17.2.17

Το πρόγραμμα της δακοκτονίας στον «αέρα» - Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή του 2017

ΔΗΛΩΣΗ
του Θανάση Πετράκου, μέλους της Π.Γ. της ΛΑΕ και υπεύθυνου Αγροτικής Πολιτικής της ΛΑΕ

Το πρόγραμμα της δακοκτονίας στον «αέρα» -
Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή του 2017

Η κυβέρνηση λειτουργώντας με πρωτοφανή ανευθυνότητα και ενώ Διευθύνσεις Γεωργίας (ΔΑΟΚ) περίμεναν να έρθει η κατανομή των κονδυλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την δακοπροστασία του 2017 πληροφορήθηκαν ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποποιείται αιφνιδίως την αρμοδιότητα, επικαλούμενο την εφαρμογή του Άρθρου 186 του νόμου του «Καλλικράτη» ,και «μεταβιβάζει» την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή στις Περιφέρειες.
Η «μεταβίβαση» της αρμοδιότητας γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη του προγράμματος δεν επιτρέπει τον έγκαιρο και αποτελεσματικό σχεδιασμό και υλοποίηση του εκ μέρους των Περιφερειών όταν μάλιστα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι διαδικασίες για το διαγωνισμό προμήθειας των φαρμάκων. Είναι αδύνατον οι Περιφέρειες αυτή τη στιγμή να μπορέσουν έγκαιρα να το εφαρμόσουν δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν απόθεμα των φαρμάκων για τη δακοπροστασία και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αύξηση των κονδυλίων . Συνεπώς η ενέργεια αυτή συνιστά εγκληματική ανευθυνότητα για το πρώτο εθνικό μας προϊόν το ελαιόλαδο.

Είναι σαφές ότι η εφαρμογή του άρθρου 186 του «Καλλικράτη» γίνεται εκ του πονηρού. Η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να αυξήσουν τα κονδύλια και να οργανώσουν πιο σωστά και πιο έγκαιρα τη δακοπροστασία ,μετά μάλιστα την περσινή αποτυχημένη χρονιά, η οποία είχε ως συνέπεια την μεγάλη δακοπροσβολή και συνεπώς τη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, «πετάνε το μπαλάκι» στις Περιφέρειες ,σε χρόνο μάλιστα που καθιστά ανεφάρμοστο το πρόγραμμα ,με το πρόσχημα της εφαρμογής του νόμου.
Η κυβέρνηση αντί να μεταφέρει την ευθύνη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες οφείλει να αυξήσει τα κονδύλια της δακοπροστασίας. Είναι γνωστό ότι η μεγάλη μείωση των κονδυλίων είχε ως αποτέλεσμα να γίνει το 2016 τεράστια καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή καθότι:
·        οι παγίδες έχουν περιοριστεί στο 50% σε σχέση με το 2010,
·        οι γεωπόνοι επίσης να έχουν μειωθεί κατά 50%,
·        η δυνατότητα των γεωπόνων να πηγαίνουν για έλεγχο στο διάστημα των 6 μηνών που προσλαμβάνονται για τη δακοκτονία έχει περιοριστεί μόνο σε 27 ημέρες!!!
·        και πάνω απ’ όλα έχει καταργηθεί ο γενικός ψεκασμός που γινόταν μέχρι το 2010 στις αρχές Ιουνίου όταν ο μέσος όρος των ενδείξεων στις παγίδες ήταν μεγαλύτερος του 3 .
Η ΛΑΕ τονίζει ότι είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση με εντελώς ανεύθυνο τρόπο να «παίζει» με την τύχη του πρώτου εθνικού προϊόντος της χώρας, το οποίο συμβάλλει στο εθνικό εισόδημα με 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή συμβάλλει στο 1% του ΑΕΠ της χώρας.
Απαιτούμε να σοβαρευτεί η κυβέρνηση και να αυξήσει το κονδύλι της δακοπροστασίας τουλάχιστον κατά 5 εκατ. ευρώ ,(δηλαδή από 22 εκατ. να διατεθούν 27 εκατ.) , να οργανώσει το σύστημα πληρωμής των εισφορών για τη δασοπροστασία και να παραμείνει τουλάχιστον για το 2017 η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαφορετικά θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί τη φετινή χρονιά.



ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάφραση