5.8.13

ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Αφού «χάρισαν» 250 χιλιόμετρα έργου στην «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.» την αποζημίωσαν και με 248,7 εκ. ευρώ!!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ

ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Αφού «χάρισαν» 250 χιλιόμετρα έργου στην «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.» την αποζημίωσαν και με 248,7 εκ. ευρώ!!!


Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει για την κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «ΤΟ ΧΩΝΙ» ότι η κυβέρνηση Σαμαρά χάρισε στους μεγαλοεργολάβους των τεσσάρων οδικών αξόνων (Ολυμπία οδός, Ιόνια οδός, Μαλιακός-Κλειδί και Ε65) 497 εκ. ευρώ, λίγες μέρες πριν το επικοινωνιακό show του Απριλίου της δήθεν επανεκκίνησης των έργων με την επίσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Τσούκαλη και Χατζηδάκη-Καλογιάννη στην Ολυμπία οδό.
Η εφημερίδα «ΤΟ ΧΩΝΙ» αποκαλύπτει τις τέσσερις συμφωνίες του δημοσίου με τους παραχωρησιούχους οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμα στη Βουλή, παρά τη απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει ότι τους έχουν δώσει 497 εκ. ευρώ και τονίζει χαρακτηριστικά ότι «ενώ το 2011 το δημόσιο είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την αποκλειστική υπευθυνότητα για την αναστολή των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, δύο χρόνια μετά τον Απρίλιο του 2013 επί Χατζηδάκη για τις ανάγκες του επικοινωνιακού show που ήθελε να στήσει ο Σαμαράς γύρω από την επανεκκίνηση των εργασιών άλλαξε γνώμη. Δέχτηκε ότι είναι δική του ευθύνη και πλήρωσε τους εργολάβους για τις ζημιές του παρελθόντος, τις δαπάνες επανεκκίνησης ενώ δεσμεύτηκε ότι θα τους πληρώσει στο μέλλον ακόμη και για τμήματα του δρόμου που δεν θα γίνουν!!!». Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχουμε ζητήσει, από τον Απρίλιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Επιτροπής Παραγωγής με αίτηση κατάθεσης εγγράφων να μας δοθούν οι συμφωνίες δεν μας έχουν δοθεί ακόμη κατά παράβαση κάθε κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και νομιμότητας. Πληροφορούμαστε όμως από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ότι η συγκυβέρνηση χάρισε 223 εκ. ευρώ στην «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.»  συν 106 εκ. ευρώ στην «ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ» συν 84 εκ. ευρώ στο «ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΚΛΕΙΔΙ» συν 83,5 εκ. ευρώ στον «Ε65». Σύνολο 497 εκ. ευρώ. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος προκειμένου να κάνουν επικοινωνιακό show να χρεώνουν το λαό 500 εκ. ευρώ την ώρα που απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους, κόβουν μισθούς, συντάξεις και πετσοκόβουν κοινωνικές παροχές.
Το μέγα αυτό σκάνδαλο γίνεται ΜΕΓΙΣΤΟ για την «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.» διότι αφού χάρισαν στην κοινοπραξία 250 χιλιόμετρα έργου (ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΤΣΑΚΩΝΑ) τους έδωσαν δώρο 223 εκ. ευρώ παρότι η κοινοπραξία είχε ζητήσει 206 εκ. ευρώ και ο δήθεν «ανεξάρτητος μηχανικός» είχε προτείνει 144 εκ. ευρώ. Η συγκυβέρνηση όμως αποδέχτηκε μόνο σε αυτή τη συμφωνία την πρωτοφανή απαίτηση της κοινοπραξίας ότι προκύπτει και ευθύνη του δημοσίου «για αποζημίωση εξαιτίας της επιρροής του πληθωρισμού στην δαπάνη του κατά αποκοπή τιμήματος λόγω της μεταχρονολογημένης εκτέλεσης του αντικειμένου των εργασιών»!!! και για αυτό της έδωσε επιπλέον 93 εκ. ευρώ αφού μεγάλος πληθωρισμός απεφάνθη ότι υπήρχε μόνο στην Πελοπόννησο!!! Επίσης  με  προηγούμενη  απόφαση  είχαν  δοθεί  στην  κοινοπραξία  της  ΟΛΥΜΠΙΑΣ  ΟΔΟΥΑ.Ε.  και  άλλα  25,7 εκ. ευρώ    ΣΥΝΟΛΙΚΑ  δηλ.  248,7εκ.  ευρώ!!!!!!!!
Για το ΜΕΓΙΣΤΟ αυτό σκάνδαλο οφείλει η κυβέρνηση να λογοδοτήσει και θα λογοδοτήσει όταν ανοίξει η Βουλή. Οφείλουν όμως να παρέμβουν και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς. Είναι πρωτοφανές να προσφέρει περισσότερα χρήματα στην κοινοπραξία της «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.» από εκείνα που η ίδια ζήτησε και να της χαρίζει και 250 χιλ. έργου από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα.  Και  βέβαια μετά   την  αποκάλυψη  και  αυτού  του  σκανδάλου  η  κυβέρνηση  δεν  έχει  καμία  δικαιολογία. Το έργο πρέπει να φτάσει στην Τσακώνα και οφείλουν όλοι οι θεσμικοί φορείς και παράγοντες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου να το απαιτήσουν πραγματικά. Και βέβαια τα 248,7 εκ. ευρώ μαζί με τα υπόλοιπα 274 εκ. ευρώ πρέπει να επιστραφούν στο ταμείο του Κράτους. Το θέμα είναι μείζον   ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη  έχει  καταθέσει  δυο  ερωτήσεις  στην  Βουλή σχετικές  με  τις  συμφωνίες  αυτές  και  παρακολουθεί  στενά  το  θέμα.  Και  όπως  τονίζει σε  άρθρο  της   και   η συντρόφισσα  και  συνάδελφος   Ευγενία  Ουζουνιδου «Ας  γνωρίζουν  ότι  γνωρίζουμε. Και επί  πλέον  εμείς  δεν   χρωστάμε   σε  κανέναν…»
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάφραση