4.3.17

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ  ΓΙΑ ΤΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Στις 23 Ιανουαρίου, ως υπεύθυνος Αγροτικής πολιτικής της Π.Γ. της  ΛΑ.Ε., έστειλα επιστολή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη, στον Αναπληρωτή  ΥΠΕΝ κ. Σωκράτη Φάμελο και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου και ζητούσα να ανασταλεί προσωρινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών για να υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές και να διορθωθούν λάθη και προβλήματα. Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις, τις ανησυχίες και τις επισημάνσεις μας όπως και πολλών άλλων (δημοσιογράφων, αγροτών κ.α.) ακόμη και του ίδιου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Η χθεσινή παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δυστυχώς μας δικαιώνει πανηγυρικά . Ο κ. Αποστόλου είπε ότι «…αν χαρακτηριστούν σημερινές αγροτικές εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με την καταβολή των ενισχύσεων όσο και με την κυριότητα των εκτάσεων…». Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν και καταλογισμοί από την Ε.Ε. και θα ζητηθεί η επιστροφή των επιδοτήσεων που δίνονται εδώ και 35 χρόνια (αυτό βέβαια απέφυγε ο κ. Υπουργός να το πει).
Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, επωμίζονται τεράστιες ευθύνες για τις συνέπειες που θα υπάρξουν. Οφείλει έστω και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να λογικευθεί και να αναστείλει προσωρινά την ανάρτηση δασικών χαρτών και να προχωρήσει σε ουσιώδεις ρυθμίσεις ώστε να εξαλειφθούν τα λάθη και τα προβλήματα.
Συγκεκριμένα θα  πρέπει.

1.Το   τέλος  υποβολής αντιρρήσεων   να  καταργηθεί.  
2. Να διορθωθούν όλα τα λάθη και οι παραλήψεις πριν την νέα ανάρτησή τους.
3.Να προσδιοριστούν στις αναδασωτέες η δασωτέες  εκτάσεις οι πάγιες αγροτικές  εκτάσεις  και οι οικισμοί έτσι  ώστε  να  μην  ταλαιπωρείται  ο κόσμος με τις  αντιρρήσεις.
4. Οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν δασικής μορφής και σήμερα είναι αγροτικές και στον δασικό χάρτη αναφέρονται ως ΔΑ, για να αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες τους νόμιμα τη γεωργική χρήση, να μην υποχρεούνται  να υποβάλλουν αντιρρήσεις  για να μην πληρώνουν παράβολα και να τους δοθεί χρόνος για να υποβάλλουν το αίτημα γεωργικής χρήσης, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των αντιρρήσεων. Φυσικά με τη δέσμευση ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αλλάξουν χρήση και θα παραμείνουν μόνιμα αγροτικές (δενδρώδεις καλλιέργειες) ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της φύσης.
Παράλληλα να γίνει νομοθετική ρύθμιση με την οποία να μειώνεται το κόστος που προβλέπει ο νόμος σε ένα συμβολικό τίμημα πχ 10 ευρώ το στρέμμα, όπως επίσης το παράβολο που είναι αρκετά υψηλό ιδιαίτερα σήμερα μετά 7  χρόνια μνημονίων τα οποία έχουν μειώσει  δραματικά το εισόδημα των αγροτών και όλων των πολιτών.  Γιατί  είναι  διαφορετικό  πράγμα  ο καταπατητής που  πουλάει  φιλέτα  παραλιακά  για  να πλουτίσει και  άλλο  πράγμα  αυτός  που εκχερσώνει να βάλει  ένα  αμπελάκι  η  ελιές για  να  ταΐσει την  οικογένεια  του  στις  σκληρές  εποχές  1945, 1960, 1970.
5. Οι εκτάσεις που ήταν αγροτικές το 1945 και σήμερα είναι δασικές και χαρακτηρίζονται ως ΑΔ να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες τους αν επιθυμούν να τις ζητήσουν με  μια  απλή  αίτηση για αγροτική χρήση.
6. Τέλος, δεν μπορεί όλη αυτή η διαδικασία να γίνει σε δυο μήνες, είναι αδύνατον, γι αυτό πρέπει να παραταθεί ο χρόνος τουλάχιστον κατά 6 μήνες για να μπορούν να κινηθούν παράλληλα και οι διαδικασίες των ΔΑ, των αναδασωτέων και των ΑΔ που προανέφερα.

Αν η κυβέρνηση συνεχίζει να  αγνοεί  τις δίκαιες  λαϊκές διαμαρτυρίες , τις  προτάσεις και τις  προειδοποιήσεις  μας   και τις προειδοποιήσεις ακόμη του Υπουργού της κ. Αποστόλου και επιμείνει δογματικά στις  παράλογες  θέσεις  της ,θα επωμιστεί τεράστιες ευθύνες και φυσικά θα υποστεί την μεγάλη οργή και η αγανάκτηση του κόσμου. Αν δεν  αναστείλει  προσωρινά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών  και  δεν δεχθεί  τις λογικές  προτάσεις  που  επανακαταθέτουμε  τότε η  λύση  είναι μια    ο  μαζικός  αγώνας



Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση