6.5.15

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπογράφει να διατηρηθεί ο εργασιακός και ασφαλιστικός μεσαίωνας

Αθήνα  6/05/2015

                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Θ Πετράκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπογράφει να διατηρηθεί ο εργασιακός και ασφαλιστικός μεσαίωναςΟμιλία του Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ του Θανάση Πετράκου (Βουλευτή Μεσσηνίας) στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στην συζήτηση του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» στην κατ΄ Άρθρο συζήτηση.
Παρατίθεται το βίντεο της ομιλίας: http://youtu.be/jPaMB_MjrNU
Από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε. Λογικό και αναμενόμενο.
Το είπα και λίγο πριν, όταν ζήτησα τον λόγο για ένα λεπτό. Όσο και να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν οι ερινύες τους κυνηγούν. Και οι ερινύες είναι όλοι αυτοί οι απολυμένοι, οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες, οι καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης, οι επιθεωρητές ελέγχου πτήσεων, που τα αεροδρόμιά μας λειτουργούσαν πέρυσι χωρίς να υπάρχει το προσωπικό του ελέγχου πτήσεων. Να συνεχίσω και με άλλες κατηγορίες; Γι’ αυτό και οι τριάντα φορείς που ήρθαν στη συζήτηση, όταν έγινε η ακρόαση των φορέων, τοποθετήθηκαν όλοι υπέρ του νομοσχεδίου. Όμως, τι να πει η Νέα Δημοκρατία; Να παραδεχτεί ότι καλώς απέλυσε τους ανθρώπους;
Σκίζονται όμως από υποκρισία, όπως είπε και ο κύριος Υπουργός, ενδιαφερόμενοι για τον ιδιωτικό τομέα. Ποιοι; Αυτοί που με τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήσαν επί πέντε χρόνια προσέθεσαν ένα εκατομμύριο επιπλέον ανέργους στον ιδιωτικό τομέα!
Παρότι λείπουν από εδώ, αλλά παρακολουθούν από την τηλεόραση και θα το μάθουν, πρέπει να τους θυμίσουμε και να τους πούμε τα εξής: Την απλήρωτη εργασία την ξέρουν; Ποιος τη δημιούργησε; Την κατάργηση των υπερωριών που έγινε την ξέρουν; Την ανασφάλιστη εργασία την ξέρουν; Τον θεσμό της ενοικίασης εργαζομένων τον ξέρουν; Τη δουλοπαροικία στους εργαζόμενους μέσα από τις περίφημες εταιρίες την γνωρίζουν; Για την ανεργία που έφτασε στο 25% ξέρουν τίποτα; Του ιδιωτικού τομέα είναι όλοι αυτοί!
Ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνάει ενενήντα μέρες τα έκανε όλα αυτά ή αυτοί που στηρίζουν συνεχώς τις μνημονιακές πολιτικές και κάθε φορά φέρνουν το περίφημο δίλημμα: Θα υπογράψουμε μνημόνιο ή θα χρεοκοπήσουμε;
Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι είναι εναντίον του καπιταλισμού πριν λίγο. Είπε ότι είναι εναντίον του μνημονίου. Μην το χαλάτε τώρα. Τον πίστεψα κι εγώ. Είπα κι εγώ μήπως το «Ποτάμι» άλλαξε αιφνιδίως. Όμως, το χαλάτε πάλι το πράγμα.
Γνωρίζουν λοιπόν οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι με τις πολιτικές τους αυτοί καταβαράθρωσαν τον ιδιωτικό τομέα. Και τι μας λένε τώρα; Έρχονται και μας λένε: Πρέπει να υπογράψετε, παιδιά, τη συμφωνία. Ποια συμφωνία να υπογράψουμε; Να μας απαντήσουν. Τους δεχόμαστε να έρθουν, παρότι έφυγαν.
Τι να υπογράψουμε; Να υπογράψουμε να διατηρηθεί στη χώρα μας ο εργασιακός και ασφαλιστικός μεσαίωνας; Αυτό μας καλούν να υπογράψουμε; Αυτό μας καλούν όλοι να υπογράψουμε; Δηλαδή, να υπογράψουμε τις ομαδικές απολύσεις; Και μας λένε ότι ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα; Να υπογράψουμε τη μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας; Να υπογράψουμε τη μη επαναφορά του κατώτατου μισθού; Να υπογράψουμε την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, όταν σήμερα παρουσίασε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός ότι το 44% των συνταξιούχων στην Ελλάδα είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας;
Αυτό θέλετε να υπογράψουμε; Δεν θα το υπογράψουμε. Τόσο απλά. Και στο δίλημμα -επειδή θέλετε να απαντήσουμε- μνημόνιο ή χρεοκοπία, απαντάμε: Ούτε μνημόνιο ούτε χρεοκοπία. Συμφωνία, γιατί αυτό συμφέρει όλους. Και δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε, όσο και να απειλούν.
Γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τις μνημονιακές ράγες στις οποίες επιμένετε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και εσείς του «Ποταμιού», παρότι για λίγο ο κ. Θεοχάρης μας χαροποίησε ότι άλλαξε γραμμή, αλλά τη χαλάσατε οι υπόλοιποι από κάτω με τις φωνές σας.
Δεν πρόκειται να υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα διατηρεί –επαναλαμβάνω- τον εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα στην Ελλάδα.
Εξανίστασθε με τις τροπολογίες. Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ. Ξεκινήσατε λέγοντας ότι δεν γνωρίζετε τις τροπολογίες. Ποια είναι η δουλειά του Βουλευτή; Εκεί ήταν οι τροπολογίες. Εκεί είναι οι τροπολογίες από χθες το πρωί και από τις επιτροπές. Δεν μπορείτε να πάρετε να τις διαβάσετε; Δεν τις ξέρετε τις τροπολογίες; Ενοχλούνται για τις τροπολογίες, λοιπόν, οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και αποχώρησαν αλλά και οι κύριοι και οι κυρίες του «Ποταμιού» και ζητάνε ονομαστική ψηφοφορία;
Για να δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι περίφημες τροπολογίες για τις οποίες εξανίστασθε. Ας πούμε ορισμένες απ’ αυτές.
Δεν θέλετε το προσωπικό της καθαριότητας των κτιρίων να εργαστεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2015; Θέλετε να τους οδηγήσουμε να πάρουν την καθαριότητα οι εταιρείες, να δίνουν ένα ευρώ την ώρα και να κονομάνε πολλαπλάσια; Έχει απαντήσει και έχει γίνει συζήτηση σ’ αυτή τη Βουλή και υπάρχει έγγραφο του Διευθυντή της ΔΟΥ Μαγνησίας πόσο πληρώνει το Δημόσιο σε ασφαλιστικές εταιρείες από την ώρα που έδιωξε τις καθαρίστριες.
Σας ενοχλεί αυτή η τροπολογία ή μήπως σας ενοχλεί η τροπολογία που λέει ότι οι επιτυχόντες σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού που ήδη δουλεύουν στους ΟΤΑ, επιτέλους ύστερα από προσωρινούς διορισμούς να αποκτήσουν μόνιμο διορισμό; Δουλεύουν και πληρώνονται. Ποιο είναι το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος;
Σας ενοχλεί μήπως η τροπολογία να επανέλθουν στα ασφαλιστικά ταμεία οι άνθρωποι που απολύθηκαν για να δουλέψουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να βγάλουν συντάξεις και κατά τα άλλα φωνάζετε γιατί καθυστερούν; Κι αυτή σας ενοχλεί;
Ή σας ενοχλεί ότι δούλεψαν πέρυσι εκατοντάδες μικροαγρότες με τρακτέρ και έκαναν δακοκτονία και είναι απλήρωτοι οι άνθρωποι για την εργασία που έχουν κάνει;
Κύριε Υπουργέ, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να κάνετε κι άλλες τροπολογίες δεκτές, γιατί κι άλλες τροπολογίες είναι δίκαιες.
Τι έκαναν οι κύριοι; Πήραν μηχανοδηγούς του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τους πήγαν στο Υπουργείο Πολιτισμού να κάνουν τους φύλακες. Σας το λέει ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών. Πρέπει να επανέλθουν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί αυτό σημαίνει εξορθολογισμός, όχι οι μηχανοδηγοί και οι τεχνικοί να δουλεύουν ως φύλακες. Αυτό θέλετε; Και αυτό το λέτε ορθή λειτουργία του δημόσιου τομέα και της δημόσιας διοίκησης; Πρέπει να γίνει δεκτή.
Ή μήπως δεν πρέπει να υλοποιηθεί η τροπολογία -η οποία μάθαμε ότι θα υλοποιηθεί βέβαια μέσα από κοινή υπουργική απόφαση- να επανιδρυθεί το ΙΓΜΕ; Το ΙΓΜΕ το έβαλε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στο ΕΚΠΑ. Τους χίλιους τους πήγαν στους πέντε. Αυτού του είδους τις φοβερές λειτουργικότητες κάνατε στη δημόσια διοίκηση και διαλύθηκε μια υπηρεσία και δεν μπορούσε να λειτουργήσει, δεν μπορούσε να πάρει κονδύλια από το ΕΣΠΑ, να δουλέψει προγράμματα, δεν μπορούσε να προσφέρει έργο που για δεκάδες χρόνια προσφέρει στη χώρα.
Αυτές είναι, κυρίες και κύριοι -απόντες σήμερα από τη συζήτηση- της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι τροπολογίες οι οποίες επιπλέον πρέπει να γίνουν δεκτές. Κι έχουν το θράσος να μιλάνε επίσης για κομματικό κράτος; Ποιοι να μιλάνε για κομματικό κράτος και για πελατειακό σύστημα; Αυτοί που δημιούργησαν το πελατειακό σύστημα.
Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε μετά από τόσα που λέμε, παρότι μέχρι προχθές συμφωνούσα συνολικά με το νομοσχέδιο, να πω ότι πια διαφωνώ με ένα άρθρο σας. Είσαστε πάρα πολύ δημοκράτης και νομίζω ότι δεν χρειάζεται γιατί μας λένε ότι πάμε να δημιουργήσουμε πελατειακό κράτος. Εσείς καταργείτε το διορισμένο Γενικό Γραμματέα και λέτε να γίνουν διευθυντές οι υπηρεσιακοί, να παίξουν το ρόλο του συντονιστή. Κι έχουν το θράσος να λένε ότι κάνουμε πελατειακό κράτος.
Λοιπόν, λέω να το ξανασκεφτείτε μέχρι το τέλος, να επαναφέρουμε το Γενικό Γραμματέα. Τέλος πάντων, να έχουν και σε ένα πράγμα δίκιο οι άνθρωποι, γιατί δεν έχουν πουθενά δίκιο και τα ακούμε από πάνω.
Αυτά τα ανερμάτιστα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε εδώ από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μη έχοντας επιχειρήματα -διότι διέλυσαν το Δημόσιο με τις μνημονιακές τους πολιτικές, διέλυσαν τη δημόσια διοίκηση, παρέδωσαν κομμάτια του στους ιδιώτες- έρχονται σήμερα και αποχωρούν.
Εμείς θα φέρνουμε τέτοια και άλλα πολλά τέτοια νομοσχέδια για να τους θυμίζουμε το βίο και την πολιτεία τους και να τους υποχρεώνουμε να μην έχουν επιχειρήματα και να αναγκάζονται να αποχωρήσουν, αν δεν μπορούν να αντέξουν το διάλογο. Εμείς, όμως, τους θέλουμε στο διάλογο, αυτοί επέλεξαν τη φυγή. Δεν πειράζει. Τι να κάνουμε;

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση