10.6.16

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής Θανάσης Πετράκος απέστειλαν σήμερα 10/6/2016 ανοικτή επιστολή «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ» προς τους Βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου με την οποία τους καλούν να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς κύρωση στη Βουλή την καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία της Ε.Ε. με τα 15 κράτη της Νοτίου Αφρικής (SADC) (συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC), και να την καταψηφίσουν όλοι οι Βουλευτές.
ΠΡΟΣ
τους Βουλευτές – Βουλεύτριες του Ελληνικού Κοινοβουλίου
           
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Των
Λαφαζάνη Παναγιώτη, επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας
Πετράκου Θανάση, υπεύθυνου αγροτικής πολιτικής της ΛΑ.Ε.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.-ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΦΕΤΑΣ» ΚΑΙ «ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε να ζητήσετε από την κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς κύρωση στη Βουλή τη συμφωνία της Ε.Ε. με τα 15 κράτη της Νοτίου Αφρικής (SADC) (συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC), με στόχο να καταψηφιστεί από όλους τους Βουλευτές η καταστροφική αυτή συμφωνία με την οποία η κυβέρνηση ξεπούλησε την διεθνή κατοχύρωση των δύο πιο σημαντικών προϊόντων ΠΟΠ, της φέτας και τις ελιές Καλαμάτας. Η μη έγκριση από τη Βουλή άμεσα αυτής της συμφωνίας αποτελεί τη μόνη δυνατότητα που έχει η χώρα μας ώστε να ακυρωθεί πριν δημιουργήσει έννομα αποτελέσματα αυτή η καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία. Για το τι θα κάνει ο καθένας από εσάς θα κριθεί από τον ελληνικό λαό.



Επισυνάπτουμε την αναλυτική μας θέση για το θέμα

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε.-ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΦΕΤΑΣ» ΚΑΙ «ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».

Η κυβέρνηση αντί  να θέσει  βέτο, παρότι είχε τέτοιο δικαίωμα,  προτίμησε να  ξεπουλήσει  κυριολεκτικά  τη «Φέτα» και τις «ελιές  Καλαμάτας» στην εμπορική  συμφωνία της ΕΕ με τα 15 κράτη της Νοτίου Αφρικής (SADC) (συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC).
 Απέδειξε για μια ακόμη  φορά  ότι δεν  θέλει  να  προστατεύσει τα συμφέροντα των αγροτών ,των κτηνοτρόφων, των τυποποιητών  των καταναλωτών   και της εθνικής  οικονομίας.
Είναι  ανεπίτρεπτο μετά από  αυτή την καταστροφική στάση τους να ισχυρίζονται οι υπουργοί Εξωτερικών, και Αγροτικής Ανάπτυξης ότι
1.    «Δεν μπορούσαν να θέσουν βέτο γιατί η συμφωνία είχε κλείσει από το 2014». Δυστυχώς ψεύδονται. Ο κανονισμός είναι  σαφής. Μπορούν  οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν το  όπλο του βέτο μέχρι  και την τελευταία στιγμή. Διότι για να επικυρωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία και  κάθε εμπορική συμφωνία πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους των κρατών – μελών της ΕΕ. Και   βέβαια δεν μπορεί  να συνεχίζει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την απαράδεκτη και καταστροφική  διαπραγμάτευση της κυβέρνησης  Σαμαρά.
2.    Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ισχυρίζονται επίσης ότι "καταφέραμε να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της συμφωνίας, εντός της μεταβατικής περιόδου των 5 ετών, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική.” Δυστυχώς  και  αυτό δεν είναι αληθές  διότι, σε κανένα σημείο του κειμένου της συμφωνίας SADC δεν υπάρχει αναφορά ότι δύναται να υπάρξει αναθεώρηση μετά το πέρας της πενταετίας, σχετικά με τους όρους για την εμπορική χρήση του ονόματος φέτα από τους παραγωγούς της Ν. Αφρικής. Για τις «ελιές  Καλαμάτας»  είναι  ίδια  και   χειρότερα  τα  πράγματα διότι με βάση τη συμφωνία SADC, «η ονομασία Kalamon ή Kalamata μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς της Ν. Αφρικής σε παρόμοια προϊόντα».
Η καταστροφή  θα είναι  μεγάλη  διότι σήμερα για την παραγωγή των 100.000 τόνων φέτας, εργάζονται άμεσα και έμμεσα 300.000 άτομα, σε 100.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κατά βάση οικογενειακής μορφής. Σήμερα η χώρα εξάγει φέτα αξίας 250 εκατ. ευρώ σε 35 χώρες και στις 5 ηπείρους. Αξία εξαγωγών η οποία έχει αυξηθεί κατά 73% την τελευταία δεκαετία και αποτελεί το 86% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τυροκομικών προϊόντων.
Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Γιοχάνεσμπουργκ, πέρα από την ύπαρξη μιας και μόνο εισαγόμενης φέτας, και μάλιστα της ελληνικής «Δωδώνη», όλα ανεξαιρέτως τα παρεμφερή προϊόντα τύπου φέτας είναι αποκλειστικά παραγωγής Νότιας Αφρικής  και το  τραγικότερο  είναι ότι  σχεδόν όλα τα τοπικά προϊόντα παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα. Αυτό συνεπάγεται την απώλεια της ταυτότητας της φέτας από το παγκόσμιο ράφι καθώς η καταναλωτική αναγνώριση για το εθνικό προϊόν θα ατονήσει προς όφελος των λευκών τυριών και των μεγάλων γαλακτοπαραγωγών χωρών.
 Για δε τις επιτραπέζιες ελιές  η αξία των εξαγωγών αγγίζει τα 450  εκατ. Ευρώ. Η αρνητική  εξέλιξη αυτή αναφέρει  η Naftemporiki.gr  «λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία έξι αγορές (Ιταλία, Σλοβενία, Γαλλία, Δανία, Νορβηγία και Σουηδία) προχωρούν σε διακοπή των εμπορικών συνεργασιών για τη συγκεκριμένη ποικιλία με ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της σύγχυσης που επικρατεί αναφορικά με την ονομασία της επιτραπέζιας ποικιλίας και αυτή της Π.Ο.Π. «Ελιά Καλαμάτας» / P.D.O. Elia Kalamatas.».
Είναι τραγικό και συνάμα καταστροφικό, ενώ οι υπόλοιπες 27 χώρες προστάτεψαν στην επικείμενη συμφωνία με την Νότιο Αφρική, 251 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορεί να προστατεύσει τα δύο σημαντικότερα προϊόντα ΠΟΠ της χώρας μας.
Η επιλογή της κυβέρνησης  να δεχτεί την απαράδεκτη αυτή συμφωνία και να μην θέσει  βέτο  για να μην χαλάσει την εικόνα  του «καλού  και  πρόθυμου  παιδιού»  που επέλεξε είναι  καταστροφική για την εθνική οικονομία   διότι η εμπορική  συμφωνία  της ΕΕ με τη Νότια Αφρική (συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC), αν εφαρμοστεί  θα αποτελέσει «Δούρειο Ίππο» για τα ελληνικά συμφέροντα  στις επικείμενες συμφωνίες ΕΕ με Καναδά αλλά και ΕΕ με ΗΠΑ (TTIP).
Επειδή  η  κυβέρνηση  επέλεξε να μην  προστατεύσει  τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας και των παραγωγών και τυποποιητών της «φέτας» και της «ελιάς Καλαμάτας»:
Η «Λαϊκή Ενότητα» καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους τυποποιητές και όλους όσους ασχολούνται με τα δύο αυτά προϊόντα, να κινητοποιηθούν.
Τέλος, καλούμε όλους τους Έλληνες βουλευτές να ζητήσουν να έρθει την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή  δηλαδή πριν δημιουργήσει  έννομα αποτελέσματα και  να την καταψηφίσουν όλοι.
Αυτή  είναι σήμερα η  μοναδική  δυνατότητα για να αποτραπεί  η  καταστροφή και να σωθούν  η «φέτα» και η« ελιά Καλαμάτας». Για το τι θα κάνει και τι δεν  θα  κάνει ο  καθένας  θα κριθεί από τον ελληνικό λαό.


Μετάφραση