15.10.13

«Παρέμβαση του Θανάση Πετράκου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Παρέμβαση του Θανάση Πετράκου στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων».

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων  με θέμα, ημερήσιας διάταξης τη  συνέχιση της συζήτησης επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014, ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ο Γενικός Εισηγητής μας αποδόμησε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το περίφημο success story της Κυβέρνησης. Βέβαια, δεν χρειάστηκε μεγάλο κόπο, γι’ αυτό γιατί το είχε ήδη αποδομήσει ακόμα και το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο με την Έκθεσή του έθεσε πάρα πολλά ζητήματα και συνεπώς έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Κυβέρνηση. Γι’ αυτόν τον λόγο σχεδιάζεται όπως γράφεται στον Τύπο διάφορα σενάρια έντασης με σκοπό να φύγει η συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και την οποία προκύπτουν από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική ιδιαίτερα των τελευταίων μνημονιακών ετών.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπως τόνισαν και οι υπόλοιποι Εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ακόμα περισσότερους φόρους, ακόμη μικρότερους μισθούς, μειώσεις συντάξεων, χειρότερη περίθαλψη, χειρότερη παιδεία, απολύσεις. Συνολικά περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Όλες αυτές τις συμφορές, η Κυβέρνηση τις ονομάζει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Σύμφωνα όμως με το ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού το χρέος της χώρας από 129% που ήταν όταν ο κ. Παπανδρέου μας είπε ότι έχουμε χρεοκοπήσει και μπήκαμε στο Μνημόνιο θα φθάσει στο 175%. Αυτό το 175% η Κυβέρνηση Σαμαρά το λέει ότι σωθήκαμε και ότι βλέπει φως στο τούνελ. Μάλλον πρόκειται περί κακόγουστου αστείου όταν με 129% χρεοκοπούμε και με 175% σωζόμαστε. Αυτό μόνο κυβερνητική φαντασία μπορεί να το ισχυρισθεί.
Τα πράγματα όμως είναι πολύ σκληρά και γι’ αυτό το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής λέει ότι χρειάζεται διαγραφή μέρους του χρέους. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, γιατί μόνο έτσι μπορεί να σωθεί ο ελληνικός λαός να σωθεί η οικονομία. Με το δικό σας προσχέδιο μειώνονται περαιτέρω οι δημόσιες επενδύσεις. Πώς λοιπόν θα υπάρξει ανάπτυξη με την μείωση των επενδύσεων; Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα είναι ακόμα βαρύτερος από το σημερινό χαράτσι που υπάρχει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά πάνω από 3,9 δισ. ευρώ μέχρι και 4,2 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ με τα νέα βαρύτερα χαράτσια. Αυτό όμως που έχει χτυπήσει κόκκινο είναι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων που είναι στο μηδέν. Η φοροδοτική ικανότητα αυτών των Ελλήνων που έχουν, αυτούς δεν τους χτυπάτε. Προχθές βγήκε στη φόρα ότι από την λίστα Λαγκάρντ δεν έχετε πάρει τίποτε και θα έρθετε αύριο να ζητήσετε παράταση. Από τις 20 χιλιάδες περίπου υποθέσεις του εξωτερικού ουσιαστικά έχετε ελέγξει μόνο δύο. Αυτούς δεν τους πειράζετε, πειράζετε με βαρύτερα χαράτσια και πρόστιμα τον υπόλοιπο ελληνικό λαό.
Απολύσατε, κύριε Υπουργέ, ακόμα και τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που ο μέσος όρος αμοιβών τους ήταν 500 ευρώ και καθημερινά είναι έξω από το Υπουργείο και διαδηλώνουν. Την ίδια στιγμή προσλαμβάνετε μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες ιδιωτικά συνεργεία και η εκτίμηση των εργαζομένων, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έχουν από συγκεκριμένη εφορία πρωτεύουσα θεσσαλικής πόλης όταν η καθαρίστρια που εργαζόταν στοίχιζε στο κράτος 10 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Τώρα δίνετε την δυνατότητα στον έφορο να αναθέσει σε συνεργείο μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ. Δεν είσαστε μόνο κοινωνικά ανάλγητοι αλλά δεν φέρνετε και αποτέλεσμα με την δημοσιονομική πολιτική σας.
Επίσης, δεν κάνετε τίποτα και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτή την ώρα όλος ο κόσμος συζητάει για το πετρέλαιο θέρμανσης και την επιδότηση θέρμανσης. Αυτά τα λέει το ίδιο το ΙΟΒΕ που προϊστατο ο κ. Στουρνάρας. Αυτό λέει ότι το 2011 το σύνολο των καθαρών εσόδων από τον ειδικό φόρο και τον ΦΠΑ για το θέρμανσης και κίνησης ήταν 2 δισ. 881 εκατ. ευρώ. Το 2012 πόσο ήταν; 2δισ. 571 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Μείωση 210 εκατ. ευρώ. Το 2013 πόσο ήταν; 2 δισ. 144 εκατ. ευρώ. Μείωση από το 2012 427 εκατ. ευρώ. Τι συνέβη με αυτό που κάνατε με το πετρέλαιο θέρμανσης και πήγε η τιμή του 1,30 ευρώ; Ξεπάγιασε ο κόσμος, είχαμε νεκρούς.
Είπατε ότι όλα αυτά τα κάνετε για να καταπολεμήσετε το λαθρεμπόριο, όμως για να καταπολεμηθεί αυτό θέλει πολιτική βούληση και να μπει η τεχνολογία που υπάρχει παντού. Στα βενζινάδικα μπήκε η τεχνολογία. Άρα το επιχείρημα για τα βενζινάδικα δεν το έχετε. Να βάλετε άμεσα στα διυλιστήρια, στα καράβια για να καταπολεμήσετε το λαθρεμπόριο. Δεν βλέπετε ότι τα ίδια τα δικά σας στοιχεία δίνουν μείωση των εσόδων και θα ξεπαγιάζει ο κόσμος; Αν θέλετε να μιλήσουμε μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης θα σας αναφέρω τα στοιχεία τα δικά σας. Αυτά δείχνουν ότι δημιουργήθηκε μια τρύπα 237 εκατ.. Μειώθηκαν τα έσοδα του κράτους 237 εκατ. ευρώ. Και τι κάνατε; Τίποτα. Θα ψοφήσει ο κόσμος από το κρύο και το δημόσιο έχει λιγότερα έσοδα. Δεν το βλέπετε αυτό το πράγμα; Δεν βλέπετε μοναδική λύση είναι να μειωθεί αυτή την στιγμή ο ειδικός φόρος ώστε να πάει το πετρέλαιο στα 0,90 ευρώ και να μπορεί ο κόσμος να αγοράσει πετρέλαιο; Δεύτερον, να δώσετε επιδότηση άμεσα στους φτωχούς για να μπορέσουν να ζεσταθούν. Τι κάνετε με αυτό το πράγμα;
Είναι άξιο απορίας, για ποιο λόγο δεν προχωράτε σε μία τέτοια ρύθμιση που σας ζητάνε ακόμα και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν το ζητάει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως το ζητάει ο ελληνικός λαός, το ζητάνε οι άνθρωποι που δεν ξέρουν πως θα περάσουν το χειμώνα. Επίσης, θα καταστρέψετε και την αγροτική παραγωγή, γιατί έχετε την παγκόσμια πρωτοτυπία και σε αυτό. αυτό σας το αναγνωρίζουμε. Φορολογείτε το συντελεστή παραγωγής. Τα χωράφια είναι συντελεστής παραγωγής και δεν είναι  κάποια «χωραφάκια», όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, είναι ο συντελεστής παραγωγής. Φορολογείτε σε καμία άλλη οικονομική δραστηριότητα ο συντελεστής παραγωγής; Τα κέρδη του καθενός πρέπει να φορολογούνται. Δεν μπορεί να φορολογείται ο συντελεστής παραγωγής, το χωράφι του ανθρώπου και σε μερικούς που ούτε καν καλλιεργούν και επιβαρύνονται  με αυτό τον τρόπο και να λέτε από την άλλη μεριά ότι δίνετε βάρος στην αγροτική οικονομία που θα μας σώσει από την κρίση.




Μετάφραση