22.6.25

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΑΤΟΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΖΑΤΟΥΝΑΣ

 

ΟΜΙΛΙΑ  ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΑΤΟΥΝΑ   ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΖΑΤΟΥΝΑΣ

Φίλες και φίλοι συνοδοιπόροι Θεοδωρακιστές 

Εκ μέρους του ΔΣ του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη -Ζάτουνας σας καλωσορίζω 

Αγαπητοί εκπρόσωποι όλων των θεσμικών φορέων

Αγαπημένε μας Μέγιστε Οικουμενικέ Έλληνα Κώστα Γαβρά 

Αποτελεί μέγιστη τιμή για όλους μας η παρουσία σας στη Ζάτουνα στο φετινό τριήμερο αφιέρωμα μας στα 100 χρόνια από τη Γέννηση του Μέγιστου Ολύμπιου Θεού Μίκη Θεοδωράκη και ακόμη μεγαλύτερη τιμή για εμάς είναι , το ότι αποδεχθήκατε την πρόταση μας να μας τιμάτε από δω και στο εξής με την ιδιότητα του επίτιμου Προέδρου του «Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη- Ζάτουνας».

Δεν χρειάζεται να πούμε για τη σχέση σας με το Μίκη, διότι η φράση του Μίκη, «Ο Κώστας να πάρει από τη μουσική μου ό,τι θέλει» για το Ζ , γραμμένη σ’ ένα πακέτο τσιγάρα από τη Ζάτουνα, όπως έχετε πει, τα λέει όλα ,όπως  και η δική σας ,όταν ήρθε στη Γαλλία μετά την εξορία και είδε το Ζ , και σας ρώτησε αυτή η μουσική ποιανού είναι; Και του είπατε « δικιά σου είναι Μίκη, αλλά από την ανάποδη». 

Αγαπητέ Κώστα, Αγαπητέ Συμπρόεδρε μας. Ότι και να πω  εγώ ότι και να πούμε εμείς για το τεράστιο έργο σας είναι μικρό και λίγο,  διότι  για το έργο σας έχουν μιλήσει όλοι οι μεγάλοι κριτικοί και πνευματικοί άνθρωποι, έχουν μιλήσει τα βραβεία που έχετε πάρει. Κυρίως όμως έχουν μιλήσει τα δεκάδες και εκατομμύρια μάτια που έχουν δει τις  πολύ σημαντικές σας ταινίες .Γιατί όπως και ο Μίκης έτσι και εσείς  έχετε δημιουργήσει ταινίες για το λαό ,για να ανυψώνουν το λαό και να τον πολιτικοποιούν στην  κατεύθυνση του ανθρωπισμού ,της Ελευθερίας ,της Δημοκρατίας, και της Κοινωνικής απελευθέρωσης.  Ενδεικτικά θα αναφέρω από το Μεγάλο σας έργο   το Ζ, την Ομολογία,  τη Κατάσταση Πολιορκίας ,τη Χάνα  Κ, το Αμήν, το  Κεφάλαιο ,τους Ενήλικες στην Αίθουσα ,την Τελευταία Πνοή.

Φίλες και φίλοι 

Ο Μίκης με το έργο του δημιούργησε και κληροδότησε ένα υπόδειγμα καλλιτέχνη που όμοιο του δεν είχε υπάρξει στην οικουμένη. «Κατέβασε» την υψηλή τέχνη και τους μεγάλους ποιητές στις φτωχογειτονιές, στην καρδιά, στο μυαλό στη ψυχή και στα χείλη των απλών ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης. Ύμνησε και τραγούδησε τους αγώνες, τους καημούς και τη μεγαλοσύνη της Ρωμιοσύνης.

 Η μουσική του Μίκη δεμένη με την ποίηση έγινε η παγκόσμια γλώσσα που δονεί και κινητοποιεί τους απανταχού εξεγερμένους και καταπιεσμένους, τους λαούς που διεκδικούν και αγωνίζονται για μια καλύτερη θέση στον ήλιο.

Δεν μας άφησε όμως μόνο το έργο του, μας άφησε παρακαταθήκη και το παράδειγμα της ανυπότακτης ζωής του, το υπόδειγμα του ελεύθερου, ανήσυχου και ασυμβίβαστου επαναστάτη. Του  μεγάλου μαχητή της Δημοκρατίας ,της Εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής προκοπής .

 Από τα 18 του που συμμετείχε πρωταγωνιστής στη μεγάλη διαδήλωση στις 25 Μαρτίου 1943 ενάντια στην Ναζιστική  κατοχή  και συνελήφθη και βασανίστηκε για πρώτη φορά στη Τρίπολη από τους Ιταλούς, μέχρι τα 87 που συμμετείχε μαζί με τον άλλο Μέγιστο Παγκόσμιο Έλληνα το Μανώλη Γλέζο το Φλεβάρη του 2012 στη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα μνημόνια και τους έριξαν δακρυγόνα, μέχρι και τα 95 του όταν έγραψε στις 28 Οκτωβρίου του 2020 το ιστορικό άρθρο ενάντια στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ο Μίκης ήταν παρών σε όλους τους αγώνες του λαού μας και όλων των λαών του κόσμου για την Ειρήνη, τη Λευτεριά, τη Δημοκρατία και την Εθνική Ανεξαρτησία και τη κοινωνική απελευθέρωση.  Στο έπος της Εθνικής Αντίστασης, μέσα από τις γραμμές της  ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, και του ΕΛΑΣ. Πολέμησε   το Δεκέμβρη ,πρωταγωνιστής στη συνέχεια  στους αγώνες για την Δημοκρατία και την άρση των συνεπειών του εμφυλίου, στους αγώνες για την Ειρήνη ,στους μεγάλους αγώνες για τη Δημοκρατία του    1-1-4, οδηγός στη  μεγάλη πολιτιστική και πολιτική επανάσταση των  Λαμπράκηδων, στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου, στον Αντιδικτατορικό  αγώνα , στον αγώνα  ενάντια στα μνημόνια. Πάντοτε και παντού ο Μίκης μπροστά.

Και βέβαια όπως και ο Κολοκοτρώνης  «ανταμείφθηκε» για τη μεγάλη του αγάπη και προσφορά στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό όχι μόνο από τους φασίστες κατακτητές, αλλά  και από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς και τη Χούντα με φυλακές, εξορίες και απάνθρωπα βασανιστήρια.

Το ηθικό ανάστημα του μέγιστου αυτού ανθρώπου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρότι βασανίστηκε σε πολλούς τόπους εξορίας και κυρίως στο κολαστήριο της Μακρονήσου, έγραψε και μελοποίησε το «Δυο γιούς είχες μανούλα μου… ο ένας για την ανατολή κι ο άλλος για τη δύση και συ στη μέση μοναχή κοιτάς ρωτάς τον ήλιο».

Σήμερα αν ήταν μαζί μας ο Μίκης, ο άνθρωπος και συνθέτης, που ένωνε λαούς – από το Ματχάουζεν  μέχρι τον ύμνο της Παλαιστίνης-, με μουσική για την ειρήνη, ο άνθρωπος που το 1982 συνέθεσε μετά από προτροπή του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ τον Εθνικό Ύμνο του Παλαιστινιακού κράτους όταν επιτευχθεί η επίσημη ίδρυσή του, είναι βέβαιο ότι, ο Μίκης θα συμμετείχε στη παγκόσμια πορεία προς τη Γάζα και θα τολμούσε να πάει να δώσει συναυλία στη Γάζα αγνοώντας και την οικογένεια του και τους φίλους του που θα προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν φοβούμενοι για τη ζωή του. Από τη Γάζα θα ερχόταν σήμερα  στη Ζάτουνα για να μας τιμήσει με την παρουσία του στις εκδηλώσεις μας για τα εκατοστά γενέθλια του. Θα ερχόταν για να φωνάξει μαζί μας «Ειρήνη  και αφοπλισμός» ,«Λευτεριά στη Παλαιστίνη» και «Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία» του βασανισμένου Παλαιστινιακού λαού. 

 Φίλες και φίλοι 

Ό,τι και να πω εγώ, ότι και να πούμε εμείς για τον Τρισμέγιστο Μίκη είναι μικρά και λίγα, γιατί έχουν μιλήσει γι’ αυτόν παγκόσμιες προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού, των γραμμάτων, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και όλοι οι μεγάλοι επαναστάτες του 20ου αιώνα.  

Για αυτό σήμερα από εδώ τη Ζάτουνα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τρισμέγιστου Μίκη πρέπει να πούμε

Μίκη προσπαθούμε να γιορτάσουμε τα 100χρονια,από τη Γέννηση σου με εκδηλώσεις αντάξιες της μεγαλοσύνης  και της προσφοράς σου στη πατρίδα μας, και στο λαό μας αλλά και σε όλους τους λαούς του κόσμου σε όλη την ανθρωπότητα. Από εκεί που μας βλέπεις, σε παρακαλούμε να είσαι επιεικής για τα λάθη,  τις ελλείψεις και τις αστοχίες μας 

Οφείλουμε να επαναλάβουμε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη " είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που ζούμε στην εποχή που έζησες και συ Μίκη και  πήραμε μπόι από τη μεγαλοσύνη σου"

Μίκη σε ευχαριστούμε που  μας  έμαθες να αγαπάμε την Ελλάδα αλλά και όλους τους λαούς του κόσμου και να αγωνιζόμαστε για τον ΑΝΘΡΩΠΟ,  για την Ειρήνη και  το  δίκιο, για να,  ναι Λευτέρη η πατρίδα και πανανθρώπινη η λευτεριά. 

Σε  ευχαριστούμε για όσα, έκανες  για,  την Ελλάδα ,τη Κύπρο και όλους τους λαούς,  του κόσμου 

Μίκη θα συνεχίσουμε μέχρι να δούμε τις αμυγδαλιές να ανθίζουν και τα μάρμαρα, να λάμπουν στον ήλιο 

 Σε ευγνωμονούμε που μας έδειξες το δρόμο να,  ανέβουμε λίγο ψηλότερα. 

Μίκη σε ευγνωμονούμε που αφιέρωσες τη ζωή σου και τη τέχνη σου στον αγώνα, για έναν καλύτερο κόσμο ,για  μια κοινωνία,  δίκαιη χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο για, την πρόοδο του ανθρώπου, για, την παγκόσμια ειρήνη , για την αδελφοσύνης των λαών και την αυτοδιάθεση όλων των λαών του κόσμου.

15.6.25

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΑΚΗ ΠΕΒΕΡΕΤΟ

 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΣΤΟ  ΤΑΚΗ  ΠΕΒΕΡΕΤΟ

Με βαθιά θλίψη και ειλικρινή οδύνη αποχαιρετά η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά  τον  αγαπημένο φίλο και συναγωνιστή  και πρωτοπόρο αγωνιστή του  αγροτικού  κινήματος  Παναγιώτη Πεβερέτο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων (ΣΕΚ).

Ο  Τάκης αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της  Αριστεράς για τα δίκαια της μικρομεσαίας αγροτιάς.  Πραγματικός  αγρότης ο ίδιος αναδείχθηκε   στέλεχος του αγροτικού κινήματος και πρωταγωνίστησε τα μεταπολιτευτικά χρόνια στις κινητοποιήσεις  μέσα από τις γραμμές των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών ,της ΓΕΣΑΣΕ ,της ΠΑΣΕΓΕΣ  και του ΣΕΚ   . Μαχητικός, έντιμος, φιλόξενος, δεινός ομιλητής και ακόμη δεινότερος καλλιεργητής άφησε δυνατό  αποτύπωμα  στον αγροτικό  κόσμο της πατρίδας μας  αλλά και στην Αυτοδιοίκηση  . Και όταν άφησε τα εσπεριδοειδή και ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία, έγραψε τη δική του ιστορία στο Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφία (ΣΕΚ) τον οποίο ίδρυσε.

Ο Τάκης για δεκαετίες ήταν το πιο φωτεινό μυαλό στο αγροτικό κίνημα και ίσως και ο πιο αποτελεσματικός στην υλοποίηση των ιδεών του. Δεν είχε μόνο άποψη για την πρόοδο στο αγροτικό τομέα αλλά πρωτοστατούσε σε αγώνες και σε πρωτοβουλίες με μεγάλη αναπτυξιακή εμβέλεια.

Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατοχύρωση της ελληνικότητας παγκοσμίως της Φέτας , οραματιστής στην δημιουργίας της διεπαγγελματικής οργάνωσης κρέατος και γάλακτος . Αγωνίστηκε με  ευφυΐα και διορατικότητα      για τα γίνουν μικρά αγροτικά φωτοβολταικα  για τους μικρούς αγρότες που δυστυχώς δεν συνεχίστηκε η προσπάθεια του για  τους μικρούς αγρότες όπως πάλεψε ο Τάκης γιατί η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε άλλο προσανατολισμό . 

Ο Τάκης παρά τις μεγάλες επιτυχίες και τις ευκαιρίες που του δόθηκαν έμεινε απλός και γήινος. Επέλεξε να ζει στο χωριό του στη Δαλαμανάρα του Άργους οπού είχε και την κτηνοτροφική του μονάδα. 

Καλό ταξίδι αγαπημένε μου φίλε και συναγωνιστή Τάκη . Το αγροτικό  κίνημα θα σε ευγνωμονεί  γιατί έχασε έναν έντιμο και μεγάλο αγωνιστή  , ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά του  .

Τα ειλικρινή  μας  συλλυπητήρια στην οικογένεια σου  Σόνια και στα αγαπημένα του παιδιά Λεωνίδα και Θόδωρο.

Το Γραφείο Τύπου

 

 

13.6.25

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ Της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ

Της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.30ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Συμπληρώνονται στις 14 του Ιούνη δύο χρόνια από το μεγαλύτερο κρατικό και ευρωπαϊκό ρατσιστικό έγκλημα στις θάλασσες της Μεσογείου μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Το ναυάγιο της Πύλου άφησε πίσω του πάνω από 600 νεκρούς, άντρες, γυναίκες και παιδιά, δεκάδες διασωθέντες χωρίς καμία πρόνοια, 9 επιζώντες που από το θάνατο βρέθηκαν στη φυλακή και εκατοντάδες συγγενείς και φίλους να αναζητούν δικαιοσύνη.
Στις 21 Μαΐου 2024 ο αγώνας και η αλληλεγγύη σημείωσε μια πρώτη νίκη στον αγώνα για απόδοση δικαιοσύνης: Το ελληνικό κράτος δεν τόλμησε να "δικάσει" τους 9 επιζώντες που είχε συλλάβει με σκοπό να φορτώσει σε αυτούς όλη την ευθύνη.
Δύο χρόνια μετά, ο επίπονος αγώνας των επιζώντων και των συγγενών με τους δικηγόρους τους αλλά και το κίνημα αλληλεγγύης υποχρέωσαν το Συνήγορο του Πολίτη να ερευνήσει και εντέλει να αποκαλύψει τις ευθύνες και των ανώτερων λιμενικών, ώστε στη συνέχεια, η εισαγγελέας του Ναυτοδικείου να ασκήσει ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε 17 στελέχη του λιμενικού.
Έχουμε τώρα καθήκον να κάνουμε των αγώνα των επιζώντων και των συγγενών των νεκρών δικό μας αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να απαιτήσουμε να σταματήσει η δολοφονική συνοριακή βία. Να απαιτήσουμε να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της δολοφονίας.
. Είναι και δική μας ευθύνη να υψώσουμε ανάχωμα στις ρατσιστικές πολιτικές του θανάτου. Είναι η ίδια ρατσιστική ιδεολογία που δολοφονεί τους Παλαιστίνιους και τους στερεί το δικαίωμα στην ύπαρξη.
ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

14.5.25

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ Δ΄ ΡΑΙΧ

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ Δ΄ ΡΑΙΧ

Του Θανάση Πετράκου

Στη  φετινή επέτειο  των 80  χρόνων από τη  Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη  της  8ης και  9ης Μαΐου του 1945  , εκδηλώθηκε με μεγάλη ένταση    μια ποιοτικά αναβαθμισμένη επιχείρηση από την γκρίζα ηγεσία της Ε.Ε.  τις   Κυβερνήσεις των Η.Π.Α. ,των χωρών  του ΝΑΤΟ και τα συστημικά  ΜΜΕ  να διαστρεβλώσουν την ιστορία και να αποκρύψουν την αλήθεια ότι ήταν καταλυτικός ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου στρατού στην ήττα του  Φασισμού και του Ναζισμού .

Βέβαια η επιχείρηση  υποβάθμισης  του ρόλου της  Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα του Ναζισμού και διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας   έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του ‘80  με προεξάρχουσα στο ρόλο της διαστρέβλωσης της ιστορικής μνήμης  την Ε.Ε. η  οποία  από   το 1985 ακόμα προσπάθησε να διαγράψει την 9η Μάη ως μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, καθιερώνοντας στη θέση της τη λεγόμενη  «Ημέρα της Ευρώπης».

Όμως στη φετινή επέτειο είδαμε με πιο  μεγάλη ένταση την επιχείρηση διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας και εξοργιστικές απαγορεύσεις που αποτελούν ουσιαστικά ιστορική ύβρι.

Η ηγεσία της Ε.Ε.  εξέδωσε απαγόρευση στους εκλεγμένους ηγέτες των κρατών μελών  αλλά και των υπό ένταξη χωρών  να μην πάνε στη Μόσχα για τους γιορτασμούς των 80 χρόνων από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη . Στην παράνομη αυτή απαγόρευση όπως είναι γνωστό δεν υπάκουσαν οι ηγέτες της Σλοβακίας και της Σερβίας οι οποίοι πήγαν στη Μόσχα .

Τα χειρότερα για 4η κατά σειρά χρονιά  είναι οι αποφάσεις της Γερμανικής κυβέρνησης . Στη  Γερμανία απαγορεύτηκαν  στο Βερολίνο οι Σοβιετικές Σημαίες   τα Σοβιετικά  σύμβολα  και τα Σοβιετικά τραγούδια στα   μνημεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.   Η απαγόρευση των σοβιετικών συμβόλων   από την Γερμανική κυβέρνηση δεν είναι απλώς μια πολιτική απόφαση. Είναι μια ιστορική ύβρις! Επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία, να σβήσουν από την συλλογική μνήμη την ανεκτίμητη προσφορά του Κόκκινου Στρατού και της ΕΣΣΔ στην Νίκη  ενάντια στο τέρας του φασισμού-ναζισμού  . Όμως  η ιστορική αλήθεια  δεν μπορεί να σβηστεί με νόμους και απαγορεύσεις. Τα λόγια του  Ερνεστ Χέμινγουεϊ ."Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει" αποτυπώνουν   πολύ χαρακτηριστικά την ιστορική αλήθεια .

Η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. όπως είναι γνωστό   επέλεξε να πάει στο  Βερολίνο για να τιμήσει τα 80  χρόνια από την αντιφασιστική  νίκη .Δικαίωμα της με βάση την πολιτική της ανάλυση ,παρότι θεωρώ βαθιά λαθεμένες τις θέσεις που εξέφρασε στην διάσκεψη των κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων και λαθεμένα και πολλά κείμενα που διατυπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για να δικαιολογήσουν την απόφαση τους να πάνε στο Βερολίνο και όχι στη Μόσχα . Εξ άλλου όλοι έχουμε δικαίωμα στο πολιτικό λάθος ,επομένως και η ηγεσία του Κ.Κ.Ε.

 Όμως η επιλογή τους να πειθαρχήσουν στην κατάπτυστη απόφαση  της Γερμανικής κυβέρνησης και  να μην «τη σπάσουν» στη πράξη δεν είναι απλά ένα πολιτικό λάθος . Είναι μια ανεπίτρεπτη  επιλογή υποταγής  σε μια προκλητική απόφαση  η οποία επιδιώκει  να σβήσει την ιστορία και τη συμβολή της Σοβιετικής ένωσης και του Κόκκινου στρατού  στη συντριβή του Ναζιστικού τέρατος . Συνεπώς    η υποχρέωση  αντίστασης σε αυτή την ιστορική διαστρέβλωση δεν είναι μόνο ζήτημα τιμής ή χρέους στα εκατομμύρια των νεκρών της Σοβιετικής Ένωσης, είναι μια αδιάκοπη μάχη για το μέλλον, γιατί έχει άμεση σχέση με αγώνα  ενάντια στο φασισμό  και σήμερα και στο  μέλλον. Και προφανώς η αντίσταση γίνεται  με πράξεις αντίστασης και  όχι  με  μεγάλα λόγια . Επιπλέον  η  ηγεσία του Κ.Κ.Ε. επειδή ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί όχι  μόνο ένα κόμμα που έχει πολιτικές θέσεις και πρόγραμμα με βάση το Μαρξισμό– Λενινισμό αλλά και το αίμα  των εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους  στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό και στα μετεμφυλιακά χρόνια ,  γιατί «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» δεν είχε κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα  να πειθαρχήσει  στην άθλια απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης . Πόσο  μάλλον όταν ισχυρίζεται ότι είναι ηγεσία ενός επαναστατικού κόμματος .

Ο Θανάσης Πετράκος είναι στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας-Ανυπότακτης Αριστεράς και πρώην βουλευτής

28.4.25

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΠΑΡΟΥΝ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΤΑ FUNDS Του Θανάση Πετράκου

 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΠΑΡΟΥΝ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΤΑ FUNDS

Του Θανάση Πετράκου
Τη Μεγάλη Τρίτη υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα (194/2025) το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα . Το συγκεκριμένο Π.Δ. κάνει απροκάλυπτη επίθεση στην ιδιοκτησία χιλιάδων φορολογουμένων πολιτών στην ελληνική περιφέρεια με πρόσχημα την "βιώσιμη χωροταξία".
Με την εφαρμογή του ΠΔ 194/2025 θα γίνει δραστική μείωση των σημερινών ορίων των οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων και συνεπώς δεκάδες χιλιάδες σημερινά οικόπεδα θα απωλέσουν την οικοδομησιμότητα και θα μετατραπούν σε χωράφια . Διότι το συγκεκριμένο Π.Δ. συρρικνώνει τα όρια των οικισμών, βγάζοντας εκτός σχεδίου περιοχές που έως σήμερα θεωρούνταν εντός οικισμών και οικοδομούσαν βάσει των διατάξεων της εντός σχεδίου δόμησης. Ακίνητα, δηλαδή, που επί δεκαετίες θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα εντός ορίων οικισμού θα βρεθούν εκτός των νέων ορίων, γεγονός που μειώνει δραματικά την αξία τους.
Αυτό είναι βρώμικη επίθεση της σε βάρος των πολλών και μη προνομιούχων πολιτών και των δικαιωμάτων τους και υπέρ των συμφερόντων των real estate και των funds που προφανώς καθ’ υπόδειξίν τους η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέταξε το συγκεκριμένο Π.Δ. Τα συγκεκριμένα αυτά συμφέροντα καραδοκούν που σε λίγο θα αγοράσουν κοψοχρονιά τις απαξιωμένες πλέον περιουσίες των πολλών και μη προνομιούχων Ελλήνων και θα χτίσουν χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες "κατάλληλες μορφές πολεοδόμησης".
Το Π.Δ. έκτρωμα εκτός από τη πλήρη απαξίωση της περιουσίας όσων έχουν περιουσία σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων θα έχει και σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, αφού θα οδηγήσει στο μαρασμό και στην ερήμωση όλων των οικισμών που είναι κάτω από 2000 κατοίκους . Διότι οι πολίτες που πιεζόμενοι από την στεγαστική κρίση είχαν αγοράσει ακίνητα στους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων και ήταν άρτια και οικοδομήσιμα εντός ορίων οικισμού για να χτίσουν τη δική τους οικία στα χωριά . Τώρα δεν μπορούν αφού το οικόπεδο που αγόρασαν δεν οικοδομείται ,είναι πλέον χωράφι .
Τελικά αποδεικνύεται ότι η επι δεκαετίες αντικομμουνιστική υστερία «Ότι θα έρθουν οι κομμουνιστές να σας πάρουν τα σπίτια και τις περιουσίες σας» ήταν και αυτό ένα βρώμικο παραμύθι .Αφού αντί τους κομμουνιστές αυτοί που παίρνουν τα σπίτια και τις περιουσίες είναι τα funds και τα real estate μέσω της νομοθεσίας που καθ’ υπόδειξίν τους φτιάχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη .
Η επίθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε βάρος της ακίνητης περιουσίας των πολλών δεν πρέπει να περάσει. Ο λαός πρέπει να αντισταθεί και η αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διότι εάν γίνει πράξη το συγκεκριμένο Π.Δ. (194/2025), θα έχει γίνει σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας η μεγαλύτερη υποχρεωτική δήμευση και μεταφορά ιδιωτικής περιουσίας και η τελική ερήμωση της υπαίθρου.
Ο Θανάσης Πετράκος είναι στέλεχος της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25/Ανατρεπτική ,Οικολογική , Αριστερά» , πρώην Βουλευτής και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου .,
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

11.4.25

ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ -ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ"

 ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ -ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ"

Πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα. Στις 9.30 πμ αρχίζει στη Μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η εκδίκαση της υπόθεσης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων με το ερώτημα αν είναι η λειτουργία τους σύμφωνη με το Σύνταγμα.
Το μείζον αυτό θέμα ,έπρεπε να,είχε σήμερα προκαλέσει πανκινητοποίηση της Πανεπιστημιακής κοινότητας ,καθηγητών και φοιτητών αλλά και των πολιτικών κομμάτων που είναι αντίθετα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή εστω με την παραβίαση του Συντάγματος. Δυστυχώς δεν βλέπω κάτι τέτοιο.
Το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος στο άρθρο 16 δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες απο το Συμβουλιο της Επικρατείας διότι κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο η οργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών.
Όπως τονίζει σε αναρτηση του ο καθηγητής και συνήγορος της ΠΟΣΔΕΠ Ξενοφών Κοντιάδης Xenofon Contiades
"Δεν μπορώ όμως να είμαι βέβαιος για την κρίση του ανώτατου δικαστηρίου. Βέβαιος είμαι ότι για να κρίνει τον νόμο περί ιδιωτικών πανεπιστημίων σύμφωνο με το Σύνταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα πρέπει να ανατρέψει όλα όσα έχει δεχτεί μέχρι σήμερα στη νομολογία του σχετικά με τα κολλέγια-παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα και εν μία νυκτί μεταβαπτίζονται σε "πανεπιστήμια".

10.4.25

ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ

 ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Έχουν περάσει πέντε ημέρες από τις 5 Απρίλη όταν σημειώθηκε η δεύτερη κατολίσθηση - αποκόλληση μεγάλων , θα μπορούσε και δολοφονικών, βράχων κοντά στα Λαγκάδια, στην κάτω Γορτυνία στον …τριτοκοσμικό Εθνικό δρόμο Τρίπολης- Ολυμπίας Πύργου. Ευτυχώς χωρίς θύματα .
Εξαιτίας των κατολισθήσεων στον δρόμο «καρμανιόλα» ΕΟ74, η περιοχή της Γορτυνίας έχει κοπεί στα δύο, ενώ οι κάτοικοι της γύρω περιοχής δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις πιο απλές καθημερινές τους δουλειές. Είναι αδύνατη ακόμη και η διακομιδή ιατρικών περιστατικών από το ΚΥ Τροπαίων, γεγονός που θέτει την υγεία των κατοίκων της περιοχής σε μεγάλο κίνδυνο.
Είναι απαράδεκτο , το 2025, οι Γορτύνιοι να αναγκάζονται με την ψυχή στο στόμα να περνούν κάτω από βράχια-καρμανιόλα και να ζουν σε έναν τόπο που κάποιοι τον θεωρούν «ξεγραμμένο».
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμο, Βουλευτές, να αναλάβουν ΤΩΡΑ έστω και «στο και πέντε» τις ευθύνες τους.
Είναι ακόμη πιο απαράδεκτο το γεγονός ότι 5 ημέρες μετά τη δεύτερη πολύ μεγάλη κατολίσθηση και την αποκοπή της Γορτυνίας από τον «έξω κόσμο» δεν την έχει επισκεφθεί ,ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και δεν έχει κινήσει τη διαδικασία της ανακήρυξης της σε καθεστώς έκτακτης Ανάγκης .
Με δεδομένο ότι δεν κόπηκε στη μέση μόνο η Γορτυνία και τα 140 χωριά της. Κόπηκε στη μέση η κεντρική Πελοπόννησος και η δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα, τουλάχιστον σε δύο νομούς, της Αρκαδίας και της Ηλείας, που εντάσσονται σε δύο διαφορετικές Περιφέρειες.
Ο κίνδυνος των κατολισθήσεων δεν περιορίζεται μόνο στο σημείο της κατολίσθησης, αλλά εκτείνεται τουλάχιστον σε μια απόσταση 7 χιλιομέτρων, από τα Λαγκάδια μέχρι το Λευκοχώρι.
Για αυτό επιβάλλεται ΧΘΕΣ και ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ
1.Η κυβέρνηση και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας άμεσα να προκηρύξει ολιστικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, με σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου
Όπου θα προβλέπονται άμεσες ενέργειες αποτροπής κινδύνων.
2. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα και με γρήγορες διαδικασίες , όπως προβλέπει και δίνει τη δυνατότητα ο νόμος , για την χρηματοδότηση και άμεση εκτέλεση των έργων στην διαδρομή των συγκεκριμένων και επικίνδυνων σημείων. Παράλληλα πρέπει να δοθεί λύση άμεσα για τη χρηματοδότηση του έργου της παράκαμψης από τον Λάδωνα.
3. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να εντάξει τον υφιστάμενο οδικό άξονα, από τα Λαγκάδια ως τον Ερύμανθο, σε έργο προτεραιότητας ,με σχεδιασμό μερικής επαναχάραξης και διαπλάτυνσης.
Έτσι για μια απόσταση 40 χιλιομέτρων, αρκούν να διατεθούν από την Περιφέρεια περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, για να έχουμε ένα δρόμο στοιχειωδώς ασφαλή και λειτουργικό.
Αυτή η πρόταση σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί το άλλοθι για να μην προχωρήσουν και τα μακρόπνοα σχέδια τους για την παράκαμψη - χάραξη από το Λάδωνα.
4. Να ζητηθει από την Ε.Ε. άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση του ζωτικού έργου της Εθνικής οδού Τρίπολης- Πύργου στο τμήμα Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία με παράκαμψη των Λαγκαδίων
5. Άμεσα ο Δήμος , το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας , το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, τα Σχολεία, η Εκκλησία και όλοι οι φορείς να προχωρήσουμε σε μια καθολική 24ωρη απεργία και στη συνέχεια να πραγματοποιήθεί μια μεγάλη, καλά οργανωμένα κινητοποίηση, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων
Τρίπολη 10/4/2025
Το Γραφείο Τύπου

5.4.25

 ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ   ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΗΣ  ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ   ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ ΜΕΛΝΙΚ 

85  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΙΡΕΤΟΙ  ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Προς

- Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας 

- Τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων 

- Τα πολιτικά κόμματα 

Αξιότιμες-οι Κυρίες/Κύριοι,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι μετά από αρκετούς μήνες εξέτασης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κατέληξε στην απόρριψη του καθιερωμένου ετήσιου αιτήματος για παράταση της διαπίστευσης του Ρώσου ανταποκριτή στην Αθήνα Γεννάδιου Μέλνικ, του ομίλου ΜΜΕ Russia Today (όπου υπάγεται το πρακτορείο RIA-Novosti). 

Η απόφαση αυτή της Ελληνικής κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα και στρέφεται κατά των συμφερόντων της Ελλάδας διότι οξύνει και μάλιστα αδικαιολόγητα τις ήδη πολύ άσχημες, με αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης, ΕλληνοΡωσικές σχέσεις.

Παράλληλα θεωρούμε ότι κάθε περιορισμός στη δραστηριότητα οποιουδήποτε δημοσιογράφου, η επαγγελματική ιδιότητα, η προσήλωση στη δεοντολογία και η ευσυνειδησία του οποίου είναι υπεράνω κάθε αμφισβήτησης - στην περίπτωση του Γεννάδιου Μέλνικ επί 12 συναπτά έτη δοκιμάστηκαν στην Ελλάδα - αποτελεί πλήγμα για την ελευθεροτυπία, την απρόσκοπτη ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών κοινωνιών, αλλά και παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολύ περισσότερο, που η ανάκληση της διαπίστευσης γίνεται χωρίς αιτιολόγηση.

Όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προβάλλει κατά τα χρόνια που εργάζεται στην Ελλάδα, πολλά θέματα εθνικής σημασίας για τη χώρα μας, που συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση, και στη μείωση των εντάσεων.

Ζητούμε από τους αρμόδιους της ελληνικής κυβέρνησης να επανεξετάσουν το αίτημα της παράτασης της διαπίστευσης του του Ρώσου ανταποκριτή στην Αθήνα Γεννάδιου Μέλνικ, ώστε να μην κλείσει το γραφείο ανταποκριτή, που λειτουργεί στην Αθήνα επί 20 χρόνια, αλλά και να μην συνεχιστεί το σπιράλ των αντίμετρων εναντίον Ελλήνων δημοσιογράφων ή διπλωματών, που έχει προαναγγείλει η ρωσική κυβέρνηση, ειδικά σε μια περίοδο, που αναζητούνται τρόποι συνεννόησης μεταξύ πολλών διεθνών δυνάμεων.

Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο-η, ανεξαρτήτως εθνικής, πολιτικής, θρησκευτικής ή άλλης επιλογής, και πρωτίστως τις δημοσιογραφικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ της Ελλάδας, να σταθούν αλληλέγγυοι και να προβάλλουν το αίτημα αυτό και όλα τα παρόμοια, που αφορούν στην άρση όλων των περιορισμών και των διώξεων κάθε μορφής εναντίον δημοσιογράφων από όπου και αν προέρχονται.

Οι κάτωθι υπογράφοντες- υπογράφουσες 

1. Αλεξανδρής Σαράντος, Αν. Γραμματέας του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΔΕΗ Μεγαλόπολης και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου 

2. Αλεξόπουλος Απόστολος  Ομότιμος καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Βουλευτής 

3. Αλεξίου Θοδωρής, Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων -Ζεφυρίου-Φυλής

4. Αλεξίου Κώστας, συνταξιούχος ΔΕΗ, Μέλος του ΕΣΔΟΓΕ 

5. Αμμανατίδου Λίτσα, πρώην Βουλευτής 

6. Αμπελογιάννη Βάσω, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

7. Βακαλόπουλος Μπάμπης, Συνταξιούχος Δημοτικός Υπάλληλος 

8. Βαλαβάνη Νάντια- Όλγα, πρώην βουλευτής και υπουργός 

9. Βασιλείου Σπ. Δημήτρης, ξενοδοχοϋπάλληλος 

10. Βασιλόπουλος Θάνος Προέδρος  του  Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό και πρωην Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ

11. Βρεττάκος Ηλίας, πρώην Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

12. Βρυώνης Νίκος, Πολιτικός Επιστήμονας

13. Γαβρίλης Γιώργος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά Επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς για Ολους» και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά 

14. Γαλατάς Θανάσης, πρώην πρόεδρος ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας

15. Γελαδάς Νίκος, Καθηγητής, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

16. Γεωργακάκης Βαγγέλης, Διευθυντής Εκδόσεων «Τόπος»

17. Γεωργακάκης  Νίκος Μεταλειολόγος Μηχανικός-  Στατιστικός 

18. Γεωργούλας Στράτος, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου

19. Γκιουγκής Βαγγέλης, δικηγόρος, Πρόεδρος ΣΦΕΑ '67-74

20. Γουδέβενος Πέτρος, συνταξιούχος επαγγελματίας

21. Δελημήτρος Κώστας, γραμματέας του συλλόγου διοικητού προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως βουλευτής.

22. Δούκας Γιάννης, πρώην μέλος εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ

23. Ζαφείρης Ανδρέας, καθηγητής, εκπρόσωπος του Χώρου Dostoevsky

24. Ζαχαρία Μαρία, Ευρωβουλευτής 

25. Ήσυχος Κώστας, πρώην βουλευτής και υπουργός 

26. Θεοδωρίδου Αλεξάνδρα, Γενική Γραμματέας Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών εταιρειών

27. Ιγνατιάδης Θεόδωρος, γιατρός, εκδότης, Πρόεδρος της Ελληνορωσικής λέσχης «Διάλογος»

28. Ιωακειμίδης Βαγγέλης, Διδάκτωρ ΕΜΠ Χημικός Μηχανικός, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής 

29. Ιωαννίδης Ηλίας, πρώην Βουλευτής

30. Καλλιντεράκης Γιάννης, Ελεύθερος Επαγγελματίας

31. Καλόγηρος Νίκος, πρώην μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

32. Καλομοίρης Γρηγόρης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών. 

33. Καλύβης Αλέκος, πρώην Αντιπρόεδρος ΓΣΕΕ

34. Κανέλης Γιώργος, Πρόεδρος Παμμεσηνιακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων 

35. Καραβάκος Βασίλης, Δημοτικός Σύμβουλος Μεταμόρφωσης Επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Μεταμόρφωσης 

36. Καραχάλιος Γιάννης, επιμελητής Εκδόσεων «Τόπος»

37. Κολοβός Γιάννης, πρώην μέλος Διοίκησης ΑΔΕΔΥ

38. Κουζής Γιάννης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

39. Κούστας Κώστας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας 

40. Κριτσωτάκης Μιχάλης, πρώην Βουλευτής

41. Κυδωνάκης, Στέλιος, Συνταξιούχος πρώην μέλος ΕΕ της ΟΜΕ-ΟΤΕ

42. Κυριακάκης Βασίλης, πρώην βουλευτής, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμιέων 

43. Κωσταράς Φώτης, Πρόεδρος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Ηλείας 

44. Κώτσιας Θωμάς, πρώην βουλευτής Μέλος της Κίνησης για τη Σωτηρία των Αγράφων 

45. Λαφαζάνης Παναγιώτης, πρώην Βουλευτής και Υπουργός 

46. Λεουτσάκος Στάθης, πρώην Βουλευτής

47. Λούζης Παναγιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δυτικής Μάνης, πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. 

48. Μαγιάκης Λευτέρης, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου

49. Μάλλιαρης Νίκος, Πρόεδρος ΕΠΙΣΚΥΡΟΝ και πρώην Γ.Γ. του ΠΣΑΠ

50. Μανιός Νίκος, πρώην βουλευτής, Γενικός Γραμματέας ΣΦΕΑ '67-'74

51. Μαυρόπουλος Τάσος, πρώην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 

52. Μηλολιδάκης Κωστής Καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών  του ΕΚΠΑ,

53. Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, εκπαιδευτικός πρώην βουλευτής μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ ΄67-74

54. Μιχαλόπουλος Γιάννης, Αρχιτέκτονας, Επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» 

55. Ουζουνίδου Ευγενία, πρώην βουλευτής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Σύμβουλος επιχειρήσεων

56. Παληγεώργος Γιώργος, Οικονομολόγος Συγγραφέας

57. Παναγάκη Ευαγγελία, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

58. Παπαδόπουλος Κώστας, Διευθυντής των Εκδόσεων «Ταξιδευτής» 

59. Παπαχρήστου Αναστασία, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ

60. Πασχάλη Βιβή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ, και του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

61. Πετράκος Θανάσης, πρώην Βουλευτής και Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου 

62. Πλειός Γιώργος, καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

63. Πράττης Δημήτρης, Γραμματέας Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας 

64. Ραιδεστινός Γιώργος, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας.

65. Ράντζος Κώστας, πρώην πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στο λιμάνι Πλατυγιάλι

66. Ραχιώτης Γιάννης, μέλος της ΕΕ της Ένωσης Νομικών Κασπίας-Μαύρης Θάλασσας, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατικών Νομικών

67. Σακούτης Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος Πετρούπολης

68. Σαλτού Ευαγγελία, συνταξιούχος Δικηγόρος

69. Σαμοίλης Στέφανος, πρώην Βουλευτής

70. Σαραφιανός Δημήτρης  ,Δικηγόρος Διδάκτορας Νομικής και πρώην αντιπρόεδρος  της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

71. Σιψάς Δημήτρης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλου -Νέστωρος, πρώην Αντιδήμαρχος 

72. Σπανού Δέσποινα, πρώην Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

73. Σταμούλης Δημήτρης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

74. Σταυροπούλου Αναστασία, Δικηγόρος Αθηνών

75. Στρατούλης Δημήτρης, πρώην Βουλευτής και Υπουργός

76. Τσιάμης Αποστόλης, Γεωπόνος Συνδικαλιστής, εκπρόσωπος στην ΠΟΓΕΔΥ, μέλος Πενταμελούς επιτροπής Γεωπόνων ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς

77. Τσιαπής Δημήτρης, Αντιπρόεδρος ομοσπονδίας Ιατρικών επισκεπτών, Φαρμακευτικών και συναφών κλάδων

78. Τσίχλη Μαριάνα, Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Ανυπότακτη Αττική»

79. Τυρλής Γιάννης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

80. Φαββατάς Δημήτρης, Πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

81. Χαραλαμπίδου Δέσποινα, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας 

82. Χαρίσης Γιώργος, πρώην μέλος εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρώην Αντιπρόεδρος ΠΟΕ ΟΤΑ

83. Χουντής Νίκος, πρώην Ευρωβουλευτής, Βουλευτής και Υπουργός

84. Χουσελάς Βαγγέλης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σικιωνίων Κορινθίας 

85. Χρυσαδάκος Σταύρος, Γεωπόνος πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου 


29.3.25

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΓΛΕΖΟΥ (ΓΩΓΩ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ)

 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 

ΣΤΗΝ ΤΖΩΡΤΖΙΑ ΓΛΕΖΟΥ (ΓΩΓΩ  ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Αγαπημένη  μας Τζώρτζια σοκαρισμένοι από το απροσδόκητο και  ξαφνικό φευγιό  σου   σε αποχαιρετάμε με  μεγάλη οδύνη . Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι έφυγες τόσο  ξαφνικά όταν προχθές συζητούσαμε για το πως θα ετοιμάσουμε μαζί την εκδήλωση τιμής και  μνήμης  ως «Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ 25 -Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά»  στον αγαπημένο  σου και αγαπημένο  μας Μανώλη. Εσύ αποφάσισες όμως να πας κοντά στο  Μανώλη να τον ενημερώσεις   για να τη  δείτε μαζί. 

Πολυαγαπημένη  μας Τζώρτζια .Στάθηκες δίπλα του σε όλους τους αγώνες στις τελευταίες δεκαετίες . Όπως στάθηκες  και δίπλα μας στον αγώνα μας να σταθεί όρθια η Ανυπότακτη Αριστερά από το 2015 και  με και  με την  αταλάντευτη  παρουσία σου  και  με τις συμβουλές  σου  . Θα  μας λείψεις πολύ . 

Να είσαι  όμως βέβαιη «στρατηγέ»  όπως σε έλεγε ο Μανώλης ότι θα τον τιμήσουμε όπως του αξίζει και  κυρίως θα συνεχίσουμε Ανυπότακτα τον αγώνα για Λευτεριά ,Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ισότητα  για να είναι Λεύτερη η Πατρίδα και Πανανθρώπινη η Λευτεριά . Για να σταματήσει η εκμετάλλευση  του ανθρώπου και η καταστροφή της Φύσης . 


17.3.25

ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΘΕΜΑ Δήλωση του πρώην βουλευτή και Περιφερειακού Συμβούλου Θανάση Πετράκου

 ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΘΕΜΑ 

Δήλωση του πρώην βουλευτή και Περιφερειακού Συμβούλου Θανάση Πετράκου 

Η σημερινή προκλητική ενέργεια του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης  κ.  Πέτρου Ανδρεάκου να  αποκαλέσει,  κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για την έναρξη της επανάστασης του 1821 στη  Μάνη , τον Παύλο Ντε Γκρες " Πρίγκιπα Παύλο" και η αποδοχή της συγκεκριμένης προσφώνησης από τον ίδιο τον Παύλο Ντε Γκρές  συνιστούν  μείζον πολιτικό και πολιτειακό θέμα  για το οποίο οφείλει η κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Βουλής και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρουν  σαφή θέση . Όφειλε το Υπουργείο Εσωτερικών  αφενός  να είχε ήδη θέσει σε αργία και να κινήσει διαδικασίες έκπτωσης του Δημάρχου  Ανατολικής Μάνης  και αφετέρου να κινήσει διαδικασίες αφαίρεσης, του επωνύμου και τη Ντε Γκρές  και της ιθαγένειας που έδωσε στον προκλητικό Γλύξμπουρκ. Επιπλέον οφείλει ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος, να, πράξουν  τα, δέοντα και για το Μητροπολίτη Μάνης  ο οποίος τον αποκάλεσε «υψηλότατο».  

Σοβαρότατες, είναι οι ευθύνες του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υφυπουργού Εθνικής Άμυνας  κ. Θανάση Δαβάκη και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.  Δημήτρη Πτωχού οι οποίοι παρακολουθούσαν άφωνοι την πολιτειακή εκτροπή  αντί  να αντιδράσουν έντονα και  να  απαιτήσουν   από το Δήμαρχο  τον Μητροπολίτη και το Παύλο Ντε Γκρες  να ανακαλέσουν και  να σεβαστουν το Σύνταγμα και το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος του 1975 για το Πολιτειακό   .


27.2.25

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Την Παρασκευή 28/2 συμπληρώνονται δύο χρόνια από την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

Δύο χρόνια μετά, οι οικογένειες των θυμάτων αλλά και ολόκληρη η κοινωνία δεν έχουν πάρει σαφείς απαντήσεις για τους λόγους που 57 άνθρωποι χάθηκαν ενώ ταξίδευαν με το ασφαλέστερο στατιστικά μέσο, το τρένο.

Δύο χρόνια μετά δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο τα χρυσοπληρωμένα συστήματα ασφαλείας που θα έπρεπε να λειτουργούν δεν λειτουργούσαν.

Δύο χρόνια μετά δεν γνωρίζουμε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και προκάλεσε έκρηξη και πυρκαγιά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι άνθρωποι που είχαν επιζήσει της σύγκρουσης.

Δύο χρόνια μετά δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο, ώρες μόλις μετά την σύγκρουση, ο χώρος μπαζώθηκε και αλλοιώθηκε πλήρως με αφαίρεση τόνων χώματος ανακατεμένου ακόμα και με ανθρώπινα υπολείμματα όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς! 

Την ίδια στιγμή, η επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση της υπόθεσης με ευθύνη της ΝΔ τερματίζει την λειτουργία της εσπευσμένα, άνθρωποι που εμπλέκονται στην υπόθεση των Τεμπών, τουλάχιστον τρεις, βρίσκονται νεκροί, βίντεο από τις κάμερες των σταθμών που θα έριχναν φως για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας εξαφανίζονται, βίντεο καταφανώς πλαστά εμφανίζονται σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δείγματα γενετικού υλικού των θυμάτων καταστρέφονται, οι συγγενείς των θυμάτων και όσοι καταγγέλλουν τα παραπάνω συκοφαντούνται διαρκώς και με κάθε τρόπο από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη ενώ σε στημένα ρεπορτάζ στελέχη της ΝΔ μας διαβεβαιώνουν για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών υποδυόμενα τους απλούς επιβάτες.   

Τα στοιχεία που συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια εδώ και δύο χρόνια, ειδικά τα τελευταία που συμπεριλαμβάνουν οπτικοακουστικό υλικό αμέσως μετά την σύγκρουση, καταδεικνύουν ότι από την πρώτη στιγμή το μέλημα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να συγκαλύψει τόσο τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία, όσο και τους πραγματικούς ενόχους.

Οι συνεχείς ανακοινώσεις των σιδηροδρομικών και των σωματείων τους που προειδοποιούσαν για μεγάλο δυστύχημα, οι καταγγελίες τους και τα εξώδικά τους ήταν γνωστά στην κυβέρνηση. 

Λίγες μόνο μέρες πριν σκοτωθούν οι 57 άνθρωποι στα Τέμπη, ο Υπουργός Μεταφορών Καραμανλής εγκαλούσε βουλευτές της αντιπολίτευσης κουνώντας τους το δάχτυλο, όταν έθεσαν εκ νέου το ζήτημα της ασφάλειας στα τρένα.

Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως τα τρένα δεν είναι ασφαλή, κι όμως άφηνε τον κόσμο να μετακινείται με αυτά προκειμένου η ιδιωτική εταιρία που εκμεταλλεύεται το σιδηροδρομικό δίκτυο να μην χάσει ούτε ένα ευρώ.  

Μετά τις παλλαϊκές διαδηλώσεις της 26ης Ιανουαρίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί εμμέσως την κυβερνητική ευθύνη αντιστρέφοντας τα όσα ο ίδιος και τα στελέχη του εδώ και δύο χρόνια διατυμπάνιζαν περί «ανθρώπινου λάθους» προσπαθώντας να επιρρίψουν όλη την ευθύνη σε έναν σταθμάρχη.

Δύο χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών!

Δύο χρόνια μετά το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να καταβάλλει 50.000.000 ευρώ κάθε χρόνο στην ίδια ιδιωτική εταιρία (μάλιστα πρόσφατα της κατέβαλλε 62.000.000. για αποζημίωση του έτους 2023)!

Δύο χρόνια μετά οι σιδηροδρομικές μεταφορές στη χώρα μας συνεχίζουν να είναι ιδιωτικές, πανάκριβες και επικίνδυνες!

Δύο χρόνια μετά προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα διόδια των εθνικών μας εργολάβων και από τα πανάκριβα καύσιμα των ολιγαρχών ο σιδηρόδρομος παραμένει ιδιωτικός, απαξιωμένος και διαλυμένος!

Δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση συνεχίζει με κάθε τρόπο να συγκαλύπτει το ΕΓΚΛΗΜΑ των Τεμπών! 

Στη θέση των 57 που έχασαν τη ζωή τους θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η πολιτική που θέτει ως προτεραιότητα τα κέρδη των λίγων πάνω από την ασφάλεια και την ζωή των πολλών πρέπει να σταματήσει σήμερα για να μην θρηνήσουμε αύριο νέα θύματα, για να μην έχουμε «νέα Τέμπη». 

Ειδικά στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την παγκόσμια πρωτοτυπία της ύπαρξης σιδηροδρομικών γραμμών χωρίς τρένα, τα παραπάνω γίνονται ακόμα πιο σαφή αν λάβουμε υπόψη ποιοι επωφελούνται τόσα χρόνια από την κατοχή του μονοπωλίου των μαζικών μεταφορών.

Απαιτούμε:

Δημόσιες, ασφαλείς συγκοινωνίες!

Να αποδοθούν οι ποινικές και οι πολιτικές ευθύνες σε όλους τους ενόχους, όσο «ψηλά» κι αν βρίσκονται!

Να στηριχτούν οι οικογένειες των θυμάτων!

Αυτή θα είναι η πραγματική δικαίωση για τους 57 νεκρούς των Τεμπών.

Η μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και τις πορείες αποδείχτηκε πλέον ότι φέρνει αποτελέσματα. 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ!


21.2.25

Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου, το 1973,εγινε η 1η κατάληψη της Νομικής .

 

Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου, το 1973,εγινε η 1η  κατάληψη της Νομικής .

Πριν 6 χρόνια σαν σήμερα είχα τη  χαρά και τη τιμή  να μιλήσω  μαζί  με τον Ηλία Μπιτσάνη  και το Μπάμπη Πατσούρη  να μιλήσουμε στους καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για  τα γεγονότα  και τη σημασία  της κατάληψης της Νομικής

Αναδημοσιεύω το κείμενο εκείνης της ομιλίας μου  

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον αντιπρύτανη σας τον κ. Γιώργο Ανδρειωμένο και τα μέλη των Δ.Σ. των φοιτητικών σας Συλλόγων. Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ σε αυτή την σημαντική εκδήλωση .Αποδέχτηκα τη πρόσκληση όχι για να φωτίσουμε ένα ένδοξο και ηρωικό παρελθόν αλλά κυρίως για να τονίσω ότι μόνο όταν η νεολαία βγει στο προσκήνιο και αγωνιστεί υπάρχουν ελπίδες ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ στην πατρίδα μας και να μην μένει αναπάντητο το ερώτημα «Πότε θα κάνει ξαστεριά» αλλά και να βρουν δικαίωση και σήμερα τα λόγια του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου

« Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, — εκεί που πάει να σκύψει

με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο,

Νά τη, πετιέται από ξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει

και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου.»

Σαν σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1973 , περίπου 4.000 φοιτητές από όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου της Αθήνας καταλαμβάνουμε το κτήριο της νομικής Σχολής Αθηνών και καλούμε τον λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας.

Είχα τη μεγάλη τύχη να είμαι τότε πρωτοετής φοιτητής στο Μαθηματικό της Αθήνας το οποίο στεγαζόταν στο κτίριο της Νομικής. Αρχίσαμε τα μαθήματα τέλη Οκτώβρη του 1972 χωρίς τα βασικά βιβλία, γιατί η Χούντα είχε απαγορεύσει να μας δοθούν τα βιβλία του μεγάλου Μαθηματικού και τακτικού καθηγητή του Μαθηματικού μέχρι τον Απρίλη του 1972 Δημήτριου Κάππου τον οποίο εδίωξε τότε η χούντα διότι ήταν από τους λίγους που αντέδρασαν όταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος κάλεσε τους καθηγητές τους οποίους έβρισε και απείλησε ότι θα τους σπάσει τα κεφάλια αφού δεν μπορούν να τιθασεύσουν 300 κωλόπαιδα όπως αποκάλεσε τους φοιτητές που είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας ελεύθερες φοιτητικές εκλογές για να εκλέξουν τα μέλη των Δ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων και μεταφορά δυο μαθημάτων στο επόμενο έτος . Χωρίς τα βιβλία του Κάππου το Μαθηματικό ουσιαστικά διαλύθηκε. Τα μέλη των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα γράφουν σημειώσεις και έρχονται να μας τις δώσουν. Οι διορισμένοι Χουντικοί στο Δ.Σ. του Συλλόγου έρχονται στο Αμφιθέατρο και επιτίθενται στους Αντιχουντικούς φοιτητές . Αυτό αποτέλεσε την αρχή της στράτευσης μου στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Πως φτάσαμε όμως στην 1η κατάληψη της Νομικής; Συνοπτικά λέω ότι φτάσαμε μετά από ένα και πλέον χρόνο ζυμώσεων ,συζητήσεων, δράσεων και φοιτητικών αγώνων σε διάφορες σχολές.

Οι πρώτες φοιτητικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εμφανίσθηκαν στις αρχές του 1972, με τη συγκρότηση των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα (ΦΕΑ), που αμφισβητούσαν ανοιχτά τα διορισμένα από τη χούντα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων . Οι ΦΕΑ συνεδρίαζαν παράνομα , διότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός ήταν απαγορευμένος .

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν εκτός από τις Φοιτητικές Επιτροπές Αγώνα, και οι Τοπικοί Φοιτητικοί Σύλλογοι και νόμιμες συλλογικότητες που δημιουργήθηκαν εκείνη την εποχή, όπως η Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ).

Στους τοπικούς φοιτητικούς συλλόγους έγιναν εκλογές και εκλέχτηκαν δημοκρατικά Διοικητικά Συμβούλια .Οι Τοπικοί Φοιτητικοί Σύλλογοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και το συντονισμό δράσης του φοιτητικού κινήματος .

Οι φοιτητές προβάλλουν φοιτητικά αιτήματα, διεκδικούν ακαδημαϊκές ελευθερίες και έρχονται σε δυναμική αντιπαράθεση με τη χούντα.

Καθώς τα φοιτητικά προβλήματα συσσωρεύονται, οι διορισμένες διοικήσεις αποδεικνύονται ολοένα και πιο ανίκανες να εκφράσουν τη θέληση των φοιτητών. Στα τέλη του 1971 ανακοινώνεται η υπουργική απόφαση για τα νέα προγράμματα σπουδών χωρίς να ζητηθεί η γνώμη ούτε καν των διορισμένων συλλόγων. Η απόφαση αυτή καταργεί κεκτημένα δικαιώματα των φοιτητών, όπως την τρίτη εξεταστική περίοδο και τη μεταφορά μεταφερόμενου μαθήματος στο επόμενο έτος σπουδών.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1972 η «Θέμις» (ο σύλλογος της Νομικής Σχολής Αθηνών) και η Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγων του ΕΜΠ (ΔΕΣΕΜΠ) οργανώνουν συγκεντρώσεις με κύριο θέμα το νέο πρόγραμμα σπουδών. Έπειτα από μερικές ημέρες, πραγματοποιείται ανάλογη συγκέντρωση και στην Ιατρική Αθηνών. Στις συγκεντρώσεις αυτές, οι σπουδαστές θέτουν το αίτημα της σύγκλησης γενικών συνελεύσεων με σκοπό την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων τους. Το αίτημα απορρίπτεται από τα διορισμένα διοικητικά συμβούλια, γεγονός που σηματοδοτεί τις μετέπειτα εξελίξεις.

Μολονότι οι φοιτητές έχουν επίγνωση του τι σημαίνουν «ακαδημαϊκές ελευθερίες» σε ένα ανελεύθερο καθεστώς, δυναμώνουν και συντονίζουν τις προσπάθειές τους για τη διεκδίκηση του δικαιώματος να εκλέγουν οι ίδιοι τους εκπροσώπους τους. Ο αγώνας αυτός διεξάγεται με προσφυγές στο Πρωτοδικείο , αλλά και με ποικίλες άλλες μορφές, όπως δημοσιοποίηση επιστολών και υπομνημάτων, εκλογή επιτροπών αγώνα , καταγγελίες σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο.

Πρώτοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη 42 φοιτητές της Νομικής της Αθήνας, ζητώντας το διορισμό προσωρινής διοίκησης στο Σύλλογο τους .Η αίτηση απορρίπτεται.

Την άνοιξη, οι «42» της Νομικής προσφεύγουν ξανά στο Πρωτοδικείο, αυτή τη φορά καλύτερα εξοπλισμένοι. Παρόμοιες αιτήσεις για διορισμό προσωρινών διοικήσεων στους συλλόγους με τελικό σκοπό τη διενέργεια εκλογών υποβάλλουν φοιτητές του Πολυτεχνείου, όλων των σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Παντείου, της Ανωτάτης Εμπορικής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πατρών και Θεσσαλονίκης .

Ιδιαίτερα οξυμμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Υπομηχανικών της Αθήνας, οι οποίοι μέσα στο 1972 πραγματοποίησαν τρεις φορές αποχή. Οι σπουδαστές Υπομηχανικοί μάχονται για να μην ενταχθούν οι σχολές τους στα υπό ίδρυση KATE (Κέντρα Ανωτέρας Τεχνολογικής Εκπαιδεύσεως) και για να μη μειωθούν τα έτη σπουδών τους από τέσσερα σε τρία, γεγονός που θα σημάνει την επαγγελματική τους υποβάθμιση.

Κάτω από την εντεινόμενη πίεση των σπουδαστών, η πλήρως ελεγχόμενη από τη χούντα ΕΦΕΕ δηλώνει, στις 10 Οκτωβρίου, ότι θα διενεργηθούν αρχαιρεσίες σε όλες τις σχολές της χώρας στις 20 Νοέμβρη. Τα διορισμένα διοικητικά συμβούλια ανακοινώνουν το άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων για την εγγραφή μελών και τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων για τις 25 Οκτωβρίου. Δίνουν ελάχιστες ώρες προθεσμία να γραφτούμε στους εκλογικούς καταλόγους .

Στη Φιλοσοφική της Θεσσαλονίκης δίνονται έξι ώρες συνολικά για εγγραφή των 2.500 σπουδαστών της σχολής στους καταλόγους. Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών αγνοούνται επιδεικτικά και, τελικά, στους εκλογικούς καταλόγους γράφεται το 1/3 περίπου των φοιτητών κάθε σχολής.

Στα τέλη Οκτωβρίου σε όλες τις σχολές της χώρας διεξάγονται γενικές συνελεύσεις μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Σε πολλές συνελεύσεις είναι μέσα μέλη παρακρατικών οργανώσεων μη φοιτητές και αστυνομικοί με πολιτικά, ενώ σε πολλές σχολές, όπως στη Φυσικομαθημα τική της Αθήνας, γίνονται συλλήψεις φοιτητών προτού καν μπούμε στην αίθουσα της συνέλευσης.

Καθώς πλησιάζει η 20ή Νοεμβρίου, που έχει οριστεί ως ημέρα αρχαιρεσιών, πληθαίνουν οι καταγγελίες των φοιτητών. Εκατοντάδες φοιτητές συλλαμβάνονται για να αφεθούν ελεύθεροι ύστερα από μερικές ημέρες ή εβδομάδες ή καλούνται στην αστυνομία «δι υπόθεσίν των» (Γραφείο Πνευματικής Κινήσεως αποκαλείται το «Σπουδαστικό» της Υποδιεύθυνσης της Γενικής Ασφαλείας Αθηνών), ενώ άλλων διακόπτεται η αναβολή κατάταξης στο στράτευμα «λόγω μη επιδεικνυομένης εθνικής διαγωγής».

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» γράφει: «Η αναζωπύρωση του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα φαίνεται ότι αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση από ό,τι η αντίδραση των πρώην πολιτικών».

Δέκα ημέρες πριν από τις αρχαιρεσίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βύρων Σταματόπουλος αποκαλεί τους αντιχουντικούς φοιτητές «τρομοκράτες».

Στις 15 Νοεμβρίου του 1972 οι σπουδαστές υπομηχανικοί της Αθήνας κηρύσσουν αποχή διαρκείας και σύντομα ακολουθούν το παράδειγμά τους οι συνάδελφοί τους της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση αντιδρά με απειλές ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της σχολής ή και θα την καταργήσει.

Στις 18 Νοεμβρίου του 1972 , 67 διανοούμενοι και καλλιτέχνες (ανάμεσα τους ο Γ. Ιμβριώτης, ο Ιάκ. Καμπανέλης, η Αλ. Λαδικού) δηλώνουν τη συμπαράστασή τους «στην προσπάθεια των σπουδαστών για αντιπροσωπευτική αυτοδιοίκηση».

Στις 20 Νοεμβρίου γίνονται οι εκλογές σε όλες τις ανώτατες σχολές της χώρας, οι πρώτες έπειτα από πέντε χρόνια.

Στη Νομική Σχολή Αθηνών και στις περισσότερες σχολές του ΕΜΠ σημειώνονται επεισόδια, συλλήψεις και αποχή υποψηφίων και φοιτητών, καθώς δεν γίνεται δεκτό το αίτημα να εκλεγούν οι εφορευτικές επιτροπές. Αποχή σημειώνεται και στην Ιατρική, Φιλοσοφική, Πάντειο, Ανωτάτη Εμπορική και σε τμήματα της Φυσικομαθηματικής.

Μόνο σε δύο συλλόγους του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, στους οποίους τηρούνται κάποιες στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες, εκλέγονται φοιτητές αντίθετοι προς τα διορισμένα συμβούλια (όλοι οι υποψήφιοι στους Χημικούς Μηχανικούς και οι έξι από τους επτά στους Τοπογράφους).

Σε όλες τις άλλες σχολές γίνεται εκτεταμένη νοθεία. Στις εκλογές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η τύχη της κάλπης (που έχει κλειδωθεί με δύο λουκέτα αντί να σφραγιστεί με κερί) αγνοείται επί 15 λεπτά ενώ αργότερα, όπως θα καταγγείλουν επωνύμως 39 φοιτητές, θα βρεθούν σταυρωμένα ψηφοδέλτια στις τουαλέτες και μέσα στα σιφόνια του νερού!

Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις είναι έξω από το Πολυτεχνείο την ημέρα των φοιτητικών εκλογών.

Σαράντα έξι υποψήφιοι από διάφορες σχολές της Αθήνας με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών και διακηρύττουν ότι εμμένουν στον κοινό τους στόχο, την κατάκτηση ελεύθερων εκλογών.

Ο διάκονος Τιμ. Λαγουδάκης, φοιτητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, καταγγέλλει δημόσια ότι στις εκλογές έλαβε επισήμως μόνο 28 ψήφους, αν και τον ψήφισαν 45 συμφοιτητές του, των οποίων επισυνάπτει τις υπογραφές.

Μετά το εκλογικό φιάσκο, οι σπουδαστές του Πολυτεχνείου συγκαλούν έκτακτες συνελεύσεις, όπου αποφασίζουν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν την κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου, την κατάργηση του 93/69, τη συμμετοχή των φοιτητών στη σύνταξη του Καταστατικού Χάρτη των ΑΕΙ, την απαγόρευση ίδρυσης ξενόγλωσσων πανεπιστημίων και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών σε όλες τις σχολές.

Την ίδια περίοδο αυτή οι Τοπικοί Σύλλογοι , η Εταιρεία Μελέτης Ευρωπαϊκών Προβλημάτων (ΕΜΕΠ) και η ΕΚΙΝ (Ελληνοευρωπαϊκή Κίνησις Νέων), αναπτύσσουν αξιόλογη πολιτιστική και μορφωτική δράση και συσπειρώνουν μεγάλο αριθμό νέων και σπουδαστών.

Στις αρχές του 1973, τα ελληνικά Πανεπιστήμια μοιάζουν με καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί.

Στις 26 Γενάρη, η χούντα δίνει στη δημοσιότητα τον Καταστατικό Χάρτη για την Ανώτατη Παιδεία, με τον οποίο, εκτός των άλλων, επιχειρεί ολοκληρωτικά την κατάργηση του φοιτητικού συνδικαλισμού. Ακολουθεί θύελλα διαμαρτυριών. Αρχίζουν οι παράνομες στην ουσία συγκεντρώσεις – συνελεύσεις στα σκαλιά της Νομικής αλλά και στη ΦΜΣ

Στις 5 Φεβρουαρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν γενική αποχή από τα μαθήματα. ενώ σε αποχή κατεβαίνουν και οι σπουδαστές των Σχολών Υπομηχανικών, αλλά και οι σπουδαστές της Σιβιτανιδείου.

Σε αποχή κατεβαίνουν και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Οξυμένη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.

Η χούντα απαντά με συλλήψεις και βία και στις 13 Φεβρουαρίου με τη δημοσίευση του νομοθετικού διατάγματος 1347/73, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματά τους. Την ίδια ημέρα και την επομένη γίνεται συγκέντρωση και διαδήλωση μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στις 14 Φλεβάρη, η αστυνομία παραβιάζει το άσυλο, εισβάλλει στο Πολυτεχνείο διαλύει με ιδιαίτερη βιαιότητα φοιτητική συγκέντρωση και συλλαμβάνει 11 φοιτητές και τους παραπέμπει σε δίκη. Σχεδόν αμέσως και παρά τις αντιδράσεις, 88 φοιτητές έλαβαν φύλλο πορείας για να παρουσιαστούν στο στρατό.

Έτσι φτάσαμε στις 21 Φλεβάρη του 1973 .Στο κτίριο της Νομικής πραγματοποιούνται φοιτητικές συνελεύσεις, με κύριο αίτημα την κατάργηση του μέτρου της στράτευσης. Ζητούσαμε την ανάκληση του διατάγματος για την στράτευση των φοιτητών ,αποφασίσαμε αποχή από τα μαθήματα και ζητούσαμε την επιστροφή των συναδέλφων μας που έχουν ήδη στρατευθεί.

Μέχρι το μεσημέρι της 21ης Φλεβάρη είχαμε συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές από όλες τις σχολές του Πανεπιστήμιου .Κλείσαμε τις πόρτες .Κατά τις 2 το μεσημέρι, από την ταράτσα του κτιρίου, δώσαμε όρκο, τον οποίο επανέλαβαν και όσοι βρίσκονταν στις σκάλες και τους κάτω ορόφους.

«Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στ' όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β) του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων. Ορκιζόμαστε συμπαράσταση σε όλο τον φοιτητικό κόσμο της Ελλάδας, ο οποίος βασανίζεται. Η βία και η τρομοκρατία δε θα περάσουν. Ζήτω ο φοιτητικός κόσμος της Ελλάδας».

Φωνάζαμε από την ταράτσα της Νομικής συνθήματα, και καλούσαμε τον λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Τραγουδούσαμε το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Γράψαμε και πετάξαμε στα πεζοδρόμια αυτοσχέδια τρικ και χειρόγραφες προκηρύξεις. Τα συνθήματα που κυριαρχούν ήταν : «Λευτεριά στα αδέλφια μας», «Δημοκρατία», «Δεν περνά ο φασισμός», «Κάτω η χούντα», «Ελλάς Ελλήνων Φυλακισμένων». «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρ’ τη Δέσποινα και μπρος!», «Κάτω η επιστράτευση».

Πολιτικοί, πνευματικοί άνθρωποι, ακόμη και στρατηγοί εν αποστρατεία αλλά και κληρικοί με προεξάρχοντα τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας τον Αναστάσιο υπερασπίζονται τους φοιτητές. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ήταν μάλιστα ο μοναδικός ο οποίος κινητοποίησε αρκετούς διάκους και νέους παπάδες. Ο Αναστάσιος έσπασε τον αστυνομικό κλοιό γύρω από τη Νομική και μας έφεραν το βράδυ εκατοντάδες τσάντες με τρόφιμα. Οι πρυτανικές αρχές δεν αντέδρασαν άμεσα αλλά προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με επικεφαλής τον πρύτανη Κωνσταντίνο Τούντα.

Στην Ακαδημίας, συγκεντρωμένοι φοιτητές και πολίτες άναψαν κεριά και έμειναν εκεί μέχρι το επόμενο πρωί.

Το επόμενο πρωί, οι κλεισμένοι στο κτίριο της Νομικής, βρεθήκαμε στην ταράτσα, φωνάζοντας συνθήματα προς το συγκεντρωμένο κόσμο.

Στη 1:30 το μεσημέρι της 22ας Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι της Επιτροπής κατάληψης συναντήθηκαν με τον πρύτανη. Κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε δεκαήμερη ανακωχή και αποχώρηση μας από τη Νομική με αντάλλαγμα την ασφαλή έξοδο, για να του δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τις Αρχές, για την ανάκληση του διατάγματος για τη στράτευση.

Αποχωρήσαμε από το κτίριο συντεταγμένα, έχοντας σημειώσει μια ουσιαστική νίκη. Βέβαια βγαίνοντας έξω οι χαφιέδες μας έδειχναν στην αστυνομία .Οι αστυνομικοί μας επιτέθηκαν και μας χτυπούσαν .Αρχίσαμε να τρέχουμε για να αποφύγουμε το ξύλο.

Στη συνέχεια μαζί με τις χιλιάδες κόσμου που είχαν συγκεντρωθεί, συγκροτήθηκε μία πρωτοφανής σε μαζικότητα διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με συνέπεια να τραυματιστούν δεκάδες φοιτητές και πολίτες .

Η λαϊκή κινητοποίηση μας εμψύχωσε και προχωρήσαμε στις 20 Μαρτίου του 1973 και σε δεύτερη κατάληψη της Νομικής. Αυτή τη φορά, οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν αμέσως την επέμβαση της αστυνομίας και η κατάληψη τελείωσε με δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις φοιτητών και διαδηλωτών. Όμως, ο δρόμος για τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 είχε ανοίξει.

Η κατάληψη της Νομικής αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το φοιτητικό κίνημα την περίοδο της χούντας. Η πολιτικοποίησή της και η ανοιχτή συμπαράσταση του αθηναϊκού λαού μαζικοποίησε τον αγώνα των φοιτητών ο οποίος απηχούσε όλο και πιο έντονα τις αντιδικτατορικές διαθέσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Η κατάληψη της Νομικής στις 21 Φεβρουαρίου ήταν το προοίμιο για αυτό που θα ακολουθούσε εννέα μήνες μετά: Δηλαδή η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Σήμερα 46 χρόνια μετά ο Ελληνικός λαός και φοιτητική νεολαία είναι αντιμέτωποι με σύγχρονα μεγάλα προβλήματα .

Σε λίγο θα συμπληρωθούν 9 χρόνια από την 23η Απρίλη του 2010 όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την «είσοδο» της Ελλάδας στο 1ο μνημόνιο .

Μετά την αποτυχία του πρώτου μνημονίου , ακολούθησαν δύο ακόμη μνημόνια, το ένα πιο επώδυνο από τ’ άλλο.

Οι μνημονιακές πολιτικές δεν αντιμετώπισαν τις οικονομικές πληγές της χώρας, αλλά, αντιθέτως, εκτόξευσαν το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων ,μείωσαν δραστικά το ΑΕΠ, γιγάντωσαν την ανεργία, διαμόρφωσαν τη μεγαλύτερη μεταπολεμική εσωτερική υποτίμηση, με χτύπημα στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, με πλήγματα σε ελευθερίες και δικαιώματα, με σάρωμα κατακτήσεων δεκαετιών, προκαλώντας κανονικό ιστορικό πισωγύρισμα της ελληνικής κοινωνίας. Η νεολαία πληρώνει το βαρύτερο τίμημα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα την τελευταία ενιαετία.

Υποδεικνύουν ως «λύση» στη νεολαία την οικονομική μετανάστευση, είτε τα προγράμματα μερικής απασχόλησης και ευέλικτης εργασίας είτε να στηθεί στις ουρές των ανέργων. Το τοπίο είναι εφιαλτικό για τους νέους που αναζητούν εργασία. Εσείς οι νέοι καλείσθε να δουλέψετε και να ζήσετε με πολύ πιο άθλιους όρους και πολύ λιγότερα δικαιώματα από ότι οι νέοι της μεταπολίτευσης 1974-2010 .

Η εξέγερση της Νομικής και του Πολυτεχνείου μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Τότε το φοιτητικό κίνημα, έγινε ο πυροδότης που ώθησε τις εργατικές και λαϊκές μάζες σε μια πρωτόγνωρη εξέγερση ενάντια στη χούντα. Τότε το φοιτητικό κίνημα είχε απέναντί του μια αμερικανοκίνητη στρατιωτική χούντα.

Σήμερα μπορεί να μην έχουμε τανκς στους δρόμους αλλά η Δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία η ανεξαρτησία η κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση είναι ζητούμενα. Οι υπερεθνικοί θεσμοί και οι Τραπεζίτες ακυρώνουν τη λαϊκή βούληση με τη συνέργεια των κυβερνήσεων που λειτουργούν ως υποτακτικοί και μαριονέτες όπως έγινε με το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015.

Συνολικά ο νεοφιλελευθερισμός σαρώνει κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα έχουν γυρίσει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Στο χώρο της εκπαίδευσης γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε και ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες το νέο σύστημα διορισμών. Το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι μια νεοφιλελεύθερη ρύθμιση που ήθελε να κάνει το σύστημα εδώ και χρόνια. Ήθελε να σπάσει την αντιστοίχιση: πτυχίο = επαγγελματικό δικαίωμα και να το μετατρέψει σε ατομική υπόθεση, σε χτίσιμο βιογραφικού, σε portfolio πτυχίων, “προσόντων”, χαρτιών. Το πτυχίο παύει να αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για να βρει κάποιος δουλειά αλλά και η προϋπηρεσία και η εργασιακή εμπειρία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μία θέση. Άρα με απλά λόγια, πρέπει να μπαίνει ο καθένας και σε ένα ατέρμονο κυνήγι προσόντων που ανά πάσα ώρα και στιγμή θα αλλάζουν.

Επειδή όμως οι μεγάλες προοδευτικές εξελίξεις στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας υπήρξαν μόνο όταν η νεολαία βγήκε ορμητικά στο προσκήνιο και αγωνίστηκε δυναμικά και συλλογικά (3 Σεπτέμβρη του 1843, ΕΠΟΝ στην Κατοχή, Αγώνες για τη Δημοκρατία το 1960-64 ,114, Αντιδικτατορικός αγώνας, Αγώνες για τον εκδημοκρατισμό μετά την πτώση της Χούντας , αγώνες ενάντια στις αντιδραστικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις το 2006 κλπ )επιτρέψτε μου να πω ότι, για να ξημερώσουν σήμερα καλλίτερες ημέρες για το τόπο μας και να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, για να έχουμε δημόσια-δωρεάν παιδεία -υγεία-ασφάλιση, αξιοπρεπή και σταθερή εργασία ,για να επανέλθουν όλα τα των δικαιώματα και οι ελευθερίες που μας κατάργησαν, πρέπει όλοι αλλά κυρίως εσείς η νεολαία να αγωνιστείτε για τα όχι μόνο για δικαιώματα σας και για τα καθημερινά σας προβλήματα αλλά και για μια κοινωνία όπου οι δημιουργοί του πλούτου να είναι αυτοί που πρώτα απ όλα θα τον απολαμβάνουν , για μια κοινωνία όπου όποια και να είναι η ερώτηση η απάντηση να είναι ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ , για μια κοινωνία δημοκρατίας και ελευθερίας .Να αγωνιστείτε για να είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη η πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά .

Πιστεύω βαθύτατα ότι σήμερα υπάρχει ένα στοίχημα ιστορικών διαστάσεων .Αυτό είναι το να μην αποδεχτούμε όλοι αλλά κυρίως η νεολαία την περίφημη ΤΙΝΑ, δηλαδή ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική στο νεοφιλελευθερισμό ,στα μνημόνια και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. ΄Η Για να το πω πάλι με τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου από το ποίημα του «Στα παιδιά των προλεταρίων» που βρίσκεται και στο βιβλίο του καθηγητή σας Γιώργου Ανδρειωμένου: «Παιδιά μας τον καυμό μας κάντε παιάνα ,χτυπείστε την χαρμοσύνη καμπάνα... Κάτω από της καταστροφής τη στάχτη σας δίνεται των μαύρων αιώνων το άχτι :Εκδίκησης και Λευτεριάς σπαθί .Μπρος σας γονατιστός προσμένει ο χρόνος να ετοιμαστεί απ΄ τα χέρια σας ο θρόνος που η ζωή δικαιομένη θα σταθεί»

Σας ευχαριστώ πολύ»

 

Μετάφραση