4.10.13

«Παρέμβαση του Θανάση Πετράκου στην ακρόαση των φορέων για το Ν/Σ ΑΠΕ και άλλες διατάξεις».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Παρέμβαση του Θανάση Πετράκου στην ακρόαση των φορέων για το Ν/Σ ΑΠΕ και άλλες διατάξεις».
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου έγινε η ακρόαση των φορέων για το «Ν/Σ ΑΠΕ και άλλες διατάξεις», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Ενέργειας της Κ.Ο. Θανάσης Πετράκος, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μοιραστεί το υπόμνημα που έστειλαν οι σμυριδεργάτες της Νάξου, γιατί ήταν αδύνατον να έρθουν οι άνθρωποι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα μοιραστεί σε όλους τους συναδέλφους.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ.): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να καλωσορίσω κι εγώ τους εκπροσώπους όλων των φορέων και θέλω να κάνω τις εξής ερωτήσεις.
Πρώτον, προς τους αγρότες στην ΠΑΣΕΓΕ, που είπατε ότι τα αγροτικά φωτοβολταϊκά πρέπει να είναι μια ειδική κατηγορία. Υπήρξε μια απάντηση από έναν άλλο φορέα, όπου λέει ότι δεν πρέπει να είναι. Θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια παραπάνω για να το τεκμηριώσατε.
Δεύτερον, προς τον κ. Βασιλάκο. Είπατε ότι έχετε κάνει πρόταση για την αλλαγή της οριακής τιμής συστήματος. Θα μπορούσατε να μας πείτε κάτι παραπάνω σχετικά με αυτό;
Τρίτον, προς την ΕΛΕΤΑΕΝ. Έχετε αντίρρηση με το θέμα της παράτασης κ.λπ.. Υπάρχει, όμως, ένα αντικειμενικό πρόβλημα σχετικά με το θέμα της δέσμευσης του χώρου και της αγοραπωλησίας των αδειών. Πώς θα αποφύγουμε αυτό που αποτελεί μια στρέβλωση, παθογένεια και ουσιαστικά δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση;
Επίσης, κάνετε μια εκτίμηση που, κατά τη γνώμη, είναι πολύ σοβαρή, ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει  στο να καθαριστούν οι μικροί και να συγκεντροποιηθεί η παραγωγή. Θα ήθελα να μας δώσετε μια καλύτερη εξήγηση σχετικά με αυτό.
Τέταρτον, προς το ΣΠΕΗΦ. Είπατε να μπει πλαφόν στην αυτοπαραγωγή. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε καλύτερα αυτό.
Πέμπτον, προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Φωτοβολταϊκών. Κάνατε και εσείς την εκτίμηση ότι εξαιρούνται τα Σ.Τ.Α από την έκτακτη εισφορά.
Έκτον, προς τα Επιμελητήρια. Ισχυριστήκατε ότι στο άρθρο 7 ουσιαστικά είναι συγκαλυμμένο να δοθεί εξουσιοδότηση στον Υπουργό να αλλάξουν οι τιμές. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πιο αναλυτικά τι εννοείτε;
Έβδομον, προς τον Πρόεδρο του Συνδικάτου του ΙΓΜΕ. Αυτή τη στιγμή εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα στον ΙΓΜΕ, τι περιθώρια υπάρχουν χρονικά ή έχουμε ξεφύγει και είμαστε στο συν 5 με συνέπεια το ΙΓΜΕ ουσιαστικά να οδηγείται σε πλήρη απαξίωση και κλείσιμο; Εμείς, βέβαια, καταθέσαμε μια τροπολογία, αλλά θεωρώ, ότι θα πρέπει να γίνει μια καλύτερη ανάλυση από την πλευρά σας σε σχέση με το ΙΓΜΕ.
Ογδοον προς τον κ. Στεφανόπουλο. Πολύ σωστά είπατε, ότι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως και το φυσικό αέριο. Κατά την εκτίμηση της Ομοσπονδίας ποιες είναι οι βασικές αιτίες και εάν υπάρχουν για το ότι είναι πολύ ακριβά το κόστος;
Νομίζω, ότι αν βρούμε τις βασικές αιτίες θα μπορούμε να βρούμε και τις ορθότερες απαντήσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας, επειδή και η δική μας εκτίμηση είναι, ότι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό. Επομένως, θα πρέπει να μειωθεί αποφασιστικά και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ) : Βρέθηκε η λύση Πρόεδρε, όπως φαίνεται και την κυκλοφορεί το Υπουργείο Οικονομικών. Αν χρωστάς 10.000 και έχεις ένα κοτέτσι που κάνει 20.000, θα σου παίρνουν το κοτέτσι.



Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση