Βιογραφικό


                                                     
                                                          ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΘΑΝΑΣΗ  ΠΕΤΡΑΚΟΥ
 

Γεννήθηκε στην Κορώνη Μεσσηνίας από γονείς αγρότες στις 18/11/1954. Σπούδασε Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα , στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στο φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης. Ανέπτυξε έντονη πολιτική, κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική δραστηριότητα μέσα από τις γραμμές του Συλλόγου Μεσσηνίων Φοιτητών του οποίου υπήρξε μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρός του.

Από το 1982 έως τα τέλη του 2021 ζούσε στη Μεσσηνία και έχει συνεχή πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα για τα προβλήματα του νομού.
Εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικός σε φροντιστήρια μέχρι το 1993. Το 1993 διορίστηκε ως καθηγητής Μαθηματικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπηρέτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κρεστένων Ηλείας, στο Γυμνάσιο Κορώνης, στο Λύκειο Δωρίου και στο Λύκειο Ανδρούσας Μεσσηνίας. Είναι παντρεμένος με την Γεωπόνο Καραγεώργη Γεωργία και έχει δύο (2) παιδιά τον Κώστα πολιτικό μηχανικό διδάκτορα του ΕΜΠ και την Διονυσία δικηγόρο Αθηνών με μεταπτυχιακά στο Εργατικό Δίκαιο και στη σχέση του Δικαίου με την τεχνητή νοημοσύνη .

Ήταν υποψήφιος νομάρχης με το συνδυασμό «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» στις εκλογές του 1994, 1998, 2002 και 2006. Όλο αυτό το διάστημα ως εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία», ανέπτυξε πλούσια δράση για τα προβλήματα της Μεσσηνίας. Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις Περιφερειακές εκλογές του 2010 με το συνδυασμό «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου . Παραιτήθηκε από Περιφερειακός Σύμβουλος το Σεπτέμβρη του 2012 λίγους μήνες μετά την εκλογή του ως βουλευτής .

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον Συνασπισμό της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές του1993 και 2000 και στη συνέχεια μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2004 ,2007,2009.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2012 και ξανά τον Ιούνιο του 2012.

Κατά την θητεία του από το 2012 έως τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υπεύθυνος του Τομέα της Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και συμμετείχε επίσης στους τομείς Αγροτικής Πολιτικής και Υποδομών. Επιπλέον ήταν μέλος της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.

Επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 . Ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Ιούλιο του 2015 και μέλος της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών. Παραιτήθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου το οποίο καταψήφισε και αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια προχώρησε μαζί με τους άλλους 31 βουλευτές που καταψήφισαν το 3ο μνημόνιο στην ίδρυση της Λαϊκής Ενότητας ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Λαϊκή Νεότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 20015 και εκλέχτηκε μέλος της Πολιτικής της Γραμματείας.

Το 2019 ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” ,εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου .Τα 4 αυτά χρόνια τίμησε την πολιτών μαζί με τον Δημοσθένη Δρούγκα ως εκπρόσωποι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” και ανέπτυξαν πολύ μεγάλη δράση για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών .

Από τα τέλη του 2021 ζει στην Αθήνα και σήμερα είναι υποψήφιος βουλευτής με τη συνεργασία "ΜέΡΑ 25-Συμμαχία για τη Ρήξη " στην Εκλογική Περιφέρεια Β1 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών. Ο οποίος περιλαμβάνει τους Δήμους: Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου , Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων,, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού ,Κηφισιάς, Παπάγου-Χολαργού και Πεντέλης.


Μετάφραση