4.1.19

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΓΩΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ 0,55€/λίτρο Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


ΓΙΑ  ΝΑ  ΜΗΝ ΠΑΓΩΣΕΙ Ο  ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΩΡΑ  ΣΤΑ  0,55€/λίτρο  Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ  ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ  ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ   
Δήλωση του Θανάση Πετράκου
Αυτές τις ημέρες  που  ο  λαός  μας παγώνει από το δριμύ ψύχος η κυβέρνηση και το μνημονιακό σύστημα δείχνουν για μια ακόμη φορά το αντιλαϊκό τους πρόσωπο αφού με την υπερφορολόγηση που έχουν επιβάλλει  με τα τρία  μνημόνια έχουν καταστήσει  τη θέρμανση από είδος  πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας. Η τρομακτική  υπερφορολόγηση σχεδόν διπλασιάζει τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  και το  καθιστά απλησίαστο  για τη πλειοψηφία των λαϊκών  νοικοκυριών.   Την ιδία ώρα μάλιστα η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για τα “υπερπλεονάσματα”.
Η  Λαϊκή Ενότητα επαναφέρει την πρόταση της  αυτές τις δύσκολες ώρες και τονίζει ότι το δικαίωμα στη θέρμανση πρέπει να το έχουν όλοι οι πολίτες, γι’ αυτό κανονικά δεν πρέπει καθόλου να υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης  και  ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Το ελάχιστο που πρέπει και μπορεί  να γίνει  σήμερα  είναι :

1. Να επανέλθει ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στα 21€/χιλιόλιτρο  από τα 280 €/χιλιόλιτρο!!! που είναι σήμερα.
2.Να κατέβει ο ΦΠΑ από το 24% στο  χαμηλό συντελεστή 9% .
3.Το επίδομα στο πετρέλαιο πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα 0,25 €/λίτρο από 0,16€/λίτρο  που είναι σήμερα .
Αν παρθούν σήμερα  αυτά τα  μέτρα, σύμφωνα  και  με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας ,τότε  η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πάει στα  0,55€/λίτρο  από 1€/λίτρο  που είναι σήμερα. Θα υπάρξει δηλαδή μείωση της τιμής του κατά 45%  και  θα μπορέσει έτσι  να ζεσταθεί ο  κόσμος που ξεπαγιάζει.
Καλούμε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό  να εφαρμόσει έστω μια από τις δεσμεύσεις   που είχε δώσει το 2014 όταν σύσσωμη η τότε Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που  είχε υπογράψει και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός και ζητούσε να επανέλθει ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2009 δηλαδή στα 21€/χιλιόλιτρο.
Επιπλέον είναι απόλυτα αναγκαίο: 
Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και στο φυσικό αέριο.
Όλα αυτά είναι στοιχειώδη μέτρα για  να μπορέσουν τις κρύες μέρες αυτού του χειμώνα εκατομμύρια πολίτες να θερμανθούν.
Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους  πολίτες , τα συνδικάτα ,την αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς να ξεσηκωθούν και  να απαιτήσουν να πάψει το δικαίωμα στη θέρμανση να είναι είδος πολυτελείας.   Να μειωθεί τώρα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,55 €/λίτρο.
Ο  Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Ενέργειας της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.

Μετάφραση