11.4.20

ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ Του Θανάση Πετράκου


ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ
Του Θανάση Πετράκου
Η  «συμβιβαστική»; απόφαση  του Eurogroup την Πέμπτη 9 Απριλίου) είναι μια ακόμη νίκη της Γερμανίας και των συμμάχων  της και μια ακόμη ήττα των χωρών του Νότου διότι :
1.       Πετάχτηκε στα αζήτητα η απολύτως   λογική απαίτηση των χωρών του Νότου  για  έκδοση  κορονοομολόγου ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το Δημόσιο χρέος τους και να υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους.

2.       Το  ποσό  των 540 δις (240+200+100)  είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της μεγάλης ύφεσης που θα προκύψει  από την πανδημία  Είναι σαφές παρά τις θριαμβολογίες των κυβερνήσεων ότι τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup είναι ψίχουλα και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. Δεν το λέω εγώ προκύπτει από αυτά που είπε η ίδια η Λαγκάρντ .Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή για την ύφεση στην ΕΕ για το 2020 αγγίζουν το -10%, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη ίσως συρρίκνωση από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ οι πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 και το 2021 αγγίζουν τα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,5 τρισ. το 2020 και άλλο 1 τρισ. το 2021).
3.        Αυτά τα 540 δις είναι δάνειο συνεπώς θα προστεθούν στο Δημόσιο χρέος των χωρών . Άρα Δημόσιο το χρέος των χωρών του Νότου και συνεπώς και της Ελλάδας θα  αυξηθεί  και σε απόλυτους αριθμούς  και   φυσικά ως ποσοστό του ΑΕΠ . Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση του ΑΕΠ θα οξύνει το πρόβλημα . Συνεπώς   η πίεση  για ένα  νέο μνημόνιο θα έρθει αμέσως μετά . Απλά   αποφεύχθηκε  για τώρα ,αφού αποφασίστηκε να μη  τεθούν άλλοι όροι, που θα σήμαιναν ένα   κάποιου είδους «μνημόνιο» πέραν του όρου  ότι  αυτός ο δανεισμός των 240  δις από τον ESM να χρησιμοποιηθεί μόνο για την αντιμετώπιση της ίδιας της υγειονομικής κρίσης .
Συνεπώς η για μια ακόμη  φορά υποχώρηση της Ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων χωρών του Νότου στις απαιτήσεις της Γερμανίας  ,της Ολλανδίας και των άλλων χωρών του Βορά  δεν οδηγεί σε κανέναν «έντιμο συμβιβασμό» αλλά στην  πλήρη επικράτηση των Γερμανο-Ολανδικών συμφερόντων .
Συμπεράσματα: α) Αν δεν είσαι αποφασισμένος να ακολουθήσεις μέχρι  τέλους μια συνεπή στάση των  3 Α, Αντίσταση Ανταρσία και Ανυπακοή  πάντα θα κερδίζουν οι Γερμανοί θα σε εξευτελίζουν και πάντα «θα πατάνε στο λαιμό» τις χώρες του Νότου  .
β) Η  Ε.Ε. και η Ευρωζώνη σε καμία κρίση όχι μόνο δεν έχουν βοηθήσει τις αδύναμες οικονομικά χώρες που συμμετέχουν σε αυτές αντίθετα  μάλιστα έχουν συμβάλει να παροξύνουν τη κρίση στις χώρες του Νότου  και να   οδηγήσουν τους λαούς  σε φτωχοποίηση  με τις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει
γ) Η απεμπόληση από τη χώρα μας αλλά και τις άλλες χώρες του Νότου της νομισματικής τους κυριαρχίας και η ένταξη τους στη ζώνη του ευρώ σε περιόδους κρίσεων όχι μόνο δεν τις έχει βοηθήσει να ανακάμψουν  αλλά τις έχει οδηγήσει σε κοινωνική φτωχοποίηση,  οικονομική διάλυση  και σε βαθύτερη εξάρτηση .


Μετάφραση