10.10.13

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ

Προς το Προεδρείο της Βουλής
10/10/2013

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.  Υπουργούς
  • ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αθανάσιος Πετράκος - Μεσσηνίας, Ευάγγελος Αποστόλου - Εύβοιας, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου -  Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κοδέλας - Αργολίδας, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ - Ξάνθης και Αγνή Καλογερή - Σάμου, κατέθεσαν ως αναφορά  προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών την επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με την οποία οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τη φορολογία των στάβλων (μαντριά) και των αγροτικών κτισμάτων. Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητούν, όπως τονίζει στην  επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, να εξαιρεθούν οι κτηνοτροφικοί χώροι που στεγάζουν ζώα  (μαντριά, βουστάσια χοιροστάσια πτηνοθάλαμοι) και τα γεωργικά κτίσματα από την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, όπως ακριβώς συνέβη με το  Έκτακτο Ειδικό Τέλος.

Οι καταθέτοντες βουλευτές


Αθανάσιος Πετράκος

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Ευάγγελος Αποστόλου

Κοδέλας Δημήτρης

Καλογερή Αγνή

Χουσεϊν Ζεϊμπέκ






                                                                                                         
Προς τον                                                                                          Αθήνα 8/10/2013
Πρωθυπουργό                                                                                  Αρ.Πρωτ.: 209
κ. Σαμαρά Αντώνη                                                                   



Θέμα:  Εξαίρεση  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και γεωργικών  κτισμάτων  από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που οι κτηνοτροφικές και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, η κυβέρνηση συνεχίζει  να φορολογεί τους στάβλους (τα μαντριά)  και τα αγροτικά κτίσματα. Η  άδικη και παράλογη φορολογική επιδρομή στην παραγωγική βάση της κτηνοτροφίας θα έχει τραγικές επιπτώσεις  όχι μόνο για εμάς τους κτηνοτρόφους αλλά για την ίδια τη χώρα. 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
1.      Οι  στάβλοι και τα αγροτικά κτίσματα  αποτελούν τις υποδομές της κτηνοτροφίας, που σε ποσοστό 90% είναι στέγαστρα και δεν αποτελούν  κτίσματα.
2.      Η κτηνοτροφία σήμερα διέρχεται σοβαρή κρίση, βρισκόμενη στα όρια της κατάρρευσης με : 
- Μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 92.000 τόνους σε  διάστημα  δύο  ετών. Η μείωση αυτή συνεχίζεται και το 2013.
- Μείωση της παραγωγής τυριών. Ιδιαίτερα  η παραγωγή  ΦΕΤΑΣ  μειώθηκε το 2012 κατά 15.000 τόνους, σε σύγκριση με το 2010.
- Συνεχής μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται και στα άλλα ζωικά προϊόντα.
-  Πάνω από 15.000 χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί  είναι στα όρια της εγκατάλειψης.
- Οι εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίζουν να  πλησιάζουν αθροιστικά στο ύψος των 2 δισ. ευρώ περίπου.
3. Ο νόμος 4021/ ΦΕΚ Α 218/3-10-2011   (Άρθρο 53 παραγ. 5.)  εξαιρεί  τα ακίνητα που έχουν γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση από την υποχρέωση πληρωμής του  Έκτακτου Ειδικού Τέλους ακινήτων για να μην επιβαρυνθεί η κτηνοτροφία.
Ζητάμε άμεσα:
Να εξαιρεθούν οι κτηνοτροφικοί  χώροι που στεγάζουν ζώα  (μαντριά, βουστάσια χοιροστάσια πτηνοθάλαμοι) και τα γεωργικά κτίσματα από την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, όπως ακριβώς συνέβη με το  Έκτακτο Ειδικό Τέλος.



Με τιμή
Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΚ




Παναγιώτης Πεβερέτος


                
                

Μετάφραση