21.1.18

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ  ΘΑΝΑΣΗ  ΠΕΤΡΑΚΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ   ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Φίλες και φίλοι
Θα ήθελα να χαιρετίσω   εκ  μέρους  της  Πολιτικής  Γραμματείας   της  Λαϊκής  Ενότητας την σημαντική  αυτή εσπερίδα  που  διοργανώνετε , για τη διάσωση της Φέτας.
Μετά την απαράδεκτα ενδοτική και καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα στάση της κυβέρνησης Τσίπρα στις οικονομικές εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε με τον Καναδά (συμφωνία CETA )  όπως και με τα 15 κράτη της Νοτίου Αφρικής (συμφωνία SADC), στις οποίες η κυβέρνηση αποδέχτηκε την σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από την δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) οι κτηνοτρόφοι , οι  τυποποιητέ ς,  η  Αυτοδιοίκηση  και  όλοι  οι  Έλληνες  καταναλωτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα.

  Η καταστροφή  θα είναι  μεγάλη  διότι σήμερα για την παραγωγή των 100.000 τόνων φέτας, εργάζονται άμεσα και έμμεσα 300.000 άτομα, σε 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κατά βάση οικογενειακής μορφής. Σήμερα η χώρα εξάγει φέτα αξίας 250 εκατ. ευρώ σε 35 χώρες και στις 5 ηπείρους ενώ η  αξία των εξαγωγών   έχει αυξηθεί κατά 73% την τελευταία δεκαετία και αποτελεί το 86% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τυροκομικών προϊόντων.
Γνωρίζετε  ότι  η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου από  το 2013 είχε δώσει το «πράσινο φως» να προχωρήσει η συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά και δεν είχε θέσει βέτο ούτε για την προστασία των σημαντικών ελληνικών προϊόντων όπως είναι η φέτα, οι ελιές Καλαμάτας και το έξτρα παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο. Όμως η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε κάθε δικαίωμα να μην δεχθεί τη συμφωνία και να θέσει βέτο ή τουλάχιστον να θέσει βέτο για να προστατευθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα με πρώτα τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας. Διότι ο κανονισμός της Ε.Ε. ορίζει ότι σε κάθε φάση της διαδικασίας μπορεί να τεθεί βέτο, ανεξάρτητα αν προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεχθεί τη συμφωνία.
Η κυβέρνηση όμως δεν έθεσε βέτο και απεδέχθη τη συμφωνία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου στις 22 και 23 Σεπτέμβρη 2016. Μάλιστα, σε επίσημο έγγραφο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την 1η Νοεμβρίου 2016 αναφέρει και τους λόγους για τους οποίους υπερψήφισε τη συμφωνία. Συνεπώς αν ήθελε η σημερινή κυβέρνηση μπορούσε η συμφωνία να μην είχε έρθει ποτέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή τουλάχιστον αν είχε θέσει βέτο να είχε κερδίσει την προστασία της φέτας και των ελιών Καλαμάτας.
Με τη συμφωνία αυτή δεν προστατεύονται τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και κυρίως η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας.
 Όπως έχει  τονίσει ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής:
«Σ’ αυτή τη Συμφωνία, ενώ προστατεύονται προϊόντα των βορείων χωρών, δεν προστατεύεται η Φέτα, στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία της οποίας απασχολούνται χιλιάδες κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι.
Η Συμφωνία αυτή έχει τη σφραγίδα των βορείων χωρών και των πολυεθνικών.
Η μη προστασία της Φέτας ήταν το αντίδοτο στην απαίτηση του Καναδά να εξάγει στην ΕΕ μεγάλες ποσότητες βοοειδών. Από την άλλη, οι βόρειες χώρες της ΕΕ πιέζονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μπουν στις δημόσιες προμήθειες του Καναδά. Σε αυτή την «τράμπα» το θύμα ήταν τα αγροτικά προϊόντα του νότου.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτή η μη προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων έχει μπει και στις άλλες διμερείς συμφωνίες της ΕΕ.
Η χρήση της ονομασίας Φέτα που είναι κατοχυρωμένη στην ΕΕ ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, δε θα είναι κατοχυρωμένη στις διεθνείς αγορές, στον παγκόσμιο ανταγωνισμό λευκού τυριού
 Επιπλέον  δημιουργείται προηγούμενο για ανάλογες αξιώσεις από άλλους διεκδικητές, όπως οι ΗΠΑ, στην εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. (TTIP) ».
Βέβαια η CETA δεν είναι μόνο κρίσιμη για τα αγροτικά προϊόντα.  Η συμφωνία αυτή θέτει και ουσιώδη ζητήματα δημοκρατίας, γιατί ο χαρακτήρας αυτών των συμφωνιών καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και στα ζητήματα του περιβάλλοντος και των εργασιακών σχέσεων.
Οι σχέσεις μεταξύ των πολυεθνικών επιχειρήσεων του Καναδά με κράτη της ΕΕ, όταν υπάρχουν διενέξεις, δε θα κρίνονται από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά από διορισμένα και πληρωμένα από αυτούς δικαστικά σχήματα.
Φίλες   και  φίλοι
  Η κυβέρνηση απέδειξε για μια ακόμη  φορά  ότι είναι μια κυβέρνηση «πρόθυμων» μια κυβέρνηση που λέει «ναι σε όλα» στην Κομισιόν.   Ούτε   θέλει ούτε μπορεί  να  προστατεύσει τα συμφέροντα των αγροτών ,των κτηνοτρόφων, των τυποποιητών  των καταναλωτών   και της εθνικής  οικονομίας. 
Επειδή  η  κυβέρνηση  επέλεξε να μην  προστατεύσει  τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας και των παραγωγών και τυποποιητών της «φέτας»
Η«Λαϊκή Ενότητα» καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους,   τους τυποποιητές αλλά και όλο τον ελληνικό λαό σε συστράτευση και κινητοποίηση για να μην   χαθεί αυτό το εθνικό προϊόν που αποτελεί την προμετωπίδα της μεσογειακής διατροφής . Είναι χρέος όλων μας  να αντιδράσουμε ώστε να επαλειφθεί από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση  .
Τέλος, καλούμε όλους τους Έλληνες βουλευτές να καταψηφίσουν στη Βουλή  τις συμφωνίες  με τον Καναδά και την Ν. Αφρική   .
Αυτή  είναι η  μοναδική  δυνατότητα μετά την ενδοτική στάση της κυβέρνησης ώστε  , να σωθούν   και  η «φέτα» αλλά και οι « ελιές Καλαμάτας» , να προστατευτούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της εθνικής οικονομίας και  να αποτραπεί  η  καταστροφή . 

Για το τι θα κάνει ο  καθένας  θα κριθεί από τον ελληνικό λαό.

Μετάφραση