7.7.15

«Τήρηση εκλογικής νομοθεσίας από τα ιδιωτικά κανάλια».

07/07/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Επικρατείας, κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, με αρ. πρωτ. 421/7.7.15 και θέμα «Τήρηση εκλογικής νομοθεσίας από τα ιδιωτικά κανάλια». Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί την Παρασκευή στη Βουλή των Ελλήνων, στις 10/07/2015. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 7 Ιουλίου 2015
Προς τον κ. Υπουργό
·         Επικρατείας
Θέμα: «Τήρηση εκλογικής νομοθεσίας από τα ιδιωτικά κανάλια».


Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί οφείλουν πάντοτε, με δεδομένο ότι χρησιμοποιούν δημόσιες ραδιοσυχνότητες, να τηρούν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να μεταδίδουν τις ειδήσεις αντικειμενικά. Η τήρηση αυτών των αρχών είναι πολύ πιο επιβεβλημένη σε προεκλογικούς περιόδους.
Είναι γνωστό όμως ότι τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια όχι μόνο δεν τήρησαν κανένα κανόνα δεοντολογίας την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αλλά επιπλέον ορισμένα εξ αυτών, παραβίασαν προκλητικά την εκλογική νομοθεσία. Είναι σαφές ότι έγινε απόπειρα επηρεασμού των ψηφοφόρων και του εκλογικού αποτελέσματος. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, διέταξε προκαταρτική έρευνα. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συστάσεις και από το ΕΣΡ. Επειδή δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό η δημοκρατία να εκβιάζεται, από την διαπλοκή και να γίνεται ανεκτή, η συνειδητή παραβίαση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της εκλογικής νομοθεσίας.
Τέλος τα ιδιωτικά κανάλια δεν καταβάλουν τα χρέη τους για τη χρήση των συχνοτήτων.


                                        Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.   Σε τι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα προχωρήσει και πότε, ώστε να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία;

2.   Πότε θα καταβάλουν τα χρέη τους, τα τηλεοπτικά κανάλια αλλά και ο ΟΤΕ και η Multichoice Hellas, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του συνδρομητικού καναλιού NOVA, για το τέλος χρήσης τηλεοπτικών συχνοτήτων και πότε θα προκηρυχθούν οι άδειες χρήσης τηλεοπτικών συχνοτήτων;


Ο ερωτών Βουλευτής
                                            Πετράκος Αθανάσιος


Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση