8.4.15

Επίσκεψη Θανάση Πετράκου στην Πάτρα για την σταφίδα και την ενίσχυση του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ρεύματος από Καλό Νερό έως Γαργαλιάνους

08/04/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Επίσκεψη Θανάση Πετράκου στην Πάτρα για την σταφίδα και την  ενίσχυση του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ρεύματος από Καλό Νερό έως Γαργαλιάνους


Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, συνόδευσε σήμερα στην Πάτρα τον αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπεύθυνο για θέματα αγροτικής πολιτικής κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΣΚΟΣ Α.Ε. με βασικό θέμα την χάραξη κλαδικής πολιτικής για την μαύρη σταφίδα, ο Θανάσης Πετράκος μεταξύ των άλλων τόνισε:
Με δεδομένο ότι η σταφίδα είναι ένα από τα ιστορικότερα παραδοσιακά προϊόντα της πατρίδας μας και έχει πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, η δραματικής μείωση της ενίσχυσης που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στην διατήρηση προϊόντος, γι αυτό πρέπει να χαραχθεί από την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μια ουσιαστική κλαδική πολιτική για το προϊόν η οποία να περιλαμβάνει τα εξής:
1.      Ένταξη της μαύρης σταφίδας στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, ώστε να ανακτηθεί μέρος της μείωσης της δραματικής ενίσχυσης.
2.      Να υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με τα Υπουργεία Οικονομίας και Παιδείας, με στόχο να υπάρξει προβολή του προϊόντος στην εσωτερική αγορά, για να μάθουν οι Έλληνες να τρώνε σταφίδα, αφού πλέον είναι γνωστές οι θετικές ιδιότητες της σταφίδας για την προστασία της υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει αρκετά, αν ενταχθεί η σταφίδα στα προϊόντα που δίνονται στους μαθητές στα σχολεία.
3.      Να γίνει όλη η μαύρη σταφίδα προϊόν ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης)
4.      Να συγκροτηθεί ένας φάκελος και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για να προταθεί η σταφίδα να ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας, στην οποία μεταξύ των άλλων συμμετέχουν οι Θανάσης Πετράκος και Σια Αναγνωστοπούλου (Βουλευτής Αχαΐας).
Στη συνέχεια ο Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε με τον Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Σπύρο Μυλωνά και ζήτησε να τεθεί ως προτεραιότητα, η αντικατάσταση και ενίσχυση του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικού Ρεύματος από Καλό Νερό έως Γαργαλιάνους, διότι είναι πεπαλαιωμένο με συνέπεια κάθε χειμώνα να κινδυνεύουν οι αγρότες – παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών, να υποστούν καταστροφές στις καλλιέργειές τους, αφού στο Δίκτυο παρατηρούνται πολλές βλάβες κάθε Χειμώνα.
Ο κ. Μυλωνάς δεσμεύτηκε, ότι θα θέσει σε προτεραιότητα την αλλαγή και αναβάθμιση του Δικτύου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση