5.5.15

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου(Βουλευτή Μεσσηνίας) για το σ/ν για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης

Αθήνα  5/05/2015

                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου(Βουλευτή Μεσσηνίας) για το σ/ν για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ του Θανάση Πετράκου (Βουλευτή Μεσσηνίας) στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στην συζήτηση του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις».
Παρατίθεται το βίντεο της ομιλίας: http://youtu.be/XkvhltJN8lc
Από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος Υπουργός, ο κ. Κατρούγκαλος δεν χρειάζεται τη δική μου συνηγορία, γιατί έχει απαντήσει. Αποτελεί, όμως, πρόκληση –και λυπάμαι πάρα πολύ- γιατί δείχνει ένδεια επιχειρημάτων από την πλευρά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας να θέτει θέματα τα οποία έχουν απαντηθεί. Σήμερα απαντήθηκαν για μία ακόμα φορά. Αυτό γίνεται γιατί ενοχλείται για την ουσία του νομοσχεδίου και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, όπως και όλοι όσοι έχουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και λογική.
Πρέπει να τελειώνει το θέμα, επειδή μας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες εργαζόμενοι και κυρίως οι άδικα απολυμένοι, οι οποίοι αποκαθίστανται σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο και οι οποίοι αποτελούν τα πιο χαμηλόμισθα στρώματα της Δημόσιας Διοίκησης, γιατί αυτοί απολύθηκαν. Αυτοί ξέρουν και καταλαβαίνουν, όπως ξέρει και ο ελληνικός λαός. Όταν έρχεται ένας νόμος να τους δικαιώσει, ποια ανάγκη έχουν να δώσουν 12% στον κύριο Υπουργό; Μας δουλεύουν; Αφού έρχεται ο νόμος και τους δικαιώνει! Στοιχειώδη λογική έχει καθένας που μας ακούει!
Όμως, επειδή μας προκαλούν, μήπως θέλουν να τους θυμίσουμε τι έκαναν, να τους θυμίσω για τις διώξεις που είχαν ασκήσει σε χιλιάδες στελέχη και μέλη της Δημόσιας Διοίκησης, επειδή δεν υπέκυπταν ή επειδή ήταν αριστεροί;
Θέλω να τους θυμίσω τρία παραδείγματα: Να τους θυμίσω τις διώξεις που υπέστη ο πρώην Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ της Τρίπολης κάθε φορά που αναλάμβανε η Νέα Δημοκρατία; Να τους θυμίσω τις διώξεις που υπέστη συνάδελφος Βουλευτής από την Α΄ Θεσσαλονίκης, εργαζόμενη στον ΟΑΕΔ; Θα τα πει η ίδια. Ή να τους θυμίσω το πώς αντιλαμβάνονταν τη Δημόσια Διοίκηση, όσον αφορά την εκπαιδευτικό η οποία έκανε τη δουλειά της και έπιασε τον γιο του κ. Σαμαρά να επιχειρεί να αντιγράψει; Και επειδή έκανε τη δουλειά της, απελύθη, αλλά μετά δικαιώθηκε.
Γιατί για μένα προέχει αυτό που κάνατε με μια βαθιά νεοφιλελεύθερη λογική και πολιτική που είχατε στη Δημόσια Διοίκηση.
Στα πέντε μνημονιακά χρόνια γνωρίζουμε όλοι ότι -πέραν των άλλων- κυρίαρχο στοιχείο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης αναδείχθηκε και η λυσσαλέα επίθεση των μνημονιακών κυβερνήσεων στο Δημόσιο –ευρύτερο και στενό- και στο κοινωνικό κράτος. Με πρόσχημα την περίφημη «οικονομική κρίση» και άλλοθι το μνημόνιο οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η οικονομική ελίτ, όπως και οι άλλες κυρίαρχες στην Ευρώπη πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, προχώρησαν στην πιο άγρια διάλυση κάθε κατάκτησης του κοινωνικού κράτους, στη ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων.
Κατά συνέπεια, για μας αποτελεί ύψιστης σημασίας ζήτημα η υπόθεση ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και η προάσπιση του κράτους ως φορέα παροχής των κοινωνικών αγαθών.
Γνωρίζουμε και θυμάται o ελληνικός λαός ότι όλη αυτή η επιχείρηση μεθοδεύτηκε από την άρχουσα τάξη, τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσα από μια πρωτοφανή προπαγάνδα, η οποία έστησε ένα σκηνικό συλλογικής ενοχοποίησης -το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» του κ. Πάγκαλου- και προώθησης του κοινωνικού αυτοματισμού. Επιχείρησαν να αναδείξουν ως κυρίαρχο στοιχείο της κρίσης τον δήθεν υπέρογκο και σπάταλο δημόσιο τομέα, καθώς και τις υπέρογκες αμοιβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Ο Υπουργός απάντησε σχετικά και με τον αριθμό και με τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως, ο στόχος ήταν να συκοφαντηθεί ο ρόλος του δημοσίου και να παραπλανηθεί η κοινωνία και να νομιμοποιηθούν, στη συνέχεια, τα σχέδια κατάργησης του δημοσίου ως φορέα δωρεάν κοινωφελή χαρακτήρα των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχει στην κοινωνία. Δηλαδή, εννοώ να νομιμοποιηθεί η κατάργηση του κοινωνικού κράτους και η ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του. Διότι ο περίφημος αντικρατισμός είναι το ιδεολόγημα που προβάλλουν συχνά οι πολιτικοί εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού. Το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα συμπυκνώνεται στην απαίτηση «μικρότερο, ευέλικτο και επιτελικό κράτος».
Στην πραγματικότητα, αυτή η θέση εκφράζει την απαίτηση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των μονοπωλίων της εποχής του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού για κατοχύρωση από το κράτος απόλυτης ασυδοσίας στη δράση τους. Συγκεκριμένα, το αίτημα για μικρότερο κράτος υπονοεί την παράδοση του δημόσιου πλούτου στο κεφάλαιο, την κατακρήμνιση των στοιχειωδών δομών πρόνοιας, τη διόγκωση της σχετικής και απόλυτης υπεραξίας, την ελευθερία των απολύσεων και αντίστροφα, όμως, την πρωτοφανή ενίσχυση των διαστάσεων και του έργου του κατασταλτικού μηχανισμού. Τα είδαμε στα πέντε χρόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων, όταν ο λαός έβγαινε στο δρόμο να αγωνιστεί ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και τη συγκρότηση ενός αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου.
Ο όρος «ευέλικτο κράτος» εννοεί την απαλλαγή του κρατικού μηχανισμού δήθεν από τις συντεχνίες, το μικροκομματισμό, το λαϊκισμό, τη σοβιετικού τύπου δικτατορία -μας λένε- και τη συνδικαλιστική ασυδοσία.
Προβλήματα δομής το κράτος έχει πάρα πολλά. Είναι οξύμωρο, όμως, να μεταμφιέζονται σε κατήγοροι πολιτικές δυνάμεις που έχτισαν αυτό το κράτος για να εξυπηρετήσουν την άρχουσα τάξη.
Από την άλλη, αυτή η γενικευμένη επίθεση επιδίωκε να πλήξει τα συμφέροντα και τους αγώνες. Διότι άλλο η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και άλλο ο συνδικαλισμός και οι αγώνες των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.
Για μας, λιγότερο κράτος δεν σημαίνει καθόλου υποβάθμιση του ρόλου του κράτους για την άρχουσα τάξη. Αντίθετα, λιγότερο κράτος σημαίνει ενδυνάμωση των μηχανισμών που την εξυπηρετούν. Και αυτό το λιγότερο κράτος το είδαμε στο ρόλο του κράτους το οποίο κλήθηκε να σώσει τις τράπεζες και να φορτώσει με δισεκατομμύρια χρέος τον ελληνικό λαό, με αποτέλεσμα η κρίση των τραπεζών να μετατραπεί σε κρίση δημοσίου χρέους για τη χώρα, σε κρίση της κοινωνίας και στην καταστροφή της κοινωνίας.
Γι’ αυτό, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα αυτής της Κυβέρνησης για τη συνολική ανασυγκρότηση του κράτους. Είναι το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση των αδικιών που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, επαναλαμβάνω, στα πιο χαμηλόμισθα στρώματα της δημόσιας διοίκησης. Διότι αυτοί που απέλυσαν ήταν οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και οι σχολικοί φύλακες, οι πιο χαμηλόμισθα αμειβόμενοι. Αυτούς απέλυσαν.
Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς λέμε ότι οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από τη μεταπολίτευση και μετά, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, με τη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς, λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια ως οι βασικοί αποστολείς της εκχώρησης αρμοδιοτήτων του κοινωνικού κράτους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτή είναι όλη η ουσία και γι’ αυτό ενοχλούνται, γιατί αυτό το νομοσχέδιο σήμερα έρχεται να αποκαταστήσει όλα αυτά.
Η σημερινή Κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και με το παρόν νομοσχέδιο κάνει ένα πρώτο μικρό βήμα για τη ριζική αλλαγή και του κρατικού συστήματος, ώστε το κράτος και η δημόσια διοίκηση να αποκτήσουν το ρόλο και τη θέση που τους αξίζει, να υπερασπίζονται και να υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών και το γενικότερο συμφέρον έναντι του συμφέροντος του 1%.
Η βασική θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους αποτελεί μέρος του άμεσου κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανταποκρίνεται στο αίτημα για πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι για απορρυθμίσεις και για απολύσεις. Ανταποκρίνεται στο αίτημα για δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του απλού πολίτη.
Η Νέα Δημοκρατία, μη μπορώντας ουσιαστικά να αντιπολιτευθεί το παρόν νομοσχέδιο, «πετούσε» και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια «τη μπάλα στην εξέδρα». Δεν μπόρεσαν να μας εξηγήσουν γιατί απέλυσαν τον κόσμο παρανόμως, αυτόν τον κόσμο που έρχεται το παρόν νομοσχέδιο σήμερα να αποκαταστήσει και να τον θέσει ξανά στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.
Δεν μπορούν να μας απαντήσουν γιατί είναι αντίθετοι με τον εκδημοκρατισμό των σχέσεων κράτους και κοινωνίας που επιχειρεί αυτό το νομοσχέδιο. Το κράτος πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται ως επιτελικός μηχανισμός και «πολιορκητικός κριός» που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές διεκδικήσεις. Γι’ αυτό φωνάζουν ενάντια στο άρθρο που αποκαθιστά την υπόθεση της πολιτικής επιστράτευσης, που καταργεί την πολιτική επιστράτευση, γιατί πρέπει να τους θυμίσουμε ότι από τις έντεκα πολιτικές επιστρατεύσεις που έγιναν στα χρόνια από το ’74 και μετά, οι έξι έγιναν στα πέντε μνημονιακά χρόνια. Γι’ αυτό ενοχλούνται, γιατί η πολιτική επιστράτευση έγινε μηχανισμός καταστολής, για να απαγορεύονται οι απεργίες, γιατί δεν ήθελαν και δεν αντέχουν να αγωνίζονται οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους, γιατί το μόνο που χρησιμοποιούσαν ήταν η ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους όταν αγωνιζόταν ο λαός, το οποίο κράτος έρχονται και λένε ότι πρέπει να γίνει μικρότερο, ευέλικτο, επιτελικότερο.
Γι’ αυτό ενοχλούνται και με το δεύτερο κεφάλαιο που αφορά στον εξορθολογισμό του πειθαρχικού δικαίου, γιατί το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μαζική επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που εκδηλώθηκε με πολλούς τρόπους, αλλά πάνω απ’ όλα με την επιχείρηση του φόβου.
Αυτή είναι η ουσία των διαφορών μας, μαζί με την αποκατάσταση των ανθρώπων οι οποίοι διώχθηκαν από τις κυβερνήσεις μόνο και μόνο για να μπουν «στο βωμό» των δανειστών οι οποίοι ζητούσαν κεφάλια εργαζομένων, ζητούσαν αίμα.
Το μέγεθος δεν είναι ποτέ το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης, αλλά η άνιση κατανομή και η αναξιοκρατική στελέχωση και ανάδειξη των στελεχών. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα και σ’ αυτά, κυρίες και κύριοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, είσθε πρωταθλητές και πρωτομάστορες.
Μη μας λέτε, λοιπόν, ότι εμείς υπερασπιζόμαστε την υφιστάμενη κατάσταση της δημόσιας διοίκησης η οποία είναι δημιούργημα δικό σας και όταν θέλετε να απολύσετε τον κόσμο, αποποιείσθε δήθεν των ευθυνών σας.
Μας κατηγορείτε για μονομερείς ενέργειες; Οι ενέργειές μας είναι ενέργειες μιας εκλεγμένης Κυβέρνησης, η οποία θέλει να αλλάξει τα πράγματα.
Γιατί μετά από πέντε χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών η Ελλάδα είναι μια καθημαγμένη χώρα και το ξέρετε πολύ καλά. Η παραγωγική της δομή διαλύθηκε, το ίδιο και οι εργασιακές σχέσεις. Η ανεργία, η φτώχεια και η πείνα πολλαπλασιάστηκαν με γεωμετρική πρόοδο –για να μην πω με εκθετική συνάρτηση. Οι εταίροι και τα μνημονιακά κόμματα ζητούν να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, στο δρόμο της καταστροφής. Οι ντόπιες μνημονιακές δυνάμεις μάς λένε να υποχωρήσουμε, γιατί οι εταίροι είναι ισχυροί και εμείς αδύναμοι.
Όμως, η Κυβέρνηση αυτή εκλήθη από τον ελληνικό λαό να σταματήσει την καταστροφή και να επαναχαράξει την πορεία της χώρας σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Μπορούμε; Ναι. Αυτό δείχνει η ιστορία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, εσείς που μας καλείται να υποταχθούμε, την ιστορία τη γράφουν οι αγώνες των τολμηρών και όχι των ισχυρών. Την ιστορία τη γράφουν οι ταξικοί αγώνες. Την ιστορία τη γράφουν αυτοί που αγωνίζονται  πάντα.
Οι δηλώσεις προχθές του Προέδρου της Γερμανίας, ο οποίος άνοιξε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, δείχνουν ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Και όποιος επιμένει θα νικήσει στο τέλος.
Σας καλούμε, λοιπόν, αντί να μας καλείτε να υποταχθούμε, να στηρίξετε τον αγώνα που δίνει η Κυβέρνηση. Γιατί είναι αγώνας όχι μόνο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό αλλά για όλη την Ευρώπη και για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Γιατί η Ευρώπη ή θα βαδίσει κάτω από τις σημαίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή δεν έχει κανένα μέλλον.
Μην μας καλείτε επομένως να κάνουμε πίσω και να υποταχθούμε, αλλά στηρίξτε τον αγώνα που δίνουμε.
Οι εταίροι στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας τους θέλουν να κάνουν την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη. Οι σημερινές μόνο ειδήσεις αποδεικνύουν πού βρίσκεται ο ελληνικός λαός. Τι θέλετε να κάνουμε; Να κάτσουμε φρόνιμοι; Το δικό μας δόγμα, όμως δεν ήταν ποτέ «Βασίλη κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης».  Το δικό μας δόγμα είναι το απόφθεγμα του πρώτου εγγράφου της Μεσσηνιακής Γερουσίας που σήκωσε την Επανάσταση του ’21 και η οποία είπε: «Πήραμε την απόφαση να αγωνιστούμε».
Οι ειδήσεις σήμερα λένε, κύριοι, κάτι που αποκρύβετε: Το 44% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από τα όρια της φτώχειας. Οι συντάξεις έχουν μειωθεί 48%. Μας καλείτε να συμφωνήσουμε στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων; Δεν θα το κάνουμε!
Οι σημερινές ειδήσεις λένε ότι υπάρχουν δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστοι και αυτή η Κυβέρνηση δίνει βιβλιάρια υγείας ανασφάλιστων. Οι σημερινές ειδήσεις μιλάνε για μείωση των τιμών που έκανε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός στις ακτοπλοϊκές γραμμές. Να μην το κάνουμε ούτε αυτό γιατί είναι μονομερής ενέργεια;
Οι σημερινές ειδήσεις λένε ότι οι ιδιοκτήτες των ανείσπρακτων ενοικίων δεν θα πληρώνουν φόρο. Εσείς τους βάζατε να πληρώνουν φόρο. Οι σημερινές ειδήσεις λένε ότι όσοι φορολογούνταν για μπλοκάκια και ήταν μισθωτοί, στην ουσία δεν θα φορολογούνται με μπλοκάκια ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά ως μισθωτοί.
Οι σημερινές ειδήσεις μιλάνε για πλήρη απαλλαγή από το φόρο για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Και οι σημερινές ειδήσεις επίσης λένε ότι η κυβέρνησή σας άφησε 135 εκατομμύρια ευρώ αναξιοποίητα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βοήθειας.
Αυτές είναι οι σημερινές ειδήσεις. Τι λέτε λοιπόν; Να προχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο ή να συμφωνήσουμε και να υποταχθούμε στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία, η οποία επικράτησε σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τις ερπύστριες που χτύπησαν την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας το ’73 στο Σαντιάγκο της Χιλής;
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι σε αυτήν τη λογική δεν θα βαδίσουμε. Ο αγώνας που δίνει αυτή η Κυβέρνηση ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, είναι αγώνας για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Η Ευρώπη για να έχει μέλλον και για να υπάρξει πραγματικά ως ενωμένη Ευρώπη είναι καταδικασμένη να πορευθεί κάτω από τις σημαίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Διαφορετικά, θα διαλυθεί. Ελάτε, λοιπόν, σ’ αυτόν τον αγώνα να βαδίσουμε και να προασπίσουμε τα συμφέροντα, όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης.
Ευχαριστώ πολύ.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση