10.4.22

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΩΡΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ  ΘΕΜΑ  ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΩΡΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

11/4/2022

 Άμεσα και επείγοντα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος – ακύρωση βίαιης απολιγνιτοποίησης, άμεση επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Το Περιφερειακό Συμβούλιο  Πελοποννήσου τονίζει  ότι:

 Επιβεβαιώθηκε και δικαιώθηκε   η αντίθεση του στην απόφαση   της κυβέρνησης  για τη  βίαιη   και πρόωρη  απολιγνιτοποίηση. 

Επιβεβαιώθηκαν   όλες οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του   για   τις αρνητικές συνέπειες της  και    σε σχέση με το οικονομικό κοινωνικό ΣΟΚ που έχουν υποστεί  και θα υποστούν   η Μεγαλόπολη   και η Δ. Μακεδονία  και σε σχέση με τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας μας και σε σχέση ότι δεν υπήρχε   σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης των λιγνιτικών περιοχών, αλλά και σε σχέση με τους κινδύνους για αύξηση  των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος . Είναι χαρακτηριστικό ότι 2,5 χρόνια μετά την εξαγγελία το λεγόμενο master plan απεδείχθη «άνθρακες ο θησαυρός»  και βέβαια η Μεγαλόπολη δεν έχει ακόμη εγκεκριμένη ΒΙΠΕ!!!.

Σήμερα όμως το θέμα της ακύρωσης  της     πρόωρης  απολιγνιτοποίησης, αποκτά εξαιρετική και επείγουσα επικαιρότητα.

-Ο νέος ψυχρός πόλεμος που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι Δυτικές κυρώσεις  καθιστούν εξαιρετικά επείγουσα προτεραιότητα , την ανάγκη να μειωθεί  η εξάρτηση της χώρας μας  στην ενέργεια και να αποκτήσουμε    ενεργειακή όπως  και διατροφική επάρκεια, αξιοποιώντας τους δικούς μας ενεργειακούς και φυσικούς πόρους .   

Επισημαίνουμε ότι ο  επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τίμερμανς υποστήριξε στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today την Πέμπτη  3 Μαρτίου ότι: « …Οι χώρες που σχεδιάζουν να καίνε λιγνίτη ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο θα μπορούσαν να το κάνουν σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.  Δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτήν την κατάσταση…»

-Εδώ και μήνες  υπάρχουν    μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι μεγάλες αυτές αυξήσεις  εκτοξεύουν τις τιμές στα είδη διατροφής και όλα μαζί εξανεμίζουν τα ήδη πολύ χαμηλά λαϊκά εισοδήματα.

Ισχυρίζεται  η κυβέρνηση ότι   οι μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι αποτέλεσμα του πολέμου. Αυτό δεν ισχύει  διότι οι μεγάλες  αυξήσεις ξεκίνησαν πριν το πόλεμο ,από 1 Σεπτέμβρη 2021  και απόδειξη αυτού είναι ότι τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν 7 Οκτωβρίου 2021.  Είναι γνωστό ότι η τιμή του ΦΑ είχε τριπλασιαστεί  από το Δεκέμβρη του 2020 έως το Δεκέμβρη του 2021.  Βέβαια με τον πόλεμο   ,τις κυρώσεις και τον νέο ψυχρό πόλεμο οι αυξήσεις θα γίνουν πολύ μεγαλύτερες .

Οι  μεγάλες αυξήσεις  στο ρεύμα ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2021  και οι  βασικές   αιτίες είναι  δυο:

1.       Η  βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση που έχει ως αποτέλεσμα  το κύριο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής να έχει γίνει το φυσικό αέριο,με συνέπεια το 75% της ηλεκτροπαραγωγής να  εξαρτάται από το εισαγόμενο χρηματιστηριακό προϊόν που είναι το ΦΑ και από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Το   γεγονός αυτό  δημιουργεί μείζονες κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ,ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο  Ρωσίας – Ουκρανίας   και τη μεγάλη αύξηση των τιμών .  

Εκτός από όλες τις άλλες αρνητικές συνέπειες της βίαιης και πρόωρης απολιγνιτοποί- ησης  ιδιαίτερα  εδώ και ένα χρόνο και κυρίως εδώ  και 7  μήνες ( Αύγουστος 2021- Φεβρουάριος 2022), ,ο  λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη   ,αφού  το  συνολικό κόστος παραγωγής ανά  μεγαβατώρα  από  Φ.Α. είναι περί τα 150 ευρώ κατά μέσο όρο   πιο ακριβό από το κόστος  παραγωγής  από Λιγνίτη μαζί με το κόστος των ρύπων του Διοξειδίου του Άνθρακα .Διότι το κόστος παραγωγής από λιγνίτη μαζί με το κόστος ρύπων είναι  σταθερά 127,5 ευρώ η  μεγαβατώρα  ενώ  το  κόστος  παραγωγής από ΦΑ μέχρι  τέλη Σεπτέμβρη ήταν  μεσοσταθμικά  περί τα 180 ευρώ  και από 7/10 /2021 εκτινάχθηκε στα 270 ευρώ η  μεγαβατώρα    .Άρα  η παραγωγή από ΦΑ ενώ ήταν πιο ακριβή  κατά 50 ευρώ η μεγαβατώρα πήγε στα 150  και στο τέλος Φεβρουαρίου στα 300  ευρώ η μεγαβατώρα. Συνεπώς κατά ΜΟ είναι πιο ακριβή στο τελευταίο επτάμηνο Σεπτέμβρης – Φεβρουάριος  κατά 150  ευρώ περίπου . Αυτό αντιστοιχεί σε επιπλέον κόστος   περίπου 1,8 δις  (12.000.000 Μεγαβατώρες το 7μηνο  από ΦΑ επί  150  ευρώ).

Συνεπώς   η  βίαιη και  πρόωρη απολιγνιτοποίηση  έχει επιβαρύνει  μόνο από αυτή τη σκοπιά τον τελευταίο   χρόνο  Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022 τη χώρα και τη κοινωνία  περίπου  2,3δις  (1,8δις +  550 εκ)  !!!

 

Επιπλέον όλοι οι αναλυτές τονίζουν , ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, αναμένεται να παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς στο τρέχον πλαίσιο αβεβαιότητας της αγοράς  για αρκετά χρόνια .Το δε LNG ,όπως είναι γνωστό, είναι πολύ πιο ακριβό από το Ρωσικό Φ.Α.    

Συνεπώς η ακύρωση της βίαιης και πρόωρης απολιγνιτοποίησης αποκτά σήμερα και πολύ μεγάλη εθνική σημασία για την Πατρίδα και το λαό .  Η πανικόβλητη ανακοίνωση του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες   να ανοίξουν οι λιγνιτικές   μονάδες επιβεβαιώνει ότι η Πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε δίκιο σε αντίθεση με την Πειφερειακή Αρχή που υποστήριζε ακριτα και φανατικά την απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση .

2. Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από δημόσιο αγαθό έχει γίνει 100% εμπόρευμα. Ιδιαίτερα ο τρόπος  λειτουργίας του  χρηματιστήριου ενέργειας  , με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την οριακή τιμή τιμολόγησης ,έχει ως αποτέλεσμα  να αισχροκερδεί με  ιλιγγιώδη υπερκέρδη  το καρτέλ των τεσσάρων μεγαλοεπιχειρηματιών που παράγουν ρεύμα από το φυσικό αέριο καθώς και οι μεγαλομέτοχοι της ιδιωτικής πλέον  ΔΕΗ. Υπολογίζεται  με τους πλέον συντηρητικούς  υπολογισμούς   ότι τα  υπερκέδη τους,  που δεν έχουν καμία σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής το 6μηνο , (Σεπτέμβρης 2021- Φεβρουάριος 2022) ,ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ !!! .

Για όλους αυτούς   τους λόγους και επειδή ο ενεργειακός σχεδιασμός  είναι βασικό στοιχείο εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής λειτουργίας  αλλά και επειδή πρέπει να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και όλων των ενεργειακών προϊόντων .

Το Περιφερειακό Συμβούλιο  Πελοποννήσου αποφασίζει και ζητάει από την κυβέρνηση :

–Να  καταργηθεί η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση  και να συμβαδίσει η χώρα μας με το σύνολο των  χωρών της Ευρώπης  και τις αποφάσεις για απανθρακοποίηση μέχρι το 2049 .

– Να ανοίξουν  τώρα οι 8 οι  λιγνιτικές μονάδες  που έχουν περιβαλλοντικούς όρους  . Ιδιαίτερα   ότι αφορά  την Πελοπόννησο ζητάμε  να επαναλειτουργήσουν άμεσα  οι Μονάδες 3  και 4 της Μεγαλόπολης   και να λειτουργήσουν μέχρι το 2025   και 2035 αντίστοιχα  διότι μέχρι τότε  υπάρχει επάρκεια λιγνίτη και έχουν περιβαλλοντικούς όρους.    

­-Να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία του  χρηματιστήριου  ενέργειας,

– Να καταργηθεί  η ρήτρα αναπροσαρμογής, και η οριακή τιμή τιμολόγησης

–Να  καταργηθεί ο    ειδικός φόρος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,

– Να γίνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του Ηλεκτρικού Ρεύματος  στο 4%,

– Να  ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Νόμος 4320/19-03-2015 που προβλέπει δωρεάν   1200 κιλοβατώρες  το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια φτώχειας,

– Να σταματήσουν οι  αποκοπές  συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και  να γίνει  επανασύνδεση τους.

Να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα Δημόσιο αγαθό από  χρηματιστηριακό εμπόρευμα  που έχει μετατραπεί .

 Τέλος με δεδομένο ότι οι αυξήσεις και στα καύσιμα ξεπερνούν καθημερινά κάθε όριο  και τα μέτρα τις κυβέρνησης είναι εντελώς ανεπαρκή απαιτούμε:

Να μειωθεί δραστικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ,στο  πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στη  βενζίνη, στα επίπεδα  που ήταν πριν τα μνημόνια , καθώς και να μειωθεί ο Φ.Π.Α.  στο κατώτερο δυνατό συντελεστή  σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικά για το  αγροτικό πετρέλαιο  ζητάμε να μηδενιστεί και ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ διότι απαιτείται επιπλέον στήριξη των αγροτών για να μειωθούν οι κίνδυνοι  της επισιτιστικής κρίσης.

Θανάσης Πετράκος

 

Μετάφραση