14.11.16

Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας για την καταστροφή που έχουν υποστεί από τις μνημονιακές πολιτικές.

Επιστολή του Θανάση Πετράκου πρώην βουλευτή Μεσσηνίας και μέλος της Π. Γ. της ΛΑ.Ε. προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου
Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας για την καταστροφή που έχουν υποστεί από τις  μνημονιακές πολιτικές.

Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζετε την τεράστια σημασία που έχει για τη Μεσσηνία και την οικονομία της η ελαιοπαραγωγή αφού σχεδόν είναι μονοκαλλιέργεια και ο νομός Μεσσηνίας είναι ο πρώτος νομός της χώρας σε παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Πιστεύω να γνωρίζετε ότι τη φετινή χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας θα υποστούν δραματική μείωση του εισοδήματός τους διότι υπάρχει πολύ μεγάλη δακοπροσβολή. Τις αιτίες μπορούμε να τις συνοψίσουμε σε μία πρόταση: Τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγάλη μείωση των κονδυλίων για τη δακοπροστασία, με συνέπεια να μην υπάρχει επαρκής καταπολέμηση του δάκου. Η μείωση των κονδυλίων σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες της φετινής χρονιάς έχουν ως συνέπεια όπως ανέφερα πιο πάνω τη δραματική μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Σας είναι φαντάζομαι γνωστό, κύριε Υπουργέ, ότι
1) Οι παγίδες έχουν περιοριστεί στο 50% περίπου, με συνέπεια να μην υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τον δακοπληθυσμό.
2) Οι γεωπόνοι δακοκτονίας έχουν μειωθεί επίσης κατά 50% περίπου.
3) Έχετε περιορίσει μόνο σε 27 ημέρες !!! τη δυνατότητα των γεωπόνων να πηγαίνουν για έλεγχο στο διάστημα των πέντε έως έξι μηνών που προσλαμβάνονται για τη δακοκτονία, με συνέπεια να μένουν στα γραφεία αντί να βγαίνουν για ελέγχους.
4) Γνωρίζετε ότι από τις ενδείξεις των παγίδων και εφόσον ο μέσος όρος είναι μεγαλύτερος του 3, γινόταν γενικός ψεκασμός στις αρχές Ιουνίου μέχρι το 2010 για να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά οι δακοπληθυσμοί. Την φωτεινή χρονιά όμως που έπρεπε οπωσδήποτε  να γίνει, δεν έγινε, λόγω των μειωμένων κονδυλίων ως αποτέλεσμα   των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζετε  .
5) Στη Μεσσηνία παρότι είναι ο πρώτος σε παραγωγή ελαιολάδου νομός της χώρας, δώσατε κονδύλια για την καταπολέμηση του δάκου πολύ λιγότερα απ’ αυτά που έπρεπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Εύβοια είχε μεγαλύτερο κονδύλι για τη δακοπροστασία από τη Μεσσηνία.

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει:
1) Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας –κατ εξαίρεση -για τη μείωση του εισοδήματος που θα υποστούν εξαιτίας της λειψής δακοκτονίας λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει και η δική σας κυβέρνηση. Σας επισημαίνω ότι ο ελαιοπαραγωγός πληρώνει τρεις φορές, και δακοκτονία και ασφάλιστρα ΕΛΓΑ και τέλη ενεργοποίησης δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης (και μάλιστα είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που πληρώνουν οι παραγωγοί τέλη ενεργοποίησης, όπως σας επεσήμανε και ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας). Επιπλέον, κύριε Υπουργέ, η κυβέρνησή σας επαίρεται ότι έχει πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Οφείλετε λοιπόν, να διεκδικήσετε από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών κονδύλι για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας. Είναι δίκαιο να μην πάει όλο το πρωτογενές πλεόνασμα στους τοκογλύφους δανειστές, αλλά, να δοθεί ένα μέρος του και στους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς, αφού οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζετε τους κατέστρεψαν.
2) Να τροποποιηθεί ο υπάρχων κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προστεθεί παράγραφος 9 ως ακολούθως «ορίζεται ως ζημιογόνο αίτιο ο δάκος, το γλοιοσπόριο κ.λπ. παθογόνα αίτια που προσβάλλουν τον ελαιόκαρπο .Επιπλέον να προβλεφτεί  αποζημίωση   των παραγωγών για τις  ζημιές που προκύπτουν από την άγρια πανίδα».
3) Την επόμενη χρονιά το 2017 να αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια για τη δακοκτονία ώστε να μην επαναληφθεί τέτοια καταστροφή. Να επανέλθει ο γενικός ψεκασμός των αρχών Ιουνίου και να γίνεται όταν ο μέσος όρος των ενδείξεων των παγίδων ξεπερνά τους 2 αντί τους 3.
4) Να καταργηθεί το κριτήριο της ιστορικότητας με το οποίο κατανέμονται τα κονδύλια στους διάφορους νομούς και να ισχύσει το κριτήριο της παραγωγής του κάθε νομού.
Κύριε Υπουργέ,
Το κύριο για τη φετινή χρονιά είναι η λήψη πολιτικής απόφασης για κατ εξαίρεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών  της Μεσσηνίας, διότι   δεν φταίνε σε τίποτα οι ίδιοι για τη ζημιά που έχουν υποστεί και την τεράστια μείωση του εισοδήματός τους. Για την καταστροφή που έχουν υποστεί την φετινή χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση σας και οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζετε με θρησκευτική ευλάβεια. 


Θανάσης Πετράκος

Κοινοποίηση:
1. Υπουργό Οικονομικών

2. Πρόεδρο ΕΛΓΑ

Μετάφραση