10.10.16

Ποιος προσβάλλει πραγματικά το λαό;

Ποιος προσβάλλει  πραγματικά το λαό;
του Θανάση  Πετράκου    
Η ακτιβιστική ενέργεια που έγινε στη Βουλή με το απόσπασμα από το Ημερολόγιο ΙΙΙ του Ζοζέ Σαραμάγκου  από  τον   Στάθη Λεουτσάκο και τον υπογράφοντα προκάλεσε πολλές συζητήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Προκαταβολικά τονίζουμε  ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη και όχι μόνο δεν την φοβόμαστε, αλλά την επιζητούμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, πιστεύουμε, ότι εκφράστηκε μέσα από αυτήν την κίνηση μας  και την είδε σαν μια  πρωτότυπη και δυνατή    διαμαρτυρία απέναντι σε εκείνους που ξεπουλούν τη χώρα χωρίς καμία ενοχή, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και όχι σαν μια πράξη πολιτικού  «τσαμπουκά». Υπήρξαν βέβαια και εκείνοι οι οποίοι μας επιτέθηκαν με σφοδρότητα, γιατί θεώρησαν ότι προσβάλαμε το κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους του λαού.
Σε όλους αυτούς, που «ενοχλήθηκαν» απαντάμε ότι ο κόσμος αλλάζει  και η ιστορία προχωρά  μέσα από τις αντιθέσεις, τις συγκρούσεις και τις συνθέσεις. Οι κοινωνίες βαδίζουν μπροστά,  όταν οι ενεργοί πολίτες και οι  λαοί «ανεβαίνουν στην κορυφή των κυμάτων»,  γιατί  η ζωή  δεν είναι επίπεδη,   η κοινωνική εξέλιξη δεν είναι γραμμική.
Εξοργίστηκαν, λοιπόν, συγκεκριμένοι άνθρωποι  όπως ο κ Πάσχος Μανδραβέλης, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κλπ,   γιατί κάναμε μια εντυπωσιακή ακτιβιστική ενέργεια μέσα στο  κοινοβούλιο  και αυτό δεν ταιριάζει σε πρώην βουλευτές. Μας χαρακτήρισαν  «αποτυχόντες πολιτευτές» και πιστεύουν  πως ό, τι κάναμε  «προσβάλει το λαό» , «είναι απαράδεκτο», « ενισχύει τις ακραίες αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις» κ.α. .Αν διάβαζαν   το «Προσχέδιο του δοκιμίου πολιτικής αγωγής» του Μανώλη Αναγνωστάκη, θα έπαιρναν  την απάντηση. Επειδή, όμως πολλοί είναι αλλεργικοί με οτιδήποτε   αριστερό, ας μιλήσουμε λίγο πιο πεζά .
Αν μελετήσουν, όσοι μας κατηγορούν, τι έχει ψηφιστεί  στη Βουλή τα τελευταία  7 χρόνια,  λογικά θα   έπρεπε να είχαν  πάρα  πολλές φόρες εξοργιστεί και να είχαν αντιδράσει γράφοντας  πολλά  άρθρα για το ποιος προσβάλλει το λαό και πού στραγγαλίζεται η δημοκρατία όταν:
–  εγκρίνονται και τα τρία  μνημόνια σε ένα άρθρο τα μεσάνυχτα.
–  εκδίδονται  σωρηδόν Π.Ν.Π.
– όλα σχεδόν ψηφίζονται ως κατεπείγοντα « για να πάρουμε τη δόση».
– οδηγούνται εκατομμύρια συμπατριώτες μας  στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στην απόγνωση και εκατοντάδες στην αυτοχειρία.
–  γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και δεν υπάρχει πλέγμα προστασίας για τους  φτωχούς , τους μεροκαματιάρηδες  και τους ανέργους.
– χτυπάνε τα ΜΑΤ τους συνταξιούχους και όποιον σηκώνει κεφάλι.
– περικόπτονται δραματικά μισθοί και συντάξεις.
–  καταργούνται όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
              Γιατί τελικά   προσβολή  της δημοκρατίας και του λαού  είναι το γεγονός ότι  222 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ ,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ ,ΑΝΕΛ ψήφισαν όλοι μαζί την κατάλυση της Βουλής και τη λαϊκής κυριαρχίας. Διότι  αποφάσισαν στις 15 Ιουλίου του 2015   ότι  «η  κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται να και συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν από την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»!!! Τι λένε γι αυτό όσοι μας κατέκριναν με δριμύτητα;

Προσβολή  της δημοκρατίας και του λαού είναι  και  όταν 222 βουλευτές ψηφίζουν την παράδοση:
α) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (δηλαδή του συστήματος είσπραξης των φόρων) στην τρόικα.
β) των Τραπεζών στο γερμανογαλλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα  και στα funds (για τις οποίες έχει «φορτωθεί» ο λαός 50 δισ. δημόσιο χρέος) και με αυτόν τον τρόπο και τα «κόκκινα δάνεια στα funds.
 γ) την ένταξη στο Υπερταμείο της Τρόικας όλων  των  υποδομών, των  δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών της χώρας.
Αυτές  είναι μερικές από τις  ασεβείς πράξεις στο ναό της Δημοκρατίας και όχι η δική μας ενέργεια. Επιπλέον  είναι δείγμα εμπάθειας και ανεπίτρεπτο  να ταυτίζεται  η  ενέργειά μας με τους μουτζουρωμένους από σπρέι τοίχους. Όσοι ψηφίζουν η αποδέχονται την περιστολή της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας   μαγαρίζουν το κοινοβούλιο και όχι εκείνοι που αγωνίζονται για να αποτρέψουν την οριστική υποταγή  της χώρας στους δανειστές.
Όταν, λοιπόν, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου ξεπουλιέται η πατρίδα και οριστικοποιείται η μετατροπή της σε νεοαποικία, όταν εκχωρούνται  στο Υπερταμείο της Τρόικας (το οποίο θα διοικείται από 2 εκπροσώπους της  ) για 99 χρόνια όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί (ανάμεσα τους και τα 2 βασικότερα κοινωνικά αγαθά, το  ρεύμα και το  νερό, για το οποίο υπάρχει απόφαση του ΣτΕ ότι η ιδιωτικοποίηση   είναι αντισυνταγματική), όταν συμβαίνουν όλα αυτά τα οποία οι επικριτές μας αποδέχονται ως απολύτως φυσιολογικά, όταν  μεθοδικά και συστηματικά εξανεμίζεται η εθνική και λαϊκή  κυριαρχία, εμείς δεν   μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς. Κάτι τέτοιο ούτε η συνείδηση μας, ούτε η πολιτικές μας καταβολές, ούτε η πορεία μας μέχρι σήμερα   μάς  το επέτρεπε.
 Ναι,  ρίξαμε φωτοτυπίες με απόσπασμα από κείμενο του μεγάλου Ζοζέ Σαραμάγκου. Ναι ο ακτιβισμός στη Βουλή από εμάς που  είχαμε την εξουσία και την αρνηθήκαμε για να είμαστε συνεπείς με την ιδεολογία μας και  με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε και έπρεπε να κάνουμε. Γιατί δεν  μπορούσαμε και δεν έπρεπε    την ώρα που καίγονται τα σπίτια μας εμείς να τραγουδάμε,   όπως λέει το αρχαίο γνωμικό.  Αν όλα αυτά   φαίνονται   πολύ αριστερά οφείλουμε  να υπενθυμίσουμε ότι από την εποχή του Διαφωτισμού ο Τζον Λοκ  στο έργο του «Κοινωνικό Συμβόλαιο» είχε μιλήσει για το δικαίωμα της αντίστασης  τονίζοντας  ότι «μεταξύ κυβέρνησης και λαού υπάρχει ένα κοινωνικό συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα δίκαια του λαού. Αν δεν το κάνει, ο λαός διατηρεί το δικαίωμα της αντίδρασης, ακόμη και με επανάσταση, αν χρειαστεί». Δε θα διαπραγματευτούμε μετά από τόσους αιώνες το αναφαίρετο δικαίωμα μας και ούτε θα ζητήσουμε την έγκριση εκείνων  που θέλουν να μετατρέψουν τη Βουλή σε παράρτημα, λιβανιστήρι  και υποτακτικό των αγορών.
Δεν είναι, άραγε  μέγιστη προσβολή του λαού,  όταν οι κυβερνήσεις λένε άλλα προεκλογικά και όταν εκλεγούν κάνουν τα εντελώς αντίθετα και είναι η δική μας ενέργεια; Η απάντηση μας κ.  Μανδραβέλη και λοιποί κύριοι   που κακόβουλα μας κρίνατε είναι ότι τη Βουλή την προσβάλουν όσοι είτε υλοποιούν είτε υπερασπίζονται τις πολιτικές που 7 χρόνια τώρα ισοπεδώνουν την κοινωνία και παραδίδουν τη χώρα στους τοκογλύφους δανειστές. Όσοι είναι λάτρεις «των αγορών» και  της «διεθνούς των αεριτζήδων εκμεταλλευτών» η επέλαση των όποιων αφήνει κοινωνικά ερείπια. Όσοι επί της ουσίας  έχουν την άποψη   ότι είναι η υποχρέωση των βουλευτών να ψηφίζουν ό, τι αποφασίζουν «οι αγορές» .Όμως όλα αυτά  δεν προσβάλουν μόνο  αλλά καταργούν τη Βουλή ως αντιπροσωπευτικό σώμα και   τη δημοκρατία πλην όμως ο εν λόγω κύριος φρονίμως "ποιεί την νήσσαν".
     Δεν πρόσβαλε συνεπώς  η ΛΑΕ το λαό και το γνωρίζουν πολύ καλά και όσοι έσπευσαν να ειρωνευτούν και να ψέξουν την ακτιβιστική ενέργεια μας με τη σκληρή υπενθύμιση του Σαραμάγκου, όχι γιατί ενοχλούνται από την κίνηση, αλλά γιατί στηρίζουν την κυβέρνηση στην επιχείρηση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και ας παριστάνουν τους επικριτές της. Για τις καρέκλες είναι ο καυγάς μεταξύ τους.
Ο Θανάσης  Πετράκος είναι  μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και π. βουλευτής Μεσσηνίας 
Μετάφραση