31.1.19

Η ΛΑΕ απαιτεί μέτρα και έργα στα χωριά του Ταΰγετου και στην Ε.Ο. Καλαμάτας -Σπάρτης


Η ΛΑΕ απαιτεί   μέτρα  και έργα στα χωριά του  Ταΰγετου και στην Ε.Ο. Καλαμάτας -Σπάρτης

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας αποτελούμενη από τους Θανάση Πετράκο, Βασίλη Τσουλάκο, Γιάννη Κουλουμπίνη και Μαρία Μήτση επισκέφθηκε σήμερα τα χωριά του Ταϋγέτου  Αλαγονία και Πηγές και  τον κατεστραμμένο εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης στον Ταΰγετο και διαπίστωσε την τεράστια καταστροφή που έχει υπάρξει και στον εθνικό δρόμο αλλά και σε όλο το εσωτερικό δίκτυο των χωριών του Ταϋγέτου.
Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Θανάσης Πετράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η καταστροφή είναι μεγάλη γιατί εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα αποστραγγιστικό έργο ,κανένα έργο διευθέτησης των ορεινών υδάτων και γενικότερα κανένα έργο προστασίας. Μονίμως γίνονταν "μπαλώματα" και  μπαζώματα και στον εθνικό δρόμο και στο εσωτερικό δίκτυο. Δεν χρηματοδοτήθηκαν τα  αναγκαία έργα  ούτε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1998 και του 2007 .
Απαιτούμε:

1) Άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε να αποκατασταθεί  η προσβασιμότητα στα χωριά και στον εθνικό δρόμο. Οι  κτηνοτρόφοι  και οι κάτοικοι  είναι σε απόγνωση γιατί είναι αποκλεισμένοι.
2) Να μην αρκεστούν οι υπεύθυνοι (Δήμος Καλαμάτας, Περιφέρεια και Κυβέρνηση) μόνο στα πρόχειρα "μπαλώματα" που είναι επείγοντα  και πρέπει  να γίνουν σήμερα  . Αμέσως μετά πρέπει να ξεκινήσουν τα ουσιαστικά έργα προστασίας με βάση τις μελέτες και τις υποδείξεις του ΙΓΜΕ και του ΓΕΩΤΕΕ.
3)Αμεσα να δώσει εντολή το Υπουργείο Υποδομών  να πάνε κλιμάκια μηχανικών να κάνουν αυτοψία στα σπίτια που έχουν πάθει ρωγμές και  να δοθεί επίδομα ενοικίου και αποζημίωση στους κατοίκους που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους .
Τέλος, θέλω  να τονίσω με λύπη   ότι θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τραγική η κατάσταση των κατοίκων των χωριών του Ταϋγέτου ,η αντιπαράθεση  που έχει ξεκινήσει μεταξύ του κ. Τατούλη και του κ. Νίκα για το ποιος κάλεσε πρώτος το ΙΓΜΕ..   Οι ευθύνες και των δύο είναι τεράστιες, διότι βρίσκονται σε θέσεις είτε κυβερνητικής ευθύνης είτε αυτοδιοικητικής δεκάδες χρόνια. Έπρεπε να ξεκινήσουν ζητώντας συγνώμη από τους πολίτες για όλα αυτά που δεν έχουν κάνει τόσα χρόνια τώρα που είναι σε θέσεις Διοίκησης .
 Ο δε εκλεκτός της κυβέρνησης υποψήφιος Περιφερειάρχης και Γ.Γ. Δημοσίων Έργων κ. Δέδες δεν είπε τίποτα.   Προφανώς δεν θεώρησε ότι είναι πρόβλημα ούτε η καταστροφή στον Εθνικό Δρόμο Καλαμάτας –Σπάρτης ούτε η καταστροφή του εσωτερικού οδικού δικτύου των χωριών του Ταϋγέτου ούτε ότι δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, στην οποία είναι πολιτικός προϊστάμενος,  να πάει να κάνει αυτοψία στα σπίτια που έχουν πάθει  μεγάλες ζημιές και τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους
Εγώ παρότι ήμουν μόνο 5 μήνες βουλευτής κυβερνητικού κόμματος, ζητώ συγνώμη από τους πολίτες, γιατί δεν έκανα περισσότερα πράγματα.  Παρότι και ως νομαρχιακός και ως περιφερειακός σύμβουλος, αλλά και ως βουλευτής έχω κάνει δεκάδες επερωτήσεις  ερωτήσεις και παρεμβάσεις για να  μελετηθούν, χρηματοδοτηθούν και να   δημοπρατηθούν τα αναγκαία έργα  προστασίας των χωριών του Ταϋγέτου και του εθνικού δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης .Όπως και είχα αναδείξει την ανάγκη   χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Μολυβιάτη  τα χρήματα του οποίου δεν πήγαν στον Ταΰγετο όπως θα έπρεπε  αλλά σε αλλότρια έργα και      στη μαύρη τρύπα του χρέους.  ».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετάφραση