.Προϋπόθεση είναι  οι ζημιές να ξεπερνούν το 1,5% το ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Περιφ. Πελοποννήσου και η αίτηση να κατατεθεί μέσα σε 12 εβδομάδες από τη μέρα που καταγράφηκε η ζημιά.
Άρα για να ενταχθεί σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης θα πρέπει να έχουν γίνει ζημιές πάνω από  114 περίπου εκατομμύρια ευρώ   ή, πιθανόν και ακόμη λιγότερο (αν υποθέσουμε ότι το ΑΕγχΠ του 2015 θα είναι ακόμη μικρότερο από του 2014 .Βέβαια το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να αποζημιώσει μόνο δημόσιες υποδομές, όχι αγροτική παραγωγή, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, ή ιδιωτικές περιουσίες.
Είναι συνεπώς μέγα λάθος η δήλωση του Περιφερειάρχη ο  οποίος έσπευσε να αποφανθεί πριν γίνει η καταγραφή των ζημιών ότι οι ζημιές είναι   μόνο 45 εκ ευρώ, και δείχνει   επιπολαιότητα.


Μετάφραση