29.10.18

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΗ

Η  Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας
 καλεί  κάθε  πολίτη που  θέλει  να αγωνιστεί  για να μην υπάρχει «ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ  ΡΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ  ΓΙΑ  ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 50%»
Να δώσει το  παρών  την Τρίτη 30 Οκτώβρη στις 10.30 π. μ. στα γραφεία της ΔΕΗ στη Καλαμάτα  σε μια συμβολική διαμαρτυρία –παρέμβαση .
Η  ΛΑΕ τονίζει  ότι  το ηλεκτρικό ρεύμα είναι  κοινωνικό  αγαθό  και όχι εμπόρευμα.
Για αυτό:
Το ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει και  μπορεί  να είναι  φτηνό για όλο  το  λαό και δεν πρέπει να υπάρχει σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
Όλες  και  όλοι την Τρίτη 30 Οκτώβρη στις 10.30 π. μ. στα γραφεία της ΔΕΗ στη Καλαμάτα
ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΤΗΣ ΛΑΕ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Υ.Γ. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ   ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ  ΛΑ.Ε. ΩΣΤΕ  ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ  ΡΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ   ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 50%

«ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ  ΡΕΥΜΑ-  ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 50%
Συμπατριώτες-  Συμπατριώτισσες
Η  δήθεν μεταμνημονιακή  Ελλάδα του κ. Τσίπρα στενάζει κάθε  μέρα στα γραφεία της ΔΕΗ. Χιλιάδες άνθρωποι  καθημερινά συγκεντρώνονται  και αγωνιούν να κάνουν  ρύθμιση  για να μην μείνουν χωρίς  ρεύμα. Τη ρύθμιση όμως δυστυχώς  τη χάνουν μετά από  ένα τετράμηνο , γιατί αδυνατούν να πληρώσουν  και τη δόση και τον τρέχοντα λογαριασμό.
Οι  λόγοι  είναι  δυο:
1.      Η  δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών έχουν οδηγήσει τα λαϊκά νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εξόφληση όχι μόνο των λογαριασμών του ρεύματος αλλά και των διακανονισμών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη και να   μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
2.      Το  ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα έχει  γίνει  πολύ  ακριβό διότι καταργήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας  της ΔΕΗ  και  μετατράπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε αγοραίο εμπόρευμα και είδος πολυτελείας.
 Η  λεγόμενη  «απελευθέρωση  της  αγοράς  ηλεκτρικές  ενέργειας», η   ιδιωτικοποίηση   της ΔΕΗ ,  η διάσπαση  της σε τρεις Εταιρείες (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ  και ΑΔΜΗΕ), και η εξυπηρέτηση ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών και εμπορικών εταιρειών έχει ως αποτέλεσμα  τη  μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος.  
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  για τα νοικοκυριά τα   χρόνια των μνημονίων 2009-2017 έχει αυξηθεί κατά  75!!! λόγω κυρίως  της  αύξησης  των  τελών  και  των  φόρων κατά  498!!! Το 47% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος είναι φόροι και τέλη.
ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η  ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ    ΕΧΕΙ :
1.     Επαναφορά του  νόμου 4320/19-03-2015 γνωστός ως νόμος Λαφαζάνη. Ο νόμος προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο δωρεάν για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επαναφορά του νόμου Λαφαζάνη  θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικογένεια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να  πληρώνει μόνο 65 ευρώ το τετράμηνο, ενώ σήμερα η ίδια οικογένεια ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ!!! δηλαδή 3,5 φορές επάνω.
Η  ΛΑΪΚH  ΕΝΟΤΗΤΑ  καλεί όλους τους πολίτες, τις κοινωνικές οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργήσουν ένα μεγάλο κίνημα και να απαιτήσουν την άμεση επαναφορά του καταργημένου νόμου 4320/19-03-2015.
2.    Άμεση ηλεκτροδότηση όλων των κομμένων για χρέη νοικοκυριών, με μεγάλες εκπτώσεις των χρεών και διακανονισμούς πληρωμής σε βάθος χρόνου. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι και άδικο και ατελέσφορο.
3.    Επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης 0-800, 800-1000, 1000-1200, 1200-1600, 1600-2000, 2000-3000, 3000 και άνω κιλοβατώρες με φθηνότερες τιμές για τις χαμηλές κλίμακες, δηλ. τα πιο φτωχά και μικρά νοικοκυριά. Η κλιμάκωση θα φέρει άμεση μείωση από 10% έως 26%   για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις.
4.    Άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του τέλους εκτελωνισμού 5/1οοο. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200 KWh της τάξης του 5% στο λογαριασμό της.
5.    Ενιαίος λογαριασμός ,καμία ξεχωριστή χρέωση για ΥΚΩ. Υποχρέωση μιας δημόσιας επιχείρησης είναι να δίνει ρεύμα στην Πίνδο και στο Καστελλόριζο. Η κατάργησή τους θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh της τάξης του 14% στο λογαριασμό της.
6.    Άμεση μείωση του ΦΠΑ, από  το  13στο 9% . Το ρεύμα είναι αγαθό πρώτης ανάγκης και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν  μεταξωτή κορδέλα. Δηλαδή άμεση μείωση του συνολικού λογαριασμού κατά 4%.
7.      Να καταργηθεί το ΕΤΜΕΑΡ.  Δεν μπορεί μια 4μελής οικογένεια να επιδοτεί ιδιωτικές επιχειρήσεις με  200 και 500€ το χρόνο για τον Κοπελούζο, το Μυτιληναίο, την ENEL και την EdF-Energies Nouvelles, που κερδοσκοπούν, χαρατσώνουν και επιδοτούνται για ηλεκτροπαραγωγή και με «αέρα» και με «αέριο» και φιλοδοξούν να είναι οι νέοι μεσάζοντες με τα ΝΟΜΕ. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση ανακούφιση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh, με μείωση της τάξης του 22% στο λογαριασμό της.
8.    Να γίνει ξανά   η ΔΕΗ ενιαία και  καθετοποιημένη  σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή – Προμήθεια .Δηλαδή να  ενσωματώσει ξανά τις αποσχισθείσες εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα: Οικονομίες κλίμακας άρα  και    φθηνότερη τιμή ρεύματος ενιαίο λογαριασμό  ρεύματος, και   θα  γλιτώσουν   οι καταναλωτές  από τους απανωτούς ΦΠΑ σε κάθε ξεχωριστή χρέωση συνεπώς θα πληρώνουν έναν   ΦΠΑ στο ρεύμα.
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Με τις προτάσεις  αυτές της  ΛΑΪΚHΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ μπορεί  να μειωθεί  η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για μια μέση τετραμελή οικογένεια (2200KWh/4μηνο) κατά  55%!!!!
Όμως  ο  αγώνας για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό μπορεί να υλοποιηθεί από μια ενιαία και 100% δημόσια και κοινωνική Δ.Ε.Η.. Αυτά προϋποθέτουν  την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και την ανατροπή των νεοφιλελευθέρων  πολιτικών  .
Αυτό  μπορεί  να το εγγυηθεί  μόνο ένα ισχυρό λαϊκό  κίνημα  και   μια ισχυρή  ΛΑΪΚH  ΕΝΟΤΗΤΑ  στη Βουλή στην Ευρωβουλή  και στο  λαό».   

Μετάφραση