6.2.17

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΤΟΥ 1ου  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ  Α.Ρ.  ΓΙΑ ΤΙΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Το 1ο Συνέδριο του  Αριστερού  Ρεύματος εκφράζει  την αλληλεγγύη  του στον αγώνα  των αγροτών  οι  οποίοι  αγωνίζονται για την επιβίωση τους και την ανατροπή των αντιαγροτικών    νεοφιλελευθέρων  μνημονιακών  πολιτικών.  
Τα μνημόνια και ιδιαίτερα οι μνημονιακοί νομοι της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την  αύξηση  του  κόστους παραγωγής  , τη  φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και την ασφάλιση των αγροτών σε συνδυασμό  με τις αντιαγροτικές  ρυθμίσεις  της  νέας ΚΑΠ   έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και  ιδιαίτερα  τους  μικρομεσαίους  αγρότες .
Το  1ο Συνέδριο του  Αριστερού  Ρεύματος  τονίζει ότι     υπό καθεστώς μνημονίων και   περιορισμένης  λαϊκής  κυριαρχίας δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή – φιλοαγροτική πολιτική 

Σήμερα  περισσότερο  από κάθε  άλλη φορά  είναι αναγκαία η  χάραξη μιας εθνικής  αγροτικής  πολιτικής    έξω από την ευρωζώνη με βασικό εργαλείο το εθνικό νόμισμα.
Με τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο έλεγχο, που θα χρηματοδοτεί με σχεδόν μηδενικά επιτόκιο  και θα στηρίζει την παραγωγή των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.
Με κλαδικές πολιτικές ανά προϊόν και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Με ουσιαστικό έλεγχο του κόστους εισροών αλλά και των συνθηκών διακίνησης και εμπορίας.
Με δημόσιες υπηρεσίες, Ινστιτούτα και Κέντρα Έρευνας να πρωτοστατούν στην παραγωγή γνώσης και τη διάχυση αυτής μέσα στον αγροτικό πληθυσμό.
Το  Α.Ρ.  τόνιζε   ότι  για  να λυθούν     τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης
Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι:
  • Η κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.
  • Η ανατροπή της λιτότητας.
  • Η άμεση παύση πληρωμών στο  δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.
  • Η εθνικοποίηση των τραπεζών, μια νέα Εθνική  Κεντρική  Τράπεζα  και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
  • Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Έξοδος από την Ευρωζώνη και  επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
  •  Σύγκρουση και απειθαρχία  απέναντι  στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε.
  • Αγώνας για ανατροπή των αντιαγροτικών επιλογών της νέας Κ.Α.Π, διότι η νέα ΚΑΠ ουσιαστικά ''πετάει έξω'' τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το  Α.Ρ  καλεί  όλους τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους αγρότες, σε καθολικό και ενωτικό αγώνα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή τη συντριπτική πλειοψηφία  όχι  μόνο  των αγροτών αλλά όλη σχεδόν τη κοινωνία    .

Μετάφραση