20.2.16

Το «τυρί» και η «φάκα» για τους αγρότες ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το «τυρί» και η «φάκα» για τους αγρότες

ΑΡΘΡΟ  ΤΩΝ  ΘΑΝΑΣΗ  ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ  ΜΑΡΙΑΣ  ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι μικρομεσαίοι  αγρότες  αγωνίζονται σκληρά   εδώ  και   εβδομάδες τώρα για  την  επιβίωση  τους ενάντια  στις  μνημονιακές  πολιτικές που  τους  ξεκληρίζουν.  
Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την  γενικευμένη κοινωνική  κατακραυγή   επιχειρεί  να διασπάσει το αγροτικό κίνημα
  Το δόλωμα, αλλά και το φύλλο συκής, είναι ο δήθεν «διάλογος». Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών αλλά και διάφοροι αγροτοπατέρες χρησιμοποιούν ως άλλοθι για την αποδοχή της πρότασης για «διάλογο» τις διάφορες φήμες-υποσχέσεις για δήθεν βελτιώσεις των καταστροφικών μνημονιακών επιταγών
Ας δούμε τις πιο βασικές από τις φημολογούμενες προτάσεις
  Βασικός κορμός της κυβερνητικής πρότασης είναι ο εξής:  

Α) Η αναβάθμιση του μητρώου αγροτών και αυστηροποίηση των προϋποθέσεων του επαγγελματία αγρότη,  ώστε να έχουν τάχα καλύτερη μεταχείριση στην φορολογία και στις ενισχύσεις οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες  Μια άκρως διασπαστική πρόταση που κλείνει το μάτι στους μεγαλοαγρότες για μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα των επιδοτήσεων και ταυτόχρονα «χαϊδεύει αυτιά» και δημιουργεί προσδοκίες σε αρκετούς νέους αγρότες και σε μερικούς  αφελείς  μικρομεσαίους ότι θα γίνουν «αγρότες επιχειρηματίες» αν το επάγγελμα του αγρότη κατοχυρωθεί και μετατραπεί σε κλειστό επάγγελμα και γλυτώσουν από τους αγρότες  «Κολωνακίου».
  Δεν  αναρωτιούνται βέβαια πως είναι δυνατόν από τη μια  οι «θεσμοί» να επιβάλλουν το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων πώς είναι δυνατόν να …κατοχυρωθεί το δικό τους ως κλειστό επάγγελμα. Στην  πραγματικότητα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Οι «αγρότες του Κολωνακίου», βιομήχανοι, επιχειρήσεις της εκκλησίας - γιατί μην ξεχνάμε ότι οι μονές ανά την Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων - κάθε λογής επενδυτικός όμιλος θα παίρνει πλέον «κομμάτι από την πίτα» των αγροτικών κονδυλίων, όχι από το «παράθυρο», αλλά από την «πόρτα». Ας δούμε τον τρόπο
   Μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων υπάρχει και εγγράφονται οι επαγγελματίες αγρότες, καθώς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι αποδεδειγμένα κάτοχοι, με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο, αγροτικής εκμετάλλευσης στην Επικράτεια. Και επαγγελματίας αγρότης(κατά κύριο επάγγελμα) είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που πληροί αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1.    Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
2.    Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
3.    Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και
4.    Είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (Ο.Γ.Α.)

  Με βάση τα παραπάνω σήμερα δύναται να χαρακτηρισθούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες περίπου 270.000 από τους 900.000 παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. . Με την φημολογούμενη πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του εισοδήματος αγροτικής δραστηριότητας από το 35% στο 51%(ίσως και παραπάνω)  «οι τυχεροί» που θα τηρούν τις προϋποθέσεις δεν θα ξεπεράσουν τις 150.000 και είναι μεγαλοαγρότες, ελάχιστοι μεσαίοι και νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.¨ Ολοι οι υπόλοιποι (μικρομεσαίοι) που για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους υποχρεώνονται να εργασθούν είτε ως οικοδόμοι είτε ως γκαρσόνια είτε ως μικροεπαγγελματίες, είτε στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και επιλέγουν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, για να έχουν δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος ανεργίας θα πρέπει να τιμωρηθούν !!! με αυξημένη φορολογία και εξοστρακισμό ακόμα και από τις πενιχρές ενισχύσεις που παίρνουν.
Β) Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα διατηρηθεί ο ΟΓΑ για ένα μεταβατικό στάδιο και τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ, από τις επτά που   υπάρχουν   σήμερα,   με   χαμηλότερες   εισφορές, και δυνατότητες αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης ανά τριετία, αλλά με άμεση σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παρεχόμενες συντάξεις
  Εκείνο που αποκρύπτει η κυβέρνηση είναι πως η κατάργηση της στήριξης τν συντάξεων του ΟΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσες δήθεν βελτιώσεις προτείνει,  οι συντάξεις θα μειωθούν τραγικά και αναπότρεπτα. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την πρόβλεψη  πως  προϋπόθεση για τη λήψη των ενισχύσεων είναι η  υποχρέωση ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών. Η πρόβλεψη αυτή θα έχει τραγικά αποτελέσματα. Σήμερα το 40% των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τον ΟΓΑ και παραμένει ανασφάλιστο. Η αύξηση των εισφορών και της φορολογίας  θα έχει σαν αποτέλεσμα το ποσοστό αυτό να αυξηθεί δραματικά. Πόσοι επομένως  θα καταφέρουν να αποκτήσουν το «εισιτήριο» της ασφαλιστικής ενημερότητας για να πάρουν ενισχύσεις, ή να έχουν πρόσβαση σε διάφορα  προγράμματα, ή ακόμα χειρότερα να έχουν την δυνατότητα να πουλήσουν την παραγωγή τους στις λαίκές αγορές;
Γ) Η παροχή ρευστότητας στους αγρότες μέσω της  «κάρτας αγρότη» υπόσχεται ότι θα λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που προφανώς υπάρχει, μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ. Στην πραγματικότητα η «κάρτα αγρότη» αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο ομηρίας των μικρομεσαίων αγροτών στις Τράπεζες. Με τη μέθοδο αυτή οι τράπεζες αποκτούν δικαιώματα επί των ενισχύσεων ενώ χωρίς την ανάληψη του παραμικρού ρίσκου θα κατευθύνουν ένα σημαντικό μέρος των ενισχύσεων προς τα χρεοκοπημένα ταμεία τους μέσω των τόκων. Η  Πειραιώς σήμερα  τους μόνους που διασφαλίζει ως προς τις πληρωμές, είναι τους εμπόρους και τις εταιρίες γεωργικών εφοδίων με τις οποίες έχει συμβληθεί, ενώ στον αγρότη μένουν μόνο τα χρέη και στο βάθος χρόνου …οι κατασχέσεις. Το ίδιο θα συμβεί αν υλοποιηθεί η φημολογούμενη  πρόταση για παροχή ρευστότητας από όλες τις Τράπεζες με εγγύηση τις άμεσες ενισχύσεις.

  Η κυβέρνηση εν ολίγοις προσπαθεί να διασπάσει τους μικρομεσαίους αγρότες ,που δίνουν αγώνα επιβίωσης στα μπλόκα χρησιμοποιώντας σ όπλο της την παραπλάνηση.  Συσκοτίζει  τον πραγματικό στόχο που δεν είναι άλλος από την συνέχιση και  ολοκλήρωση της συγκέντρωσης της γης  σε λίγα χέρια επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Μια διαδικασία η οποία σε άλλες χώρες έχει προχωρήσει με ρυθμούς ταχύτατους.  Μοχλός για την υλοποίηση του στόχου αυτού στην Ελλάδα είναι τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση. Μέσα  από την ασφυξία που θα προκαλέσει στην παραγωγή, την αδυναμία επιβίωσης  της μικρομεσαίας αγροτιάς και την υπερχρέωση θα τους οδηγήσουν υποχρεωτικά στην εγκατάλειψη της γης τους και την μετατροπή τους ή σε εργάτες γής τύπου Μανωλάδας ή, σε μετανάστες ή θα τους ρίξει στην «χωματερή» της ανεργίας.
Αποκρύπτει η κυβέρνηση συνειδητά ότι «ο ξαφνικός θάνατος των αγροτών» έχει πρoταθεί στο Eurogroup της 5ης Μαίου 2014, από τον τότε Υπ .Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (Μελέτη Mc Kinsey) και είναι η βασική κατεύθυνση των νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών ελίτ.. Αυτό το σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας  με ορίζοντα δεκαετίας για τον αγροτικό τομέα προβλέπει να υπάρξουν μόνο τέσσερις εταιρίες που θα μονοπωλούν την καλλιέργεια, παραγωγή και την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα διοχετεύουν σε μια μόνο εταιρία που θα τα εξάγει, εξουδετερώνοντας κάθε παραγωγό αγρότη που θα υποχρεωθεί αντί να πουλάει τα προϊόντα του για ένα κομμάτι ψωμί, να μετατραπεί σε εργάτη γής στα ίδια του τα χωράφια. Όλα  τα προτεινόμενα μέτρα φορολογικά, ασφαλιστικά, κάρτα αγρότη, συμβολαιακή γεωργία κλπ., αυτό το σχέδιο υπηρετούν.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους  αγωνιζομένους αγρότες και  αγρότισσες  να  μην πέσουν  στην  νεοφιλελεύθερης  κατεύθυνσης  παγίδα  που τους στήνουν  η  κυβέρνηση  οι μεγαλοαγρότες και  οι  τραπεζίτες. Οι  μικρομεσαίοι αγωνιζόμενοι αγρότες  μπορούν να  νικήσουν ώστε να ακυρωθούν όλα τα αντιλαϊκά και αντιπαραγωγικά μέτρα  αν  δυναμώσουν  και πολιτικοποιήσουν  ακόμη  περισσότερο  τον  αγώνα  τους  σε αντιμνημονιακή  και  αντινεοφιλελεύθερη  κατεύθυνση   και  αν  ενισχύσουν    τη συμμαχία  τους με όλες  και όλους, (τους  ανέργους  τους  εργαζομένους  τα  μικρομεσαία  στρώματα  τη  νεολαία  και  τους  συνταξιούχους),  που  πλήττονται  από  τις  σκληρές  μνημονιακές  και  νεοφιλελεύθερες πολιτικές  κυβέρνησης  και  δανειστών,  οι  οποίες  στοχεύουν  την  εξόντωση  των  μικρομεσαίων  αγροτών     όλων  των  μικρομεσαίων  στρωμάτων  και στην  περαιτέρω  φτωχοποίηση  όλου  του  λαού.

Ο Θανάσης  Πετράκος  είναι  Υπεύθυνος  Αγροτικής Πολιτικής  του  Π.Σ της Λαϊκής Ενότητας


Η Μαρία Παπαμιχαλοπούλου είναι Γεωπόνος, μέλος της Σ.Ε. του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας

Μετάφραση