14.2.18

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ Σ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018


ΟΙ  ΘΕΣΕΙΣ Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ Σ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και ειδικότερα θερμοηλεκτρικών μονάδων σε Δυτική Μακεδονίας και Μεγαλόπολη, αποφάσισε το ενιαίο Συντονιστικό Όργανο των δύο περιοχών, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο της Μεγαλόπολης.
Ο εκπρόσωπος της ΛΑ.Ε. και πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος τόνισε στην τοποθέτησή του ότι:
1) το πανελλαδικό συντονιστικό θα πρέπει να συνδέσει τον αγώνα ενάντια στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων με τον αγώνα ενάντια στην διάλυση και πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, διότι η κυβέρνηση πέρα από τα ΝΟΜΕ την εκχώρηση του 50% των πελατών της ΔΕΗ στους ιδιώτες και την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, έχει αποφασίσει και την πώληση του17% των μετοχών της ΔΕΗ που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ και την εκχώρηση του υπόλοιπου 34% στο υπερταμείο, 2) ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ πρέπει να συντονιστεί με τον αγώνα ενάντια στην εκποίηση και ρευστοποίηση όλης της δημόσιας περιουσίας. Συνεπώς, πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο από τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών, 3) ο αγώνας πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα και όχι όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, 4) οι κινητοποιήσεις πρέπει να χωριστούν χρονικά σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι της 12 Μαρτίου και η δεύτερη από τις 12 Μαρτίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Στη συνέχεια ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ορυχείων και Σταθμών (ΣΟΣ) Μεγαλόπολης, Σαράντος Αλεξανδρής κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ο Σαράντος Αλεξανδρής τόνισε και ζήτησε να συμπεριληφθούν στην απόφαση οι ακόλουθες προτάσεις:
  1. Απόφαση για μαζική κινητοποίηση στις 27 Φλεβάρη στην Τρίπολη όταν θα έρθει ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.
  2. Με πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να γίνει συνάντηση – σύσκεψη με τον ΟΜΕ/ΕΥΔΑΠ και όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες των οποίων οι δημόσιες επιχειρήσεις πέρασαν στον υπερταμείο, με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και με ΚΕΔΕ –ΕΝΑΕ – ΠΕΔ και στη συνέχεια Πανελλαδική Κινητοποίηση στην Αθήνα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου πριν την κατάθεση του Ν/Σ.
  3. Συνέντευξη Τύπου μέχρι τέλους Φλεβάρη στα ΜΜΕ στην Αθήνα.
  4. Συμβολικές αλλά δυναμικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα σε Υπουργεία, ΔΕΗ, Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ.
  5. Επιστολή λεπτομερή σε κόμματα – Βουλευτές- Ευρωβουλευτές για το τι σημαίνει το ξεπούλημα και τις συνέπειες για το λαό και τη χώρα σε ικανοποιητικό βαθμό το έχουμε (Μικρή ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ).
  6. Επιτροπή Συγκρότησης σε επαφή με ειδικούς Νομικούς για κατάθεση ή επεξεργασία νομικών ενεργειών.
  7. Επιστολή στον ΠτΔ.
Τέλος, τόνισε ότι πρέπει εργαζόμενοι και τοπικές κοινωνίες να διαμηνύσουν στην κυβέρνηση, στην ευρωπαϊκή επιτροπή και στους επίδοξους αγοραστές ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν να περάσουν στα χέρια των ιδιωτών οι μονάδες της ΔΕΗ.
Μετά από τις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων  το πανελλαδικό συντονιστικό αποφάσισε τα κάτωθι:
-Προγραμματισμός δράσεων και αγώνων μέχρι τις 12 Μαρτίου που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, με αποκορύφωμα μια μεγάλη κινητοποίηση την ημέρα της κατάθεσης.
Θερμή Υποδοχή» του πρωθυπουργού με κινητοποίηση εργαζομένων και φορέων κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στις 26-27 Φεβρουαρίου.
-Αναλόγως με τις εξελίξεις μέχρι τις 12 Μαρτίου, θα κατατεθεί νέα πρόταση κινητοποιήσεων μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Επίσης, το ενιαίο συντονιστικό αποφάσισε:
Νομική παρέμβαση της Ενιαίας Συντονιστικής Επιτροπής για στήριξη της ΔΕΗ, μέσα από την αποτροπή του ξεπουλήματος, καθώς η πώληση της ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει με οικονομοτεχνικούς και μνημονιακούς όρους, αλλά πρέπει να δοθεί λύση με όρους κοινωνίας και δημοσίου συμφέροντος. Στη βάση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση μονάδων και ορυχείων, αντιθέτως θα τεθούν αντικίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές, καθώς φορείς και κάτοικοι θα θέσουν αξιώσεις αποζημιώσεων, προστασίας του περιβάλλοντος και άλλες παραμέτρους.
Καμπάνια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με σποτ, τρέιλερ και καταχωρήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που θα βάλει ταφόπλακα σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.
-Τέλος, αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή με μοναδικό αντικείμενο την απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος πρότεινε να αποφασιστεί και το συντονιστικό το αποδέχθηκε, ότι πρέπει να τονιστεί στον Πρωθυπουργό πως ακόμα κι αν η Βουλή υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των μονάδων, ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ώστε αυτό να μην υλοποιηθεί, όπως έγινε και με το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και αντίμετρα.

Μετάφραση