3.4.15

Ένταξη του κωδικού 86 στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που περιλαμβάνει γενικώς τον Ιατρικό- οδοντιατρικό- φυσικοθεραπευτικό κλάδο.

Αθήνα, 3 Απριλίου 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
  • Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
  • Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
ΘΕΜΑ: Ένταξη του κωδικού 86 στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που περιλαμβάνει γενικώς τον Ιατρικό- οδοντιατρικό- φυσικοθεραπευτικό κλάδο.


Στα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν  περιλαμβάνεται ο κωδικός 86 που αφορά τον Ιατρικό- οδοντιατρικό- φυσικοθεραπευτικό κλάδο. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία προγραμμάτων ΕΣΠΑ “Επανεκκίνηση ΕΠΑνΕΚ” έχουν προ-δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής τα  προγράμματα “Επιχειρούμε Δυναμικά” και  “Επιχειρηματική Ευκαιρία”. Τα προγράμματα αυτά εντάσσουν τον τομέα της Υγείας και παρέχουν  χρηματοδότηση στα Κέντρα Αποκατάστασης, στις Υπηρεσίες Τηλε-ιατρικής και στα Θεραπευτικά κέντρα.
Ωστόσο, με βάση την προδημοσίευση δεν ορίζεται σαφώς ο τίτλος «Θεραπευτικά Κέντρα», και πιο συγκεκριμένα το αν εντάσσονται στο πρόγραμμα τα ιατρεία, οδοντιατρεία και φυσικοθεραπευτήρια.  Ως αποτέλεσμα, καθίσταται ανέφικτη τόσο η ίδρυση όσο και η λειτουργία των ιατρείων, οδοντιατρείων και φυσικοθεραπευτηρίων στην παρούσα οικονομική συγκυρία, εάν δεν υπάρξει επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ. Επισημαίνεται ότι η αγορά ποιοτικού εξοπλισμού, η αγορά ή μίσθωση επαγγελματικής στέγης και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των ιατρείων προϋποθέτει ιδιαίτερα υψηλό κεφάλαιο.
Σημειώνεται ότι η ανεργία στο πλήθος των φυσικοθεραπευτών φτάνει το 35 % και στους ιατρούς αγγίζει το 23%. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός νέων ιατρών, οδοντιάτρων και φυσικοθεραπευτών αναγκάζεται να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό αυξάνοντας τα ποσοστά διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό.
Επειδή τα ερχόμενα προγράμματα ΕΣΠΑ θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας και θα δώσουν την ευκαιρία λειτουργίας τόσο στις υπάρχουσες όσο και στις νέες επιχειρήσεις.
Επειδή το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας ιατρείων, οδοντιατρείων και φυσικοθεραπευτηρίων είναι δυσβάσταχτο και η ποιοτική παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης απαιτεί σύγχρονο εξοπλισμό.
Επειδή είναι απαραίτητη η στήριξη και αποκατάσταση των επαγγελμάτων υγείας, με στόχο την μείωση των ποσοστών ανεργίας του κλάδου και την αποφυγή μετανάστευσης του επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Ερωτώνται οι κ. κ.  Υπουργοί

1.    Αν προτίθενται να συμπεριλάβουν τον κωδικό 86 στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να γίνει εφικτή η ίδρυση και συντήρηση ιατρείων, οδοντιατρείων και φυσικοθεραπευτηρίων.

2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να προασπιστούν τα δικαιώματα του κλάδου της υγείας, να μειωθούν τα ποσοστά της ανεργίας και να σταματήσει η διαρροή νέου επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.


Οι ερωτώντες βουλευτές

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Πετράκος Αθανάσιος


Μετάφραση