1.7.15

Όχι στους εκβιασμούς, όχι στα πραξικοπήματα, όχι στην εκτροπή, όχι στην κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
01/07/2015
Θ. Πετράκος: Όχι στους εκβιασμούς, όχι στα πραξικοπήματα, όχι στην εκτροπή, όχι στην κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας.


Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στην Ολομέλεια στην συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θέμα «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα.»
Παρατίθεται το Βίντεο της Ομιλίας:
Ο Θανάσης Πετράκος μεταξύ άλλων τόνισε: https://youtu.be/nM9O1kccDJM

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, στην ιστορία μένουν πάντα οι ηγέτες που στις κρίσιμες στιγμές λένε «όχι» στην κατάλυση της δημοκρατίας, «όχι» στην κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας, «όχι» στην κατάλυση της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας του λαού μας.
Στην ιστορία, λοιπόν, της Ελλάδας και του ελληνικού λαού -ό,τι και αν λένε τα ντόπια και ξένα «παπαγαλάκια»- θα μείνει ο Αλέξης Τσίπρας και ολόκληρη η Κυβέρνηση για την ιστορική της απόφαση να πει το μεγάλο «όχι» στις ιταμές προκλήσεις των εκβιαστών δανειστών.
Στην ιστορία, όμως, των λαών έρχεται η ώρα για να αποφασίσουν κι αυτοί για τα μεγάλα «ναι» και τα μεγάλα «όχι». Καλούμε, λοιπόν, τον ελληνικό λαό να πει ένα μεγάλο «ναι» στη λαϊκή κυριαρχία, ένα μεγάλο «ναι» στη δημοκρατία, στην αξιοπρέπεια και στην ανεξαρτησία, ένα μεγάλο «ναι» στο μέλλον και στη θετική προοπτική του λαού και πάνω απ’ όλα της νεολαίας.
Τον καλούμε να πει «όχι» στους εκβιασμούς, «όχι» στα πραξικοπήματα, «όχι» στην εκτροπή, «όχι» στην κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας.
Νόμισαν οι κύριοι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ότι η Κυβέρνηση αυτή θα φοβηθεί. Νόμισαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι Γιώργος Παπανδρέου. Νόμισαν ότι μπορούν να εκβιάζουν, γιατί αυτό έκαναν μέχρι στιγμής και τους έβγαινε. Την πάτησαν! Νόμισαν ότι αυτή η Κυβέρνηση θα φέρει μνημόνιο, ότι θα επαναλάβουν Κάννες. Την πάτησαν, γιατί την τύχη την παίρνει ο λαός στα χέρια του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την ιστορική του απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο να θέσει σε δημοψήφισμα την απαράδεκτη πρόταση της υποτέλειας και της κοινωνικής κατεδάφισης και να καλέσει τον λαό να πει ένα μεγάλο «όχι», αυτό το «όχι» θα μετατραπεί σε λαϊκή χιονοστιβάδα. Ταραχή μεγάλη, όπως είπε και ο Υπουργός, έχει πέσει παντού και στους πιστωτές και στους εγχώριους υποστηρικτές τους.
Έχει, λοιπόν, κανένας αμφιβολία, μετά απ’ όλες αυτές τις μέρες, ποιος φοβάται το δημοψήφισμα, ποιος φοβάται να μιλήσει ο λαός, ποιος φοβάται ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του λαού την Κυριακή;
Ταραχή μεγάλη έχει πέσει και στις εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις -είδαμε την ανησυχία και την ταραχή- γιατί είναι υποχρεωμένοι να τοποθετηθούν με ένα «ναι» ή με ένα «όχι» στο σκληρό μνημόνιο που ζητούν οι πιστωτές. Βεβαίως, σε συνεργασία με τους άλλους φίλους της διαπλοκής, των μέσων ενημέρωσης, προσπαθούν να διαστρέψουν το ερώτημα, γιατί ντρέπονται να πουν «ναι» στο νέο μνημόνιο.
Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς απαντάμε απέναντι σε όλα αυτά με δημοκρατία. Εμείς απέναντι στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα απαντούμε με δημοκρατία, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Καλούμε τον ελληνικό λαό να μη φοβηθεί. Καλούμε τον ελληνικό λαό, ό,τι και να ακούσει μέχρι την Κυριακή -αφού ο κ. Γιούνκερ είπε όποιο και να είναι το ερώτημα, ο ελληνικός λαός να πει «ναι»- να πει «όχι» στα νέα μνημόνια, να πει «ναι» σε μια συμφωνία η οποία θα κάνει βαθιά διαγραφή του χρέους, θα ακυρώνει τη λιτότητα, θα δίνει μια αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο. Με αυτού του είδους την προοπτική μπορεί να υπάρξει λύση στην Ελλάδα.
Δεν είναι δυνατόν να μη συζητούν το θέμα του χρέους. Θα το συζητήσουν, όμως και θα είναι ντάλα μεσημέρι. Δεν είναι δυνατόν προκλητικά οι Γερμανοί, όταν οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα, τους διέγραψαν το 65% του χρέους, να αρνούνται να προσφέρουν μέρος των όσων κέρδισαν στην Ελλάδα από την είσοδό της στην ΟΝΕ και όσων κέρδισαν οι τράπεζές τους απ’ αυτό που έγινε το 2009.
Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούν, παρά το οργανωμένο σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 25 του Γενάρη να ανατρέψουν την Κυβέρνηση -γιατί η Κυβέρνηση αυτή αποφάσισε να στηριχθεί στο λαό, όχι όμως ως Πόντιος Πιλάτος, αλλά λέγοντας ευθέως την πρότασή της να πει «όχι»- κάνουν ό,τι είναι δυνατόν τώρα να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.
Την επιχείρηση του φόβου την ανέλαβαν τα εγχώρια κέντρα της διαπλοκής. Οι εφημερίδες του συγκροτήματος, που έχουν πρόγονο, για να θυμηθούμε, το «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ», που υπηρέτησε τη γερμανική προπαγάνδα στην Κατοχή και έγινε «ΒΗΜΑ» μετά για να ξεπλυθεί, «ΤΑ ΝΕΑ» της αποστασίας, με τους συμβιβασμένους τίτλους της δικτατορίας. Επανέρχονται δριμύτερα στον οικονομικό πόλεμο κατά της ελληνικής κοινωνίας σε μια επιχείρηση ξεπουλήματος, με πρωτοσέλιδα που έρχονται σκονάκια από τις Βρυξέλλες.
Όμως, δεν πρόκειται να περάσει τίποτα. Δεν θα ζητήσουμε την άδεια του κ. Σόιμπλε και του κ. Ντάισελμπλουμ για να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι εραστές της μνημονιακής εξουσίας, οι Χατζηαβάτηδες των εργολάβων, οι λάθρα βιώσαντες στην πολιτική με κάποια πολιτική πορεία και με σχηματισμούς της Αριστεράς και οι μηδέποτε εργασθέντες γόνοι πολιτικών οικογενειών που δεν έχουν εξηγήσει ούτε το πόθεν έσχες, πρέπει να απαντήσουν, γιατί θα βρεθούν την Κυριακή, θέλουν-δεν θέλουν, μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: «ΝΑΙ» στη συνέχιση της καταστροφής του ελληνικού λαού, «ΝΑΙ» σε νέα μνημόνια ή «ΟΧΙ» στους εκβιασμούς, «ΟΧΙ» σε νέα μνημόνια.
Αυτόν τον οικονομικό, πολιτικό και ψυχολογικό πόλεμο που ζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία θα τον κερδίσει ο ελληνικός λαός, γιατί ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη ιστορία αγώνων και γιατί τα μνημόνια γι’ αυτούς που θέλουν να τα επιβάλουν είναι η ουσία της λογικής τους και της πολιτικής τους.
Αυτό αποδείχθηκε. Καταθέσαμε βαριές προτάσεις. Κάναμε μεγάλους συμβιβασμούς με τις σαράντα επτά σελίδες. Όμως, για κοιτάξτε τι έσβησαν. Τι επέστρεψαν και έσβησαν; Επέστρεψαν την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις πάνω από 500.000 ευρώ, γιατί αυτό δεν πρέπει να γίνει. Επέστρεψαν τη φορολόγηση του τζόγου, γιατί αυτό δεν επιτρέπεται καθόλου. Τι πρότειναν; Τι άλλο απέτρεψαν; Απέτρεψαν τη φορολόγηση στις τριγωνικές συναλλαγές, γιατί και αυτό απαγορεύεται. Όμως, τι πρέπει να συνεχιστεί; Πρέπει να συνεχιστεί η μείωση των συντάξεων, η αύξηση του φόρου στον κόσμο και η κοινωνική γενοκτονία.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Κουτσούκος μίλησε για τους αγρότες.
Αγρότες, ξέρετε τι θέλουν οι δανειστές από εσάς; Θέλουν, πρώτον, εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, δεύτερον αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26%, τρίτον αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27% στο 100%, τέταρτον κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ που ψήφισε η Κυβέρνησή μας, πέμπτον κατάργηση της επιστροφής φόρου για την κατανάλωση πετρελαίου στους αγρότες, έκτον μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για το 2016, έβδομον αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, όγδοον τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ, ένατον αύξηση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων στο 23% από το 13%, δέκατον αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά προϊόντα στο 23%.
Αυτά προτείνουν οι δανειστές στους αγρότες. Το λέω στον κ. Κουτσούκο που είπε στους αγρότες να ψηφίσουν «ΝΑΙ». Αυτά προτείνουν. Ποιος, λοιπόν, θα ψηφίσει «ΝΑΙ»; Αυτές είναι οι προτάσεις τους.
Η ελληνική Κυβέρνηση πέντε μήνες τώρα δίνει σκληρή μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει την εντολή του ελληνικού λαού. Και αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα εδώ είναι η εντολή που της δόθηκε από τον ελληνικό λαό. Αυτό το νομοσχέδιο το φέρνει η Κυβέρνηση για να ακυρώσει μνημονιακούς νόμους, για να ανακουφίσει τους ανθρώπους με αναπηρία, για να λειτουργήσουν τα ΚΕΠΑ, να δώσει ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες για να μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους, γιατί έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
Όμως, ο στόχος των δανειστών ήταν συγκεκριμένος, δηλαδή να πνίξουν την Κυβέρνηση και να τη ρίξουν. Όμως, αυτό δεν θα το καταφέρουν. Αυτές τις μέρες, η Κυβέρνησή μας μιλά στο όνομα των φτωχών και των ηττημένων, γιατί αρνήθηκε τη σκλαβιά και τον εγκλωβισμό.
Κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, ναι, «πρώτη φορά Αριστερά» σημαίνει «πρώτη φορά δημοκρατία». Είναι ντροπή να λέτε ότι είναι πραξικόπημα η έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Λέτε «ΝΑΙ στην Ευρώπη»; Καλά, δεν ξέρετε ότι στην Ευρώπη έχουν γίνει σαράντα δημοψηφίσματα και στην Ελλάδα δεν έχει γίνει σαράντα χρόνια κανένα; Αυτό είναι το «ΝΑΙ στην Ευρώπη» που μας λέτε;
Μας είπατε την πρώτη μέρα ότι το Δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό γιατί απαγορεύεται η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για δημοσιονομικά θέματα. Αλήθεια, το μνημόνιο ήταν συνταγματικό; Το μνημόνιο που μας βάλατε ήταν συνταγματικό!
Αλήθεια, δεν ξέρετε ότι αυτό που σας ενοχλεί -και που πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός- αυτό που ενοχλεί αυτούς που θέλουν να πουν «ΝΑΙ», είναι η δημοκρατία. Γιατί απευθυνθήκαμε στο λαό, γιατί ξέρουμε ότι τον πόλεμο που υφιστάμεθα δεν πρόκειται να τον κερδίσουμε μόνοι μας. Θα τον κερδίσουμε μόνο με την ενεργή συμμετοχή του λαού.
Το μήνυμα, λοιπόν, από το Δημοψήφισμα θα είναι συγκλονιστικό και μοναδικό, θα είναι ένα μεγάλο «όχι» για εμάς, αλλά και για όλους τους λαούς της Ευρώπης που πλήττονται από τη λιτότητα.
Καλούμε, λοιπόν, όλο τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, καλούμε τη νεολαία να απορρίψει τα τελεσίγραφα των δανειστών. Καλούμε τους συνταξιούχους να σκεφτούν τα εγγόνια τους. Καλούμε τον ελληνικό λαό να πει ένα ηχηρό «όχι» στον αυταρχισμό της λιτότητας, «όχι» στην καταστροφή της χώρας και των ανθρώπων της, «όχι» στη λεηλασία του εθνικού πλούτου.
Ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι μόνο για εμάς, είναι ένας αγώνας για την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Ναι, όποιος είναι με την Ευρώπη, είναι με το «ΟΧΙ», γιατί οι πολιτικές της λιτότητας, της υποτέλειας και της κατάλυσης της δημοκρατίας πρέπει να ηττηθούν, δεν έχουν θέση στην Ευρώπη.
Το πρώτο, λοιπόν, γενναίο βήμα που έκανε ο λαός μας στις 25 του Γενάρη τον καλούμε να το ολοκληρώσει στις 5 του Ιούλη, για να γραφτεί μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού λαού και να ακουστεί στην Ευρώπη αυτό το μεγάλο «ΟΧΙ». Αυτή είναι η απάντησή μας, αυτή που πρέπει να δώσει ο ελληνικός λαός και να καταψηφίσει τις βάρβαρες προσπάθειες των θεσμών, να καταψηφίσει την κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας.
 Πρέπει να πάρει ο ελληνικός λαός την απόφαση για το μέλλον του, πάνω από όλα για τη νεολαία -η οποία κατά εκατοντάδες χιλιάδες έχει πάει στο εξωτερικό όλον αυτό τον καιρό- χωρίς φόβο, χωρίς την τρομοκρατία αυτών που χρόνια δεν έβλεπαν τα εκατομμύρια των ανέργων στις ουρές, αλλά βλέπουν τώρα τις ουρές στα ΑΤΜ. Ο ελληνικός λαός μπορεί να ζήσει, να ορθοποδήσει.
Το Δημοψήφισμα της Κυριακής είναι μια μεγάλη μάχη στη σύγκρουση που δίνεται για να αλλάξουμε τα πράγματα και στην Ευρώπη, να ανατρέψουμε τις πολιτικές της λιτότητας στην Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

……..

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, επειδή έγινε αναφορά στα όσα είπα, θέλω να θυμίσω στον κ. Κεγκέρογλου ότι αυτή η Κυβέρνηση μείωσε στο μισό την προκαταβολή φόρου για τους αγρότες, έκανε αφορολόγητο στις αγροτικές επιδοτήσεις και πλήρη εξαίρεση των αποζημιώσεων από φορολόγηση.
Ως προς τα μέτρα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει «ναι» μεθαύριο θα επιφέρει στους αγρότες όλα όσα είπα στην τοποθέτησή μου και σεβόμενος τον χρόνο, δεν θέλω να τα επαναλάβω. Θα επιφέρει μια μεγάλη καταστροφή.
Άρα, δεν ψεύδεται ο κ. Πετράκος. Ο κ. Κεγκέρογλου δεν λέει τα πράγματα σωστά και δεν είναι ειλικρινής σε ό,τι έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ πολύ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετάφραση