17.10.16

Παρουσίαση του βιβλίου «Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα αφετηρία εξόδου από την κρίση»

Άνοιγμα από το Θανάση Πετράκο 
Στην Παρουσίαση στην Καλαμάτα του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου  
«Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα αφετηρία εξόδου από την κρίση»
Φίλες και  φίλοι .
Σας ευχαριστώ πολύ  για την παρουσίας στην σημερινή εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου   «Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα αφετηρία εξόδου από την κρίση». Ευχαριστώ επίσης τον αγαπητό  φίλο και σύντροφο Γιάννη για τη τιμή που μου έκανε να συντονίσω τη σημερινή παρουσίαση.

Ο Γιάννης Τόλιος είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και «Λομονόσοφ» της Μόσχας.
Η διδακτορική του διατριβή (Ph.D.) έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά.
Την περίοδο της χούντας πήρε ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Μετά τη μεταπολίτευση συμμετέχει ενεργά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της Αριστεράς.
Είχε  δραστήρια συμμετοχή στο «EuroMemo» των ευρωπαίων οικονομολόγων για μια «Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη», είναι συντονιστής του «Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑΧΩΜΕ) ήταν μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ .Μετά όμως την ψήφιση του 3 ου μνημονίου και  τη μετατροπή του σε μνημονιακό κόμμα ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΛΑΕ  και εκλέχτηκε μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνος οικονομικής  πολιτικής
Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ αυτών: Σύγχρονος Καπιταλισμός, Τάσεις Ανάπτυξης και Αντιθέσεις (1991), Συγκέντρωση Κεφαλαίου, Οικονομικοί Όμιλοι και Οικονομική Ελίτ (1999), Συγκέντρωση Κεφαλαίου, Βιομηχανικοί Όμιλοι και Βιομηχανική Πολιτική (2003),Περιβάλλον και Αγροτική πολιτική σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης (2008), Κρίση, Απεχθές Χρέος και Αθέτηση Πληρωμών. Το ελληνικό …δίλημμα (2011).
·         Και φυσικά  του παρόντος βιβλίου
·         Η μετάβαση στο "εθνικό νόμισμα" αφετηρία εξόδου από την κρίση   το οποίο καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία για το σημαντικό αυτό θέμα .
 Φίλες και φίλοι
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από  τις παλιές και  τις νέες μνημονιακές δυνάμεις και τις  κυρίαρχες ελίτ στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη. Το ζήτημα του "εθνικού νομίσματος" . Όλες αυτές οι δυνάμεις "εξορκίζουν" κάθε ουσιαστική συζήτηση για το "εθνικό νόμισμα", επιμένοντας για λόγους συμφέροντος, στην "πάση θυσία" παραμονή στην "ευρώ-ζώνη-και στο ευρώ" με την εφαρμογή αλλεπάλληλων Μνημονίων, φτωχοποιώντας και καταδυναστεύοντας τον ελληνικό λαό.

Στο βιβλίο του «Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα αφετηρία εξόδου από την κρίση» ο Γιάννης Τόλιος δίνει   με εκλαϊκευτικό τρόπο απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που έχει ο  κάθε πολίτης, κάθε εργαζόμενος, κάθε επαγγελματίας, επιστήμονας, αγρότης, κάθε νέος και νέα, γύρω από το ρόλο του "εθνικού νομίσματος". Μέσα από τις θεματικές ενότητες αποκαλύπτει  τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με το "ενιαίο νόμισμα-ευρώ", όχι μόνο με όρους οικονομικούς, αλλά πάνω από όλα με όρους εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Τονίζει με σαφήνεια και καθαρότητα ότι η μετάβαση στο  εθνικό νόμισμα δεν είναι περίπατος, έχει δυσκολίες και  απαιτεί  κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις με την ολιγαρχία  , την ευρωπαϊκή ελίτ  και το μνημονιακό πολιτικό σύστημα όμως για τον ελληνικό λαό η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα αποτελεί αφετηριακό βήμα ανάκτησης της χαμένης εθνικής και λαϊκής του κυριαρχίας και εφαρμογής του μεταβατικού προγράμματος προοδευτικής εξόδου από την κρίση
Φίλες και φίλοι
  Ο Γιάννης Τόλιος εξηγεί αναλυτικά   στο πρώτο κεφάλαιο ότι η ένταξη στο ευρώ ήταν μέγα λάθος όμως η παραμονή σε αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο. 
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξηγεί ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποιες οι προσωρινές  δυσκολίες της μετάβασης από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα.
Απαντά με σαφήνεια στα εύλογα και καλόπιστα ερωτήματα που υπάρχουν αλλά και στα τρομοκρατικά   ψέματα που λένε όλοι οι ευρωλάγνοι. Όπως:
Θα χάσει ο κόσμος τις καταθέσεις του ;
 Θα μειωθούν τα εισοδήματα του ακαριαία  50% γιατί θα υπάρξει μεγάλη υποτίμηση ;όπως είπε ο κ. Τσιπρας προχθές 
Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την ισοτιμία  και  ποια θα είναι η νέα ισοτιμία  του νέου εθνικού νομίσματος ;
Θα γίνουμε Αλβανία του Χότζα  η Συρία  αν επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα;
Θα έχουμε φάρμακα και φαγητό;
Γιατί η ζωή των απλών ανθρώπων θα γίνει καλλίτερη αν επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα.   
Διαλύει το μύθο των ευρωλαγνων οι οποίοι λένε ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε αφού δεν παράγουμε τίποτα  καθώς και σε μια σειρά ερωτήματα που τα αφήνω για να τα κάνετε εσείς. 
Στο τρίτο κεφάλαιο εξηγεί ότι   η μετάβαση στο "εθνικό νόμισμα" τονίζει ο συγγραφέας αποτελεί την "αναγκαία" προϋπόθεση, δεν είναι και "ικανή" από μόνη της να εξασφαλίσει μια εναλλακτική φιλολαϊκή πολιτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται ταυτόχρονα η εφαρμογή δέσμης ριζοσπαστικών μέτρων και μια κυβέρνηση αποφασισμένη να τα εφαρμόσει, με την ενεργητική στήριξη του ελληνικού λαού.  Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη στη βάση της διαγραφής του δημοσίου χρέους, της ευρείας »σεισάχθειας» (διαγραφής) για τα ιδιωτικά χρέη των πλέον αδύνατων και της διαγραφής μέρους του χρέους για τους μικρομεσαίους , της εθνικοποίησης των τραπεζών και της ακύρωσης των μνημονίων και της λιτότητας, αποτελούν, τη μόνη δημοκρατική διέξοδο για τη χώρα μας.
Σήμερα     τονίζουν και οι ποιο σημαντικοί οικονομολόγοι και νομπελίστες όπως ο Πολ Κρουγκμαν   ο Τζοζεφ Στιγκλιτς ο Τζακ Ράσμους  κ.α., ότι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα είναι η αναγκαία προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας μας και του λαού μας.
Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μείνει στο ευρώ, υποστήριξε ο Πολ Κρούγκμαν στο τέταρτο ετήσιο Athens Democracy Forum.  
Ο Τζοζεφ Στιγκλιτς 
στο νέο του βιβλίο «Ευρώ: Πώς ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης», το οποίο  κυκλοφορεί  στην Ελλάδα από σήμερα επικρίνει τη σκληρή λιτότητα των ελληνικών μνημονιακων προγραμμάτων δήθεν  διάσωσης, που οδήγησαν την χώρα σε συντριπτική ύφεση και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψειεκτός ευρώ, δημιουργώντας ένα σύστημα βασισμένο, αποκλειστικά, σε ηλεκτρονικό χρήμα. Ο Τζ. Στίγκλιτς προτείνει ακόμη την απόσυρση του ευρώ και την αντικατάστασή του από ένα «βόρειο» και ένα «νότιο» ευρώ.      
Ο διάσημος καθηγητής οικονομικών Τζάκ Ράσμους γράφει στο βιβλίο του «Μια νέα μορφή αποικιοκρατίας αναδύεται στην Ευρώπη»  τα εξής «Όσο   η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη δεν υπάρχει τέλος στη λιτότητα και την οικονομική ύφεση .Η  Ελλάδα τονίζει  πρέπει να αποκηρύξει το χρέος της και να ανακτήσει την νομισματική της κυριαρχία   και φυσικά η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη δική της παραγωγή ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές .Για να γίνουν όμως αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και να περάσει σε εθνικό νόμισμα . Όσο πιο γρήγορα γίνουν αυτά τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα ανακάμψει αλλιώς…..»
Στο 4ο κεφάλαιο του βιβλίου του με τίτλο Το Γ μνημόνιο «οδοστρωτήρας» της ελληνικής κοινωνίας ο  Γιάννης Τόλιος   αναλύει τις συνέπειες του 3ου μνημονίου που ήδη βιώνουμε και τονίζει  ότι   επιφέρει καίριο πλήγμα στην εθνική και λαϊκή κυριαρχία.
Το τρίτο μνημόνιο  που υπεγράφη στις 14 Αυγούστου 2015, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα προσθέτει άλλα 86 δισεκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος σε περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια (δολάρια). Σχεδόν όλο το ποσό των 86 δισεκατομμυρίων προορίζεται για τις πληρωμές του χρέους και για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
. Το Μνημόνιο αρχίζει δηλώνοντας ρητά ότι δεν υπάρχει νομοθεσία ή άλλη δράση, οσησδήποτε ήσσονος σημασίας, που μπορεί να ληφθεί από τους πολιτικούς θεσμούς στην Ελλάδα χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Τρόικας. Η Τρόικα έχει συνεπώς δικαίωμα βέτο σε όλα σχεδόν τα μέτρα πολιτικής στην Ελλάδα, όλες τις εκτελεστικές και νομοθετικές αποφάσεις και σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης.
 Η,   Ελλάδα δεν θα έχει πλέον δική της δημοσιονομική πολιτική. Η Τρόικα θα καθορίζει τον προϋπολογισμό και θα επιβλέπει την συγγραφή του.   Επιτρέπεται στην Ελλάδα να συγγράψει τον προϋπολογισμό της, αλλά μόνο αν πρόκειται για τον προϋπολογισμό που η Τρόικα θέλει. Και μάλιστα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παρακολουθούν την εκτέλεση προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι η Ελλάδα θα συμμορφώνεται με τον προϋπολογισμό της τρόικας.  
 Αναλύει το μέγα  κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα της   τρίτης ανακεφαλαιοποίησης για την οποία η ΛΑΕ έχει υποβάλλει  μήνυση
Αναλύει το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα , το νέο νόμο της άγριας φοροεπιδρομής  , τα νέα αντεργατικά μέτρα που πιέζει η τρόικα τώρα.
Τέλος κάνει αναλυτική αναφορά στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων ,στον περιβόητο  κόφτη,  στην ΑΑΔΕ και στο Υπερταμείο  ξεπουλήματος  της δημόσιας περιουσίας  .
Στο 5ο και τελευταίο κεφάλαιο προσεγγίζει το  Brexit
Στον επίλογο έχει τον ωραιότατο κατά τη γνώμη μου τίτλο «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» είναι κάτι περισσότερο από μια σελίδα αλλά μπορεί να συζητάμε για αυτή τη σελίδα πάρα  πολλές ώρες.

Σας  ευχαριστώ για την προσοχή σας  .

Μετάφραση