27.3.20

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ 1ο ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΔ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΥΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ   ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ  ΣΤΟ 1ο ΘΕΜΑ  ΤΗΣ ΗΔ   ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ  ΠΕΣΥΠ    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  ΣΤΙΣ 27  ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
1.     Συμφωνούμε   με την εισήγηση   και την  ψηφίζουμε  όμως  θεωρούμε ότι το ποσό είναι ανεπαρκές .
2.     Διότι έχουμε τα εξής  δεδομένα όμως  :
α)  Την   ανησυχία των αρμοδίων επιστημόνων για ραγδαία εξάπλωσή της  πανδημίας και στη χώρα μας   . Μάλιστα   κ. Τσιόρδας  χθες είπε ότι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα τα κρούσματα υπερβαίνουν τις 10.000  
β) Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας που διαθέτουν όλα τα μέσα διάγνωσης και νοσηλείας.
 γ) Είναι μεγάλες οι ελλείψεις των Νοσοκομείων και όλων των δημόσιων μονάδων υγείας της Περιφέρειάς μας σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε προσωπικό και κλίνες ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και του προφυλακτικού εξοπλισμού και των υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Συνεπώς θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να φέρετε νέα γενναία αναμόρφωση  του Προϋπολογισμού  διότι κατά τη γνώμη μας  οι 390.000 ευρώ είναι πολύ  μικρό  ποσό  πολύ πίσω από τις ανάγκες  και τη κρισιμότητα  και της παρούσας συγκυρίας και των επόμενων εβδομάδων .

Μάλιστα οι 50.000ευρω που κατανέμονται  στις 4 ΠΕ είναι ελάχιστο ποσό, όταν μόνο το μηχάνημα για το γρήγορο τεστ που προμηθεύτηκε ο Δήμος Άργους στοιχίζει 35.000 ευρώ .
Προτείνουμε :
Α) Την χρηματοδότηση των Δημόσιων Νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας (Κέντρων Υγείας και πρωτοβάθμιων δομών) ώστε:
1. Άμεσα να προμηθευτούν σε επάρκεια τα είδη πρώτιστης ανάγκης (διότι από την ενημέρωση που έχουμε δεν υπάρχουν ή σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις)
α) Για την αρχική διαλογή (screening) των χαρακτηρισμένων ως υπόπτων περιστατικών, διαγνωστικό "γρήγορο" τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού και "γρήγορο" τεστ ανίχνευσης των ιών γρίπης.
β) Για πλήρη και οριστικό έλεγχο, τα απαραίτητα υλικά συλλογής δειγμάτων βιολογικών υγρών και εκκριμάτων για αποστολή στα ειδικά εργαστήρια του Ινστιτούτου Παστέρ και του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του ΕΚΠΑ.
γ) Για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών, προφυλακτικά μέσα ατομικής προστασίας (κατάλληλες μάσκες, ποδιές και γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά υγρά και σκευάσματα, υλικά και εξοπλισμός για τους θαλάμους απομόνωσης και αντισηπτικά υγρά και σκευάσματα).
δ) Συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (αναπνευστήρες).
ε) Για προμήθεια  μηχανήματος  για το γρήγορο τεστ ώστε να  υπάρχει σε κάθε νομό (Στο  κεντρικό Νοσοκομείο  κάθε νομού) όπως
 π.χ. χρηματοδότησε για το Νοσοκομείο Άργους  ο Δήμος Άργους    

2. Να συμβάλουμε ώστε   να διαμορφωθούν κατεπειγόντως στα Νοσοκομεία χώροι με θαλάμους αρνητικής πίεσης και θαλάμους απομόνωσης. Είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει στην Περιφέρειά μας ούτε ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης).
3.  Να ζητήσουμε να  αυξηθούν και να ενισχυθούν οι κλίνες ΜΕΘ  και να επιταχτούν οι ιδιωτικές κλινικές και μονάδες υγείας που διαθέτουν  .
Β) Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας, να ζητήσουμε από την κυβέρνηση την κατεπείγουσα πρόσληψη 2.000 επικουρικών γιατρών διότι δεν προβλέπονται στην προκήρυξη αλλά και πρόσθετες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων γιατρών ΕΣΥ.
Γ) Να οριστεί Συντονιστής από την Περιφέρεια που θα έχει ως αρμοδιότητα την καθημερινή επαφή και συνεργασία με όλους τους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές των Νοσοκομείων ώστε να καλύπτονται αμέσως οι όποιες ελλείψεις εμφανίζονται
Θανάσης Πετράκος

 

  

Μετάφραση