14.6.21

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

 

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ  ΑΠΟΦΑΣΗΣ 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

Μετά την επιστολή που μας έστειλε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», με την οποία μας ζητά να σταθούμε αρωγοί στο αίτημα συνεταιριστικών και ιδιωτικών φορέων αναφορικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει, εξ΄ αιτίας της πανδημίας, με την Κορινθιακή σταφίδα η οποία αντιμετωπίζει φέτος για πρώτη χρονιά μια πολύ σημαντική κρίση που θα καθορίσει το μέλλον της καλλιέργειάς της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως τονίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία με την «απόσυρση» των πλεονασμάτων σταφίδας και την χρησιμοποίησή τους για άλλες χρήσεις (π.χ  απόσταξη), όπως ελήφθησαν και για άλλα αγροτικά προϊόντα (οινοποιητικός τομέας) και «πράσινος τρύγος» για τους σταφιδοπαραγωγούς, το μέλλον της καλλιέργειας κρίνεται δυσοίωνο καθώς οι τιμές της αναμενόμενης σε δυο μήνες νέας εσοδείας είναι απολύτως βέβαιο ότι θα καταρρεύσουν και οι σταφιδοπαραγωγοί θα οδηγηθούν στην οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειας και στην εξαθλίωση και αντίστοιχα οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις/συνεταιρισμοί σε ασφυξία. 

Για όλους αυτούς τους λόγους οι οποίοι αναλυτικά αναφέρονται στις επιστολές που μας έχουν σταλεί, προτείνουμε όπως ενταχθεί το θέμα «Στήριξη Κορινθιακής σταφίδας και σταφιδοπαραγωγών» και προταθεί στην ημερήσια διάταξη με σκοπό να πάρουμε απόφαση με την οποία να στηρίζουμε το αίτημα της «Ένωσης Μεσσηνίας», όπως και της «Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών» και να ζητάμε απ’ την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Πρόταση απόφασης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου λαμβάνοντας υπόψη του την επιστολή του Προέδρου της «Ένωσης Μεσσηνίας» για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί αλλά και οι συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις κορινθιακής σταφίδας, συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματά τους και τονίζει τα εξής:

«Oι Σταφιδοπαραγωγοί βιώνουν σε έντονο πλέον βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θέτοντας πλέον την καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας σε μεγάλο κίνδυνο. 

Το ΠεΣυΠ ανησυχεί έντονα για την μελλοντική προοπτική του προϊόντος καθώς η πανδημία έχει μειώσει σημαντικά την εξαγωγή του. Το γεγονός αυτό για την ώρα έχει επηρεάσει αρνητικά την τιμή πώλησης του σταφιδοπαραγωγού με τις τιμές να ακολουθούν έντονη πτωτική πορεία. Με δεδομένο ότι η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς θα πάρει ακόμη αρκετό χρόνο λόγω της πανδημίας.  Και καθώς αναμένουμε ότι σε τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, θα έχουμε μια πολύ καλή παραγωγή σταφίδας ανησυχούμε έντονα για τις εφιαλτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν με την αναμενόμενη δραματική πτώση των τιμών της που θα αποτελέσουν και το τέλος της καλλιέργειας της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας.

Γι’ αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου απαιτεί μαζί με την συνεταιριστική οργάνωση «Ένωση Μεσσηνίας» να λάβει άμεσα απόφαση η κυβέρνηση για άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων της Κορινθιακής σταφίδας που βρίσκονται στις αποθήκες των συνεταιριστικών οργανώσεων και των ιδιωτών εξαγωγέων ή να αποστείλει τις ποσότητες αυτές σε χώρες όπου λιμοκτονούν παιδιά όπως Υεμένη, Συρία, Ινδία κ.λπ.

Είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξει άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων κορινθιακής σταφίδας οι τιμές παραγωγού τον ερχόμενο Αύγουστο θα μειωθούν δραματικά και οι φορείς που έχουν στηρίξει οικονομικά τον σταφιδοπαραγωγό, πληρώνοντας όλη την ποσότητα σταφίδας που έχουν παραλάβει μέχρι σήμερα, θα οδηγηθούν σε ασφυξία. 

Η πολιτεία που μέχρι σήμερα έχει στηρίξει τα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και με την ίδια ευαισθησία την κορινθιακή σταφίδα που κινδυνεύει με εγκατάλειψη η καλλιέργειά της.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι 

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

Μετάφραση