2.11.18

ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο Ε.Φ.Κ. ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΑ 21 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΙΛΙΟΛΙΤΡΟ


ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΩΡΑ  Ο Ε.Φ.Κ. ΣΤΟ  ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΑ 21 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΙΛΙΟΛΙΤΡΟ 
 Του Θανάση Πετράκου
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω και της αύξησης των διεθνών τιμών, το καθιστά απλησίαστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.
            Η  κυβέρνηση αλλά και Ν.Δ. δείχνουν  για μια ακόμη φορά  το αντιλαϊκό τους πρόσωπο αφού αρνούνται να συζητήσουν την μείωση της τρομακτικής   υπερφορολόγησης στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχουν επιβάλει  με  τα μνημόνια που υπηρετούν.  Την  ιδία  ώρα μάλιστα   η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για τα υπερπλεονάσματα.
 Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ τονίζει ότι  για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης η  μόνη  λύση είναι να μειωθεί  τώρα ο Ε.Φ.Κ. από τα 280 €/χιλιόλιτρο στα 21€/χιλιόλιτρο. Δηλαδή  να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν το 2009.

Τα τρία μνημόνια «εκτόξευσαν  » τον  Ειδικό  Φόρο  Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 €/χιλιόλιτρο που ήταν το 2009 στα 280 €/χιλιόλιτρο σήμερα και τον ΦΠΑ στο 24%. Αποτέλεσμα της τρομακτικής αυτής αύξησης είναι να έχει μετατραπεί το δικαίωμα στη θέρμανση σε είδος πολυτελείας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
 Η μεγάλη αυτή    αύξηση σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων  των λαϊκών νοικοκυριών  λόγω των μνημονιακών πολιτικών και τον δραστικό περιορισμό του επιδόματος θέρμανσης κατά  50% λόγω του τρίτου  μνημονίου  θα έχει ως συνέπεια τη φετινή χρονιά να «παγώσουν» ακόμα περισσότερες οικογένειες, οι οποίες δεν θα μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες θέρμανσής τους.
Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι το δικαίωμα στη θέρμανση πρέπει να το έχουν όλοι οι πολίτες, γι’ αυτό κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Για αυτό το  λόγο καλούμε  την κυβέρνηση ως ελάχιστο μέτρο στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας να φέρει άμεσα στη Βουλή  και να ψηφίσει την τροπολογία που είχε καταθέσει και το  2013  και το 2014 σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του τότε  ΣΥΡΙΖΑ και είχε υπογράψει και     ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός και ζητούσε να επανέλθει ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2009 δηλαδή  στα 21 €/χιλιόλιτρο.
Επιπλέον απαιτούμε: 
-Να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ και να «κατέβει» στο χαμηλό συντελεστή    -Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και
-Να επανέλθει το επίδομα θέρμανσης στα 0,25 ευρώ από τα 0,125 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα.
Όλα αυτά είναι στοιχειώδη μέτρα   για  να μπορέσουν το φετινό χειμώνα εκατομμύρια πολίτες να  θερμανθούν.
Ο Θανάσης Πετράκος είναι  μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ και πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ 

Μετάφραση