16.4.14

Καθίσταται αναγκαία η ουσιαστική χρηματοδοτικά και χρηματοοικονομικά βιώσιμη ρύθμιση των δανείων που έχουν λάβει επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν από πυρκαγιές το 2007.

ΕΡΩΤΗΣΗ
16.04.2014
Προς τον κ.Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Καθίσταται αναγκαία η ουσιαστική χρηματοδοτικά και χρηματοοικονομικά βιώσιμη ρύθμιση των δανείων που έχουν λάβει επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν από πυρκαγιές το 2007.

Με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11010/27-5-2013 ερώτηση εννέα (9) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλυθεί και τεθεί με σαφήνεια το ζήτημα της αναγκαίας ρύθμισης των δανείων των επιχειρήσεων των Νομών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2007 και την ανάγκη επαναφοράς του άρθρου 58 ν. 4075/2012.
          Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών (υπ’ αριθμ. Πρωτ. ΓΚΕ 1116595 ΕΞ 2013/4258/22-07-2013) μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Κατόπιν των ανωτέρω, τυχόν περαιτέρω ρύθμιση των ως άνω δανείων πρέπει να εξετασθεί εντός του πλαισίου των περιορισμών που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης της χώρας, καθώς, σύμφωνα με αυτό, το όριο παροχής νέων εγγυήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις παλαιότερων δανείων, για το έτος 2013 είναι μηδενικό. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι στις διατάξεις […] του νόμου 4151/2013 […] δεν περιλαμβάνονται ρυθμίσεις αφορώσες ειδικά στα δάνεια που χορηγήθηκαν με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 20 του εν λόγω Νόμου, […], προβλέπεται ρητά η αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών να παρέχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με την έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
          Από την Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών συνάγεται το συμπέρασμα ότι μετά την υπαγωγή της χώρας υπό καθεστώς Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με την κύρωση των μνημονίων και των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν εξετάζεται κανένα οικονομικό πρόβλημα της κοινωνίας (με εξαίρεση βέβαια τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των τραπεζών)  βάσει των ιδιαίτερων καταστάσεων και συνθηκών που το διαπερνούν.
Δυστυχώς έπρεπε να έρθει η τωρινή κρίσιμη προεκλογική περίοδος για να ενσωματωθεί μία ρύθμιση που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο – νέο μνημόνιο.
Το πολυνομοσχέδιο-νέο μνημόνιο του Υπουργείου Οικονομικών που υπερψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή περιελάμβανε συγκεκριμένη διάταξη σύμφωνα με την οποία παραμένει η εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου για τα πυρόπληκτα δάνεια που είχαν λάβει οι δικαιούχοι, χωρίς να είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αξιολόγησης.
          Επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο τμήμα (Κίνησης Κεφαλαίων Εγγυήσεων Δανείων & Αξιών) του Υπουργείου Οικονομικών ζητώντας πληροφορίες αν έχει εκδοθεί η σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο. Μας ενημέρωσαν πως θα υπογραφεί ρύθμιση το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και η διευθέτηση όλων των δόσεων δανείων του 2013 και 2014, δηλαδή και των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, καθώς και αυτών που έχουν καταγγελθεί.
Υπενθυμίζεται ότι τα επιμελητήρια των πληττόμενων νομών έχουν δημοσίως παρουσιάσει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που με βάση και τη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας, τις μεταβολές στα ύψη των επιτοκίων και το μέγεθος της καταστροφής στους νομούς που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις δύναται να συντελέσουν στην βιωσιμότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Ενδεικτικά να μειωθεί το κεφάλαιο του δανείου στη λογική των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης επιμήκυνση των δανείων με συνολική περίοδο αποπληρωμής τα 15 χρόνια και τον ορισμό περιόδου χάριτος για άλλα δύο χρόνια ώστε η πρώτη δόση να μεταφερθεί για 30/6/2015. Οι μη καταβληθείσες δόσεις να καταβληθούν στο τέλος μαζί με τις τελευταίες δόσεις, αναλογικά ώστε μαζί με κάθε δόση να καταβάλλεται άλλη μία από τις οφειλόμενες.  Ακόμη μείωση του επιτοκίου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όσον αφορά το euribor. Θεωρείται προαπαιτούμενο η ρύθμιση να αφορά και τα εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια καθώς και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.
Επειδή,οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν την ύπαρξη του ενεργητικού τους στα βάρη που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός και τα οποία πληρώνει καθημερινά.
Επειδή, προωθείται νέα ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της οικονομικοπολιτικής διαπλοκής.
Επειδή, οι ελληνικές επιχειρήσεις πέραν της τεράστιας υποχώρησης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι των φερόμενων ως εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας.
Επειδή, η κρίση δυστυχώς στην αγορά θα συνεχιστεί και υπάρχει ορατό πρόβλημα βιωσιμότητας όλων των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους νομούς (Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας και Ευβοίας).
Επειδή, το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης της χώρας όπως αναφέρεται στην Απάντηση σας αφορά αποκλειστικά την στήριξη των τραπεζιτών, της διαπλοκής και του παρασιτισμού και οδηγεί στον χρηματοδοτικό και οικονομικό στραγγαλισμό τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες στη χώρα μας.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

·         Θα προβείτε στην κατάργηση του άρθρου 20 του νόμου 4151/2013 που αφορά στα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο πυρόπληκτα δάνεια αντικαθιστώντας το με το άρθρο 58 του ν. 4075/2012;
·         Προτίθεστε βάσει και της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης να προχωρήσετε σε ρύθμιση και των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο αλλά και αυτών που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη καθώς και αυτών που έχουν καταγγελθεί ώστε να καταστούν πραγματικά εξυπηρετούμενα με όρους που προτείνουν τα αντίστοιχα επιμελητήρια και θα επιτρέπουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και επομένως την στήριξη των θέσεων εργασίας που καταγράφονται σε αυτές;
·         Συγκεκριμένα προτίθεστε να προχωρήσετε σε ρύθμιση ώστε να μειωθεί το κεφάλαιο του δανείου, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με συνολική περίοδο αποπληρωμής τα 15 χρόνια και τον ορισμό περιόδου χάριτος για άλλα δύο χρόνια ώστε η πρώτη δόση να μεταφερθεί για 30/6/2015; Επίσης οι μη καταβληθείσες δόσεις θα προβλέπεται να καταβληθούν στο τέλος μαζί με τις τελευταίες δόσεις, αναλογικά ώστε μαζί με κάθε δόση να καταβάλλεται άλλη μία από τις οφειλόμενες; Θα υπάρξει μείωση του επιτοκίου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όσον αφορά το euribor;
·         Θεωρείτε σκόπιμο να μη μπορεί η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής να ιεραρχήσει και να καλύψει τακτικές ή έκτακτες κοινωνικές ανάγκες που προέρχονται είτε από οικονομικές πολιτικές πόσο μάλλον από τεράστιες φυσικές καταστροφές;

·         Θεωρείτε προνομιακή μεταχείριση (όπως αναφέρεται στην προαναφερόμενη απάντηση σας) των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές και χορήγηση οικονομικού πλεονεκτήματος μέσω κρατικών πόρων την προώθηση ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτών;

·         Προτίθεστε να θέσετε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των ευρωενωσιακών δεσμεύσεων που επικαλείστε την ανάγκη χρηματοδοτικής-δανειακής στήριξης των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους νομούς της χώρας;  


Οι ερωτώντες βουλευτές

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη
Πετράκος Αθανάσιος
Μαρία Κανελλοπούλου
Κώστας ΖαχαριάςΜετάφραση