28.4.17

Να μην αυξηθεί η τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος .Tα 735 εκ. ευρώ των να δοθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα

Να μην αυξηθεί  η τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος .Tα 735 εκ. ευρώ των να δοθούν  από το πρωτογενές πλεόνασμα

Είναι γνωστό ότι οι Υπηρεσίες  Κοινής  Ωφέλειας (ΥΚΩ ) καλύπτουν  το αυξημένο κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και το κόστος του τιμολογίων των πολυτέκνων και του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Είναι γνωστό επίσης, ότι τα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ (όπως και το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας) μέσω των λογαριασμών ρεύματος έχουν καθοριστεί με τον μνημονιακό νόμο 4067/2012, με βάση τα δεδομένα του 2011. Πράγματι τα ποσά υπολείπονται κατά 735 εκατ. ευρώ της πραγματικής επιπλέον δαπάνης που κατέβαλε η ΔΕΗ  για την ηλεκτροδότηση των νησιών στο διάστημα 2012-2015.
Όμως η ΛΑ.Ε. διαφωνεί ριζικά με την πρόταση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, τα 735 αυτά εκατομμύρια να επιβαρύνουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Τις επιπλέον αυτές πραγματικές δαπάνες της ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια των μη διασυνδεμένων νησιών και για το κοινωνικό τιμολόγιο, πρέπει και οφείλει να τις δώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΗ από το ματωμένο υπερπλεόνασμα των 6,9 δις ευρώ.

Οι πολίτες σήμερα δεν αντέχουν άλλες αυξήσεις. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και έπρεπε να ήταν φτηνό για όλο το λαό. Σήμερα όμως έχει γίνει πολύ ακριβό για τα λαϊκά στρώματα τα οποία πλήττονται από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων που εφαρμόζονται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία οκτώ χρόνια στη χώρα μας. Η τιμή του για τα νοικοκυριά τα   χρόνια των μνημονίων 2009-2016 έχει αυξηθεί σύμφωνα με τη  Eurostat κατά  74,61%!!! λόγω κυρίως  της  αύξησης  των  τελών  και  των  φόρων κατά  497,78%!!!
Η ΛΑ.Ε. καλεί το Δ.Σ. της ΔΕΗ να ζητήσει την ανάκτηση των 735 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση και όχι από τους καταναλωτές.
Καλούμε την κυβέρνηση η οποία πήρε το 2016 2,65 δις παραπάνω φόρους από τους πολίτες και μείωσε τις δαπάνες κατά 9,06 δις και επιπλέον επιβάρυνε τη ΔΕΗ με τα ΝΟΜΕ κατά 100 εκ. και με τη χρέωσή της ως προμηθευτή για να καλύψει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ κατά 400 εκ. να δώσει 735 εκ. από αυτό το ματωμένο υπερπλεόνασμα για να καλυφθούν οι επιπλέον αυτές δαπάνες της ΔΕΗ.
Η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση της πολιτείας και όχι των πολιτών, διαφορετικά η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη γνωστή παροιμία «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλυβα».

Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. 

Μετάφραση