25.11.17

ΠΑΛΑΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΑΡΘΡΟ  ΤΟΥ  ΘΑΝΑΣΗ  ΠΕΤΡΑΚΟΥ
ΠΑΛΑΙΚΟΣ  ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ  ΚΑΙ  Η ΔΙΑΛΥΣΗ  ΤΗΣ  ΔΕΗ
Η απόφαση  της κυβέρνησης να υπερβεί ακόμα και αυτές τις απαράδεκτες δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου για τη Δ.Ε.Η.  και να συμφωνήσει με την καταστροφική και παράνομη απαίτηση της Κομισιόν να προχωρήσει σε ξεπούλημα του 40% των λιγνινιτικών μονάδων παραγωγής της Δ.Ε.Η μαζί  με τα  ορυχεία της  και συγκεκριμένα  τη Μεγαλόπολη 3 & 4  τη  Μελίτη Ι  και την άδεια της Μελίτη ΙΙ, αλλά  και  το  17%  της  συμμετοχής  του  δημόσιου  συνιστά μείζων πολιτικό ζήτημα.
 Για την Μεγαλόπολη και την Φλώρινα η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ορυχείων και των Μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ πράξη που θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερημοποίηση των περιοχών αυτών.
Ουσιαστικά  και  τυπικά πέραν  της  πώλησης  των  μονάδων-φιλέτων   η  κυβέρνηση  θα  εκχωρήσει  σε  ιδιωτικά  συμφέροντα  περίπου  100.000 στρέμματα δημοσίας  γης αλλά  και  τα  ύδατα. Θα  είναι  η   μεγαλύτερη  ιδιωτικοποίηση  δημόσιας  γης  και υδάτων  που  έχει  γίνει  ποτέ  στην χώρα  μας. Πρόκειται  για  μέγα  εθνικό  έγκλημα. 
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα συνταγματικό δικαίωμα και καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προβεί σε μια τέτοια καταστροφική για την κοινωνία και οικονομία ενέργεια.

Αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να την απαξιώσουν, ήρθε η σημερινή μνημονιακή συγκυβέρνηση να ολοκληρώσει το έγκλημα υπογράφοντας το ξεπούλημα του εθνικού πρωταθλητή ενέργειας.
Η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο διέλυσε τη ΔΕΗ μέσα απ’ τα περιβόητα ΝΟΜΕ όπου υποχρεούνται να πωλούν ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της  αλλά και την υποχρέωση εκχώρησης του 50% των πελατών της στους ιδιώτες ανταγωνιστές. Είναι  χαρακτηριστικό  ότι μέσω   των   ΝΟΜΕ  ως τα τέλη Νοεμβρίου η ΔΕΗ   έχασε η  ίδια  και επιδότησε  επί της ουσίας με 84 εκατ. ευρώ τους ανταγωνιστές!!!
Τώρα χωρίς να έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα και χωρίς εξουσιοδότηση, ξεπουλάει κυριολεκτικά τη ΔΕΗ .
Ο κ. Τσίπρας λέει για ακόμη μια φορά ψέματα στον ελληνικό λαό. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν υποχρεώνει καμιά κυβέρνηση να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζει ότι οι ιδιώτες δικαιούνται να μπουν στα νέα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα.
Αν πουληθεί το 40% των λιγνιτικών  μονάδων   και  των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ  αλλά  και  το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που είναι στα ΤΑΙΠΕΔ, η ΔΕΗ έχει μπει στην αρχή του τέλους της. Στο  δημόσιο θα  απομείνει  μόνο  το  34%  των μετοχών μιας  μικρότερης  ΔΕΗ της  ΔΕΗ και  αυτό μόνο τυπικά  διότι και  αυτό το 34%  είναι πλέον στο Υπερταμείο του  Σόιμπλε. Η ΔΕΗ θα διαλυθεί και αυτό  θα το   πληρώσουν  πρώτα από  όλους οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Για  αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι για να σώσουμε την ΔΕΗ .
Η ουσιαστική κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα  της  ΔΕΗ  σημαίνει ότι  δεν θα  υπάρχει «εργαλείο» για να ασκηθεί  αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική .
Η απουσία  δημόσιου  εργαλείου  άσκησης κοινωνικής  και  αναπτυξιακής  πολιτικής   θα έχει  πολλές σοβαρές  συνέπειες   :
α) Θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο το ρεύμα. Το παράδειγμα ακόμη και της Γερμανίας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
β) Υπάρχει μέγας κίνδυνος να σημάνει τέλος εποχής για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.
γ) Θα σταματήσει το καθεστώς των ρυθμίσεων – διευκολύνσεων αποπληρωμής των οφειλών. Είναι γνωστό ότι ήδη μετά την ψήφιση του  3ου  μνημονίου  καταργήθηκε ο νόμος 4320/19-03-2015 γνωστός ως νόμος Λαφαζάνη, ο οποίος προέβλεπε δωρεάν 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχιας.
δ) Τεράστιο ζήτημα θα δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. ι Οι ιδιώτες θα προχωρήσουν με πρόσχημα την ανανέωση του προσωπικού σε απολύσεις των παλαιότερων – υψηλόμισθων υπαλλήλων για να τους αντικαταστήσουν με νέους χαμηλόμισθους και με σχέσεις εργασιακής ζούγκλας.
ε) Οι περιοχές των ορυχείων, δηλαδή  50.000    στρέμματα του  νομού Αρκαδίας  και  άλλα  τόσα  περίπου  του  νομού Φλώρινας  θα περάσουν στα χέρια των νέων τσιφλικάδων.
Συμπερασματικά Στόχος της τρόικα είναι να κερδοσκοπήσουν τα ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης σε βάρος του λαού και της εθνικής οικονομίας. Η παραδομένη κυβέρνηση  αποδέχεται να μετατραπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε αγοραίο εμπόρευμα και είδος πολυτελείας.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να προχωρήσει η τρόικα και η κυβέρνηση σε αυτό το μέγα κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Δεν πρέπει να επιτρέψει να ξεπουληθεί η ΔΕΗ..
Είναι υποχρέωση όχι μόνο των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά όλων των εργαζομένων των συνδικάτων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, της αυτοδιοίκησης και όλου του λαού να ξεσηκωθεί για να αποτραπούν αυτά τα καταστροφικά σχέδια. Επιπλέον, είναι η ώρα να υπάρξει και σε πολιτικό επίπεδο το πιο πλατύ μέτωπο όλων των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων για να ανατραπεί για να μην ξεπουληθεί και χρεοκοπήσει η ΔΕΗ. Για να μην ξεπουληθεί η ίδια η Ελλάδα.
Μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, να μη ξεπουληθεί η ΔΕΗ, αν υπάρξει ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός.
Η ΔΕΗ δεν είναι προσωπική περιουσία ούτε του κ. Τσίπρα ούτε του κ. Μητσοτάκη ούτε της κ. Γεννηματά ούτε του κ. Σταύρου Θεοδωράκη ούτε του κ. Λεβέντη για να την διαλύσουν και να την εκποιήσουν. Δεν είναι περιουσία κανενός μνημονιακού υποτακτικού της τρόικα. Η ΔΕΗ είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, την οποία την έχτισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους οι εργαζόμενοι και όλος ο Ελληνικός λαός. Γι’ αυτό θα πρέπει  να παραμείνει περιουσία του Ελληνικού λαού.
ΟΛΟΙ  ΚAΙ  ΟΛΕΣ ΣΤΑ  ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ  ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΝΑ  ΜΗ  ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ  Η  ΔΕΗ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ  ΟΛΕΣ ΤΗ  ΤΡΙΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  ΣΤΙΣ 1ΜΜ ΣΤΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  (Μεσογείων 119)

Ο Θανάσης  Πετράκος είναι υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής  της Π.Γ. της  ΛΑΕ  και πρώην Βουλευτής  Μεσσήνιας

Μετάφραση