5.10.23

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ  ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ
 ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ  ΑΛΛΑΓΕΣ

Τα αποτελέσματα σειράς μελετών και απογραφών  της ΕΛΣΤΑΤ  που δημοσιεύονται  σταδιακά αναδεικνύουν  ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου  περνάει  σοβαρή δομική κρίση για την οποία  «οι μεγάλοι παίκτες» της Περιφέρειας  δεν μιλάνε  καθόλου. 
Η κρίση αυτή  αν δεν αναστραφεί  θα οδηγήσει την Πελοπόννησο  να γίνει   μία τραγική και καθυστερημένη  περιφέρεια  της Ελλάδας και της Ευρώπης .

Ø   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού ( ΕΛΣΤΑΤ 2021 ) που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα :
Ο μόνιμος πληθυσμός μειώθηκε  κατά  6,6 % . Η  μείωση παρατηρείται σε όλες  τις περιφερειακές ενότητες  .

Ø  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2022 :
Ο Πληθυσμός της Πελοποννήσου σε ποσοστό 23,4 %  βρίσκεται  σε κίνδυνο φτώχειας .
Ποσοστό σημαντικά υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου .

Ø  Σύμφωνα  με τα αποτελέσματα  της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ  για την περίοδο 2009-2020
ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις .Ειδικότερα καταγράφεται
- Μείωση του αριθμού γεωργικών νοικοκυριών κατά  24.611  ή  ποσοστό 26,4 %
- Μείωση της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης  κατά 810.000 στρ/τα ή  24  %
Σε επίπεδο καλλιεργειών  σημειώνεται
Μείωση εκτάσεων αμπέλων και σταφιδαμπέλων  κατά 62.00 στρ/τα  ή 29 %
Μείωση εκτάσεων δενδρωδών καλλιεργειών  κατά 308.000 στρ/τα ή 15 %
Άσχημη  είναι και η εικόνα  του κλάδου της κτηνοτροφία . Καταγράφεται 
Μείωση εκτρεφομένων αιγοπροβάτων  κατά 296.000 ζώα ή  29  %
Μείωση εκτρεφομένων  χοιρινών  κατά 11.00  ζώα ή 15 %

Δυσμενέστατες  είναι και οι εξελίξεις και   στην Βιολογική Γεωργία τα προϊόντα της οποίας  αποτελούν την αιχμή του δόρατος των προϊόντων της Περιφέρειας .
 Εκεί καταγράφεται
Μείωση γεωργικών εκμ/σεων βιολογικής παραγωγής  κατά 998 μονάδες  ή  40 %
Μείωση των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας  κατά 55.000 στρ/τα ή 34 %

Από τα παραπάνω  είναι φανερό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη   μία διαδικασία φτωχοποίησης του πληθυσμού , εγκατάλειψης  του πρωτογενή τομέα και εξόδου του πληθυσμού από την Περιφέρεια .
Τα  αίτια της κρίσης δεν είναι δύσκολο να ανιχνευτούν .
Η σωτηρία των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών τραπεζών   από την οικονομική κρίση του 2008 πέρασε μέσα από την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού .
Τα μνημόνια που ψήφισαν από κοινού , η  Νέα Δημοκρατία , το ΠΑΣΟΚ , ο  ΣΥΡΙΖΑ  και οι ακροδεξιοί οδήγησαν σε εγκληματική λιτότητα ,  τραγική ύφεση και  σταδιακή αποσάθρωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας .
ΟΙ ανεξέλεγκτες αυξήσεις  στα   αγροχημικά , λιπάσματα , ενέργεια , καύσιμα εκτίναξαν το κόστος παραγωγής και τις τιμές πώλησης των προϊόντων .
Από την άλλη πλευρά η καθήλωση των εισοδημάτων μείωσε την αγοραστική δύναμη των  εργαζομένων και μείωσε την κατανάλωση .
Η κατάσταση εκτροχιάστηκε  με την πολιτική των ελευθέρων και ασύδοτων  αγορών   και της άρνησης  κάθε μορφής προστατευτισμού  για τους παραγωγούς ,  που εφαρμόζει από το 2019  η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Παράδειγμα τρανταχτό η εγκατάλειψη και εξαφάνιση της κορινθιακής σταφίδας .

Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για το πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με την έλλειψη κλαδικών πολιτικών  έχει καλυφθεί με την πλήρη και άκριτη υιοθέτηση όλων των επιλογών των Βρυξελλών .
Η Ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική  όμως δεν αποτελεί πλέον την προτεραιότητα  των Βρυξελλών . Οι αντιθέσεις είναι τεράστιες , οι συμβιβασμοί επώδυνοι και οι διαθέσιμοι  πόροι λιγοστεύουν . Οι προϋπολογισμοί  της ΚΑΠ συνεχώς  μειώνονται  . Μειουμένων των πόρων μειώθηκαν  σταδιακά και σημαντικά  και οι  εισροές των αμέσων ενισχύσεων που  στήριζαν σημαντικά το αγροτικό εισόδημα .


Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών σε τομείς όπως η υγεία , και η παιδεία έκαναν την διαβίωση στις  αγροτικές κοινότητες  της Περιφέρειας  ανασφαλή και δύσκολη  .
Συμπερασματικά  είναι  φανερό ότι οι πληθυσμοί της υπαίθρου στη  Πελοπόννησο δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση και μπροστά στο κίνδυνο της εξαθλίωσης εγκαταλείπουν την γεωργία και αναζητούν μέλλον σε άλλους τομείς εντός ή και εκτός της Περιφέρειας .

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης εκτός από τις κυβερνήσεις  για αυτή την καταστροφική  πορεία  έχουν οι Περιφερειακές  Αρχές από το 2020 μέχρι και σήμερα .Δηλαδή οι Παρατάξεις των  κ. Τατούλη και κ. Νίκα  που είχαν την ευθύνη της διοίκησης τα χρόνια αυτά .
Προερχόμενοι από την ίδια ιδεολογική  πολιτική και μήτρα  ευθυγραμμίστηκαν με τις μνημονιακές πολιτικές και τις εφάρμοσαν πιστά .  Υπερασπίστηκαν και προώθησαν πλήθος  επιχειρηματικών συμφερόντων  όχι όμως και τα συμφέροντα  των παραγωγών .
Δεν θέλησαν και δεν μπόρεσαν να δουν την κρίση  και να χαράξουν ένα δρόμο εξόδου από αυτή .Αναλώθηκαν σε μία διαχείριση που δεν υπηρετούσε τα λαϊκές ανάγκες.

 

Η μείωση του πρωτογενούς τομέα είναι προφανές, ότι επηρεάζει αρνητικά την επάρκεια αλλά  και την τροφοδοσία  με διατροφικά προϊόντα  τη Περιφέρεια και ευρύτερα  τη χώρα μας,
 Μια Περιφέρεια όμως και μια χώρα στην οποία μειώνεται η παραγωγική της βάση δεν έχει μέλλον. Εκτός και εάν γίνει, μια μεγάλη Ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών.

Την ανατροπή δεν μπορούν να κάνουν  Παρατάξεις και Περιφερειάρχες  σαν τον κ. Πτωχό  που επελέγη για να είναι  να είναι πειθαρχικός 100% “υπάλληλος”  και τοποτηρητής των κ. Μητσοτάκη  και Σαμαρά ,ούτε φυσικά ο κ. Τατούλης ο οποίος έχει διοικήσει 9 χρόνια την Περιφέρεια και δεν έκανε τίποτα. Πτωχός και Τατούλης είναι  απλοί  κομιστές  και  διαχειριστές κοινοτικών προγραμμάτων και πόρων .

Στην ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών  πολιτικών μπορεί να   συμβάλλει αποφασιστικά    μια πολύ ισχυρή «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Γιάννη Μιχαλόπουλο.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια με την παρουσία της και την δράση της μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο ότι
- Δεν συμβιβάστηκε  με τις μνημονιακές πολιτικές .
- Πολέμησε και κατήγγειλε  τις διαχειριστικές λογικές  των διοικήσεων Τατούλη και  Νίκα .
- Δεν έσκυψε το κεφάλι ,δεν γονάτισε μπροστά  σε πιέσεις .
- Προώθησε συνεργασίες και συναινέσεις όπου χρειάζονταν  πάντα με  γνώμονα το λαϊκά συμφέροντα .
- Κατάθεσε προτάσεις εφικτές και υλοποιήσιμες που βελτίωσαν τις θέσεις των αγροτών .( Δακοκτονία , σταφίδα , κηπευτικά , αρδευτικά δίκτυα , κόστος παραγωγής αναμόρφωση κανονισμού ΕΛΓΑ  και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ κλπ )

Πολίτες  της Πελοποννήσου
Έχουμε την γνώση και τη θέληση να εργαστούμε  για την ικανοποίηση  των λαϊκών αναγκών και απαιτήσεων των πολιτών της Πελοποννήσου .
Μαγικές  λύσεις  δεν υπάρχουν .
Δώστε μας την δύναμη να αντιπαλέψουμε  τις αντιαγροτικές  πολιτικές  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  και  κυβέρνησης Μητσοτάκη .

 Δώστε μας την δύναμη να είμαστε μια ισχυρή δύναμη μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για να είναι ισχυρή και η δική σας φωνή για να  έχουμε τη δύναμη μαζί με εσάς    να γίνουν πράξη  τα δικά σας θέλω  τις δικές   σας ανάγκες .

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου

 

Μετάφραση